galéria megtekintése

Egyensúlygyakorlat a félfordulat után

1 komment


Kőműves Anita

A szokásosnál is nagyobb szüksége lesz Barack Obamának a diplomáciai érzékére a ma kezdődő, egyhetes távol-keleti útja során. Egyszerre kell bebizonyítania térségbeli szövetségeseinek, hogy számíthatnak az Egyesült Államokra és hogy vállalja az ellensúly szerepét a katonailag és gazdaságilag is egyre ambiciózusabb Kínával szemben. Eközben persze nem mehet túl messzire, hiszen akkor Pekinget bőszítené fel túlzottan.

A kedden útnak induló amerikai elnök ma kezdi meg hivatalos programját Japánban. Pénteken utazik tovább Dél-Koreába, szombaton Malajziába. Hétfőn érkezik a Fülöp-szigetekre, ahonnan jövő kedden indul haza. „Megnyugtatni ezeket az országokat, miközben vigyázni, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok ne forduljanak ellenségesebb irányba, nos, az eléggé bonyolult lesz" mondta a The Washington Postnak az ausztráliai nemzeti egyetem professzora, Yongwook Ryu.

Obama útban Japán felé. A fordulatból terv maradt
Obama útban Japán felé. A fordulatból terv maradt
Kevin Lamarque / Reuters

Amikor Obama 2009-ben beköltözött a Fehér Házba, még úgy gondolta, Kínának nagyobb beleszólást kellene engedni a globális ügyekbe – emlékeztet a The New York Times (NYT). Amikor Hillary Clinton akkori külügyminiszter hamarosan Pekingbe látogatott, az emberi jogi kérdéseket nem igazán feszegette. Ám ez nem tartott sokáig, mert a két ország között kiújultak a régi feszültségek, illetve újak is keletkeztek. Ilyen volt Észak-Korea és Tajvan kérdése, az amerikaiak ellen irányuló kibertámadások, a kereskedelmi kapcsolatok illetve az is, hogy Obama hajlandó volt fogadni a dalai lámát.

 

Nem sokkal később az amerikai elnök már azzal fordult tanácsadóihoz, „eszközre lenne szüksége" , amellyel hatni tud Kínára. Clinton pedig 2011 novemberében, a Foreign Policy című külpolitikai lapban meghirdette az „ázsiai fordulatot." Ennek az a lényege, hogy a közel-keleti és közép-ázsiai háborúk évtizede után az Egyesült Államok a Csendes-óceán térségére fog koncentrálni. A tervekben az szerepelt, diplomáciai, haditengerészeti és kereskedelmi téren is a térség felé fordul az USA.

Ám ennek jelentős része azóta is csak terv maradt. „A sürgető feladatok újra meg újra felülírták a fontos dolgokat" foglalta össze a NYT-nak egy névtelenséget kérő kormányzati forrás. Szíria, Irán és legutóbb Ukrajna vonták el a figyelmet a térségtől. A belpolitikai csatározások is nehezítették a feladatot: a mostani utat például októberre tervezték, de a szövetségi kormányhivatalok bezárása és a költségvetési viták miatt el kellett halasztani. A Pentagon csökkenő költségvetése sem afelé mutat, hogy az Egyesült Államok képes lenne haderejét jelentősen növelni Ázsiában.

„A térségben úgy érzik, hogy itt az Egyesült Államokban most másfelé figyelünk" idézi a CNN Victor Chat-t, aki George W. Bush elnöksége idején az ázsiai ügyekért felelt a Fehér Házban. „Nyilvánosan nem, de zárt ajtók mögött biztosan meg fogják kérdezni, hol is van az a fordulat" mondta. Az amerikai hírtelevízió internetes oldalán megjelent elemzés szerint mindeközben Obama emberei felháborodottan utasítják el, hogy egyszerre csak egy térségre tudnának koncentrálni.

A biztonsági készülődés Tokióban. Az Egyesült Államok célja a szövetségesek megnyugtatása, miközben Peking nincs a programpontok között
A biztonsági készülődés Tokióban. Az Egyesült Államok célja a szövetségesek megnyugtatása, miközben Peking nincs a programpontok között
Yuya Shino / Reuters

A fentiek miatt átütő erejű bejelentést senki sem vár Obama most kezdődött útjától. Kényes kérdések azért akadnak: első állomásán, Tokióban például feladata lesz, hogy próbálja csökkenteni a feszültséget Japán és Dél-Korea között. Épp az elnöki látogatás előtt látogatta meg a japán kormány egyik minisztere a tokiói Jaszukuni-szentélyt, amely a második világháború japán halottainak állít emléket. Abe Sinzó miniszterelnök pedig ajándékot küldött a szentélybe, amely tizennégy elítélt háborús bűnös emlékét is őrzi. Emiatt Kína és Dél-Korea számára ez kényes kérdés, a japán megszállásra emlékezteti őket. Az USA-nak pedig mind Japánra, mind Dél-Koreára szüksége van, hogy csökkentse az észak-koreával kapcsolatos feszültséget. (Épp Obama látogatása előtt Szöul szerint fokozott aktivitást észleltek egy észak-koreai nukleáris létesítménynél. A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint nem kizárt, hogy északi szomszédjuk „meglepetésszerű nukleáris kísérletbe kezd, vagy legalább is úgy tesz, mintha kísérletet hajtana végre" – írta a BBC.

Obama tervei között szerepel a csendes-óceáni kereskedelmi egyezmény előmozdítása is – igaz, a novemberi szenátusi és kongresszusi választások miatt még feltehetően saját pártja, a demokraták sem fognak zöld utat adni a megállapodásnak.

Útja utolsó állomásán, a Fülöp-szigeteken pedig a NYT szerint azt jelenti be az amerikai elnök, hogy az országgal új védelmi megállapodást kötött. Ennek értelmében az Egyesült Államok hajói és repülőgépei a korábbinál és szélesebb körben használhatják a Fülöp-szigeteki kikötőket és bázisokat. A lap megjegyzi: ez apró lépésnek számít az „ázsiai fordulatban", mégis élezheti a feszültséget Washington és Peking között.

Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek védelmére (támadás esetén) ráadásul egyezmény kötelezi az Egyesült Államokat. Mindhárom országnak vannak területi vitái Kínával, és az egyezmények – mint a NYT emlékeztet – ezekre nem térnek ki. A lap szerint ezért Manilában például kérni is fogják Obamát, tegye egyértelművé szándékait. Az amerikai illetékesek korábban mindig azt válaszolták: az USA nem áll egyik oldalra sem területi vitákban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.