galéria megtekintése

Kétmillió ember haláláért ítélték életfogytiglanra a vörös khmer vezéreket

0 komment

NOL

Emberiség elleni bűntettek vádjában csütörtökön bűnösnek találták és életfogytiglani börtönre ítélték Noun Cheát és Khieu Samphant, a kétmillió ember halálért felelős kambodzsai vörös khmerek két vezéralakját.

Nuon Chea a Kambodzsai Törvényszékek Rendkívüli Kamarái előtt.
Nuon Chea a Kambodzsai Törvényszékek Rendkívüli Kamarái előtt.
Mark Peterson / Reuters

A most 88 éves Noun Chea a rezsim főideológusa – az első számú vezér, Pol Pot jobbkeze –, a most 83 éves Khieu Samphan pedig elnök volt a délkelet-ázsiai országban 1975 és 1979 között uralkodó állami terror idején. Ők ketten azok, akiket a vörös khmer rezsim felső vezetéséből még az életükben sikerült felelősségre vonni.

Khieu Samphan.
Khieu Samphan.
STR / Reuters

 

A per még 2011-ben kezdődött. Nuon Chea és Khieu Samphan is mindvégig ragaszkodott az ártatlanságához. Az ENSZ égisze alatt működő nemzetközi bíróság előtt Nuon Chea azt állította, hogy nem adott parancsot egy embernek a megölésére sem, és nem is tudott a csaknem kétmillió kambodzsai haláláról. Khieu Samphan a maga részéről azt elismerte, hogy tömeggyilkosságok történtek, de Pol Potra hárította a felelősséget. Mese – vallotta arról, hogy a tömeggyilkosságokhoz neki is köze lett volna.

A per első napján Noun Chea melegítőben és sapkában jelent meg, panaszkodott, hogy a tárgyalóteremben milyen hideg van, és ezután faképnél hagyta az egybegyűlteket. „Majd visszajövök, amikor a bíróság hajlandó foglalkozni a kéréseimmel” – mondta.

A szélsőségesen maoista-nacionalista vörös khmer rezsim egy agrártársadalom nevében városokat néptelenített el és hurcolt vidéki kényszermunkára embereket, akiket aztán halálig hajszoltak és éheztettek. Aki ellenszegült, azt megkínozták és kivégezték, ahogyan gyakorlatilag kiirtották a teljes ellenzéket és az értelmiséget is. Az ügyészség vádja szerint Nuon Chea és Khieu Samphan a vörös khmerek politikájának a formálójaként felelősséget visel a történtekért.

Az ítélet kihirdetését követő öröm. Soum Rithy az édesapját és három testvérét veszítette el a vörös khmer rezsim alatt.
Az ítélet kihirdetését követő öröm. Soum Rithy az édesapját és három testvérét veszítette el a vörös khmer rezsim rémuralma alatt.
Damir Sagolj / Reuters

Egy hírhedt börtön vezetője, a csak Duch néven ismert Kaing Guek Eav tavalyelőtt háborús bűnökért életfogytiglant kapott. Az S-21 jelű kínzóközpontban 15 ezer embert kínoztak halálra az ő irányítása alatt.

A mostani per három éve alatt a bíróság rengeteg olyan tanút hallgatott meg, aki az egész családját elveszítette a vörös khmerek miatt. A harag a szívemben megmaradt – nyilatkozta egyikük, a most 75 éves Suon Mom az AP-nek. 

A vörös khmerek rémuralmának a vietnami hadsereg inváziója vetett véget 1979. január 7-én. Pol Pot elmenekült, és néhány hívével egészen az 1998-as öngyilkosságáig többé-kevésbé szabadon élt a délnyugat-kambodzsai Phnom Malai körzetében.

A vörös khmerek bűneivel foglalkozó, kambodzsai és nemzetközi bírákból álló törvényszék, az ECCC 2006-ban jött létre, három évvel azután, hogy a Hun Sen miniszterelnök – maga is egykori vörös khmer parancsnok – vezette kambodzsai kormány egy évtizedes halogatás után megállapodott róla az ENSZ-szel. Maga a 62 éves Hun Sen egyébként 1985 óta áll Kambodzsa élén.

A délkelet-ázsiai ország egyébként kezdi kiheverni a vörös khmerek rémuralmát. Néhányan – írja a Guardian – már azt mondják, hogy a perköltséget inkább a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak a megsegítésére kellene fordítani. Noun Cheára és Khieu Samphanra ugyanis vár még egy-egy külön eljárás. Mind a ketten még egyszer népirtásért is felelnek a törvény előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.