galéria megtekintése

Csak álom a közös európai haderő

0 komment


Dési András

A puha erő, azaz a politikai befolyás mellett jó lenne katonai erőt is sugároznia, az Európai Unió azonban messze van attól, hogy valódi közös hadsereget hozzon létre. Maradnak a többnemzetiségű hadtestek és a békefenntartó-kiképző akciók – ezekből bőven akad Afrikában vagy a Közel-Keleten.

Van zászlója, himnusza, közös pénze, parlamentje. Hadserege, legalábbis olyan, amelyikben mind a huszonnyolc tagállam képviselteti magát, egyelőre nincs. S belátható időn belül nem is lesz. Pedig a közös haderő gondolata legalább olyan idős, mint az európai integráció gondolata, s az elmúlt hat évtizedben több szervezetet is létrehoztak a megvalósítás érdekében. Rá­adásul az EU közvetlen szomszédságban – Ukrajnától Szírián át Líbiáig – zajló háborúk is azt jelzik, hogy az Európai Uniónak mint globális szereplőnek nem elég puha erőt sugároznia. A politikai befolyást ajánlatos lenne (közös) katonai képességekkel megtámogatni.

Francia katonák egy mali törzsi vezető társaságában. Az iszlamisták ellen is harcolnak
Francia katonák egy mali törzsi vezető társaságában. Az iszlamisták ellen is harcolnak
Joe Penney / Reuters

Miközben az 1950-es években az európai integráció alapító atyái gőzerővel dolgoztak a szén- és acélközösségből kinövő Európai Közösségen, a közös hadsereg ötlete gyorsan megbukott. – Keserű csalódás, Európa fekete napja – az NSZK alapító kancellárja, Konrad Adenauer 1954-ben így kommentálta, amikor a francia törvényhozás elutasította, hogy Franciaország csatlakozzon az Európai Védelmi Közösséghez. Az utóbbi ötlete még 1952-ben merült fel, az NSZK és Franciaország hadereje mellett Belgium, Hollandia és Olaszország csatlakozott volna.

 

A téma azonban nem tűnt el. ­Helmut Kohl volt német kancellár egy időben éppúgy a híve volt, mint Alain Juppé francia exkormányfő. Legutóbb Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter rukkolt elő azzal, hogy az egyes nemzeti költségvetések sokkal jobban járnának, ha az EU közös haderővel rendelkezne. Jean-Claude Juncker, az Európai ­Bizottság elnöke szintén elővette a közös hadsereg ötletét, a volt luxemburgi kormányfő elsősorban Oroszország fegyverkezése és ukrajnai beavatkozása miatt tartana szükségesnek egy EU-s hadsereget.

Bizonyos mozgás azért látható. A közös európai biztonsági és védelmi politika keretében az 1990-es évek közepén létrehozták a strasbourgi főhadiszállással rendelkező, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban is bevetett Eurohadtestet (Eurocorps). Az Európai Unión belül léteznek más többnemzeti­ségű katonai formációk is, ilyen például a Münsterben állomásozó német–holland hadtest vagy a Szczecinben működő lengyel–német–dán parancsnokság. Az EU-s katonák eddig tizenkét országban tizenöt – katonai megfigyelői, valamint kikép­zési – misszióban vettek részt.

Európai részről a legnagyobb dilemmát változatlanul az jelenti, hogy a kontinens közös katonai erőfeszítései milyen viszonyban álljanak a ­NATO-val. Az EU képes-e bármire is amerikai katonai támogatás nélkül? Évtizedeken át francia részről propagálták az „önálló európai védelmi identitást", s ebbe Párizs a briteket is be akarta vonni. Az EU-ban két ország, Nagy-Britannia és Franciaország képes expedíciós hadviselésre. A brit–francia páros az 1998. decemberi Saint Maló-i egyezségben rögzítette, hogy kész katonai akció indítására – amennyiben a NATO nem kíván beavatkozni. Az ENSZ BT-határozaton nyugvó 2011-es líbiai beavatkozás során a NATO és az Egyesült Államok a háttérben maradt, a francia vezetésű koalíció elsődleges feladata a légtérzárlat kikényszerí­tése, érts a Kadhafi-rezsim légi erejének földön tartása volt.

Az EU közös katonai fellépésének legnagyobb akadálya, hogy bármilyen közös akcióhoz mind a 28 tagállam beleegyezése szükséges. Az európai döntéshozatal azonban sokkal lassabb és körülményesebb, mint a NATO-é, bár az sem a villámsebességről híres. Így marad az, hogy a készségesek mennek előre a frontvonalba. Most éppen Maliban, az afrikai ország Algériával határos északkeleti részein. Az iszlamista terrorizmus egyik fellegvárában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.