galéria megtekintése

Egész pályán támad a Sziriza

10 komment


Pócs Balázs

Egymásnak feszül az új görög kormány és a gazdasági szigorról prédikáló Európai Unió, ám egyáltalán nem reménytelen, hogy egyezségre jussanak. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a vasárnap hatalomra jutott radikális baloldali Szirizának ajánlania is van mit.

– A válságba belefáradt lakosság jelentős része vérmes reményeket fűz a Szirizához. De sok görög tisztában van azzal is, hogy a radikális baloldal nem tudja valóra váltani minden ígéretét, és ahhoz sincs elég ereje, hogy szembeszálljon az EU-val – árnyalta a görögországi választások eredményét Janisz Emmanulidisz.

Görögországban a hírek most csak a Sziriza történelminek számító győzelméről szólnak
Görögországban a hírek most csak a Sziriza történelminek számító győzelméről szólnak
Alkis Konstantinidis / Reuters

A brüsszeli Európai Politikai Központ kutatóintézet programigazgatója a Népszabadságnak azt mondta, egyelőre mind az EU, mind a vasárnapi választásokat megnyerő Sziriza ragaszkodik az igazához, ám ebben nincs semmi meglepő. Az Alexisz Ciprasz vezette párt tudatosan készült a hatalomra kerülésre, s az elmúlt hetekben egyre békülékenyebb hangnemet ütött meg.

A német–görög állampolgár Emmanulidisz azt sem tartja meglepőnek, hogy a baloldali mozgalom, amely a háromszáz parlamenti mandátumból 149-et szerzett, a jobboldali populista Független Görögökkel köt koalíciót, akik 13 képviselői helyet kaptak.

 

– A két pártot összeköti, hogy élesen bírálják a megszorításokat és a trojkát is – magyarázta a brüsszeli elemző, a 240 milliárd eurós görög mentőcsomagot jóváhagyó „hármasra" (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) utalva.

S hogy mit tud majd elérni az EU/IMF-párossal tárgyalva az új, megszorítás-ellenes görög kormánykoalíció? – Ha komolyabb adósságelengedést kér, ezt biztosan nem kapja meg, például Németország, Ausztria, Hollandia és Finnország tiltakozása miatt – figyelmeztetett Emmanulidisz. Már csak azért sem, mert efféle engedmény más eladósodott tagállamokat (Portugália, Spanyolország, Írország) is megihletne.

Azt viszont jó eséllyel kiharcolhatja az athéni kormány, hogy kitolják a hitel visszafizetési határidejét, és csökkentsék a kamatokat.

Azonnal terítékre került a görögországi krízis az uniós pénzügyminiszterek hétfői tanácskozásán is. A holland Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke sietett közölni: „Európában nagyon kicsi az adósságelengedés támogatottsága. A lényeg, hogy ha valaki az euróövezetben marad, tartsa be a szabályokat." Angela Merkel német kancellár szóvivője is azt sulykolta, hogy Görögországnak tiszteletben kell tartania a kötelezettségeit.

Ciprasz hétfőn miniszterelnöki eskütétel után
Ciprasz hétfőn miniszterelnöki eskütétel után. Örömmel fogják hallgatni
Marko Djurica / Reuters

Ám Ciprasz nem csak kérni tud Európától, felajánlania is van mit. Az EU már megszokta, hogy a görög politikai életet erős, mélyen gyökerező érdekek, szűk csoportok és politikus dinasztiák uralják. – A Sziriza sosem volt hatalmon, és most az ígéri, hogy letöri ezeket az érdekeket.

Az európai vezetők örömmel hallgatják, amikor Ciprasz arról beszél, hogy visszaszorítja az oligarchákat a médiában, vagy felveszi a küzdelmet az adócsalással és a korrupcióval

– tette hozzá az Európai Politikai Központ programigazgatója.

Emmanulidisz kettős állampolgárként nőtt fel, anyja német, apja görög; ő maga élt Németországban és Görögországban is. – Én vagyok a legrosszabb helyzetben, mert mindkét oldalt megértem. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a görög és az EU-s álláspontot lehet egymáshoz közelíteni. Idő kell hozzá, és lesznek hullámvölgyek is, de nem lehetetlen feladat – hangsúlyozta a brüsszeli szakértő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.