galéria megtekintése

Azt várták, egy csapásra sok lesz a szupermarket

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte, hogy Kubát vegyék le a terrorizmust támogató államok listájáról. A szimbolikus lépés meggyorsíthatja a múlt decemberben bejelentett történelmi közeledést a két ország között.

Charlie Hill 43 év után szeretné végre elhagyni Kubát és hazatérni az Egyesült Államokba, de félő, hogy ott börtönbe zárnák – méghozzá jó hosszú időre. A 65 éves férfi a fekete polgárjogi mozgalom radikális tagjaként az amerikai hatóságok szerint 1971-ben részt vett egy fehér rendőrjárőr meggyilkolásában.

Che Guevara képe alatt várnak élelmiszerre egy havannai piacon
Che Guevara képe alatt várnak élelmiszerre egy havannai piacon
Enrique De La Osa / Reuters

Az eset után társaival együtt felszívódott, majd úgy döntöttek, hogy eltérítenek egy repülőgépet, mert a lebukás veszélye nélkül, békében akartak élni Afrikában. Már a fedélzeten voltak, amikor a kapitány közölte, hogy nincs elég üzemanyaguk. „Akkor irány Kuba, onnan úgysem adnak ki!” – idézte fel a történteket Havannában a CNN-nek Hill.

 

Hozzá hasonlóan számos bűnöző és terrorista – köztük a baszk ETA és a kolumbiai FARC tagjai – fordult meg az elmúlt évtizedekben a karibi szigetországban, Barack Obama amerikai elnök mégis úgy döntött, 33 év után leveszik Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. „Az elmúlt fél évben Kuba semmilyen módon nem támogatta a nemzetközi terrorizmust, és biztosítottak arról, hogy a jövőben sem fogja” – indokolta az elnök a kongresszusnak. A szenátusnak másfél hónapja van arra, hogy kifogást emeljen a döntés ellen, de szakértők szerint ennek kicsi a valószínűsége.

A lépést Kubában is üdvözölték, hiszen a vezetés jó ideje nehezményezte, hogy – miközben Irak lekerült a listáról – Kuba változatlanul az Irán, Szudán és Szíria alkotta „klub” tagja. Ez a gyakorlati hátrányok mellett – a washingtoni kubai képviselet nem nyithatott bankszámlát az USA-ban, és egyetlen amerikai pénzintézet sem szívesen állt szóba Kubával – szimbolikus jelentőséggel is bírt.

– Világos, hogy Kuba politikai okokból került fel a listára. Ha segített is akkoriban baloldali mozgalmakat, kétséges, hogy az felért volna a terrorizmus támogatásával

– mondja a Népszabadságnak Geoff Thale, a Washingtoni Latin-amerikai Iroda emberi jogi szervezet programigazgatója. Szerinte elhárult az egyik fő akadály a diplomáciai kapcsolatfelvétel felgyorsítása elől, és néhány hónapon belül megnyílhat a havannai, illetve a washingtoni nagykövetség.

A döntés az üzleti szférára is hatással lesz. Máris több amerikai cég kacsingat Kuba felé, köztük mezőgazdasági és távközlési vállalatok. Az online filmkölcsönzés zászlóshajója, a Netflix nemrég jelentette be, hogy hamarosan a szigetországban is elérhető lesz a szolgáltatása (bár becslések szerint internet-hozzáférése továbbra is csak a lakosság kevesebb mint öt százalékának van). A turisták körében népszerű, a világhálón kiadó szobákat és lakásokat kínáló Airbnb már megjelent Kubában, számos, a gyarmati időket idéző villa várja az utazókat, akikből nincs hiány. A The New Yorker szerint tavaly december óta háromszor annyi turista utazott Kubába, mint 2014-ben.

Mindannyian az előtt akarják látni a szigetországot, hogy az „teljesen megváltozna”.

A lelkesedés a helyiek körében mérsékeltebb. A nyitásnak a döntő többség örült, de sokan azonnali változást vártak, s ennek hiányában némileg csalódtak. Egy márciusi közvélemény-kutatás szerint az emberek a fellendülő kapcsolatok eredményeként takarékszámlára, no meg több gyógyszertárra és szupermarketekre vágynak, a magánvállalkozók szűk rétege pedig virágzó gazdaságról álmodozik.

Geoff Thale szerint a nyitás pozitív gazdasági hatásait főleg az utóbbiak – a lakosság 10-15 százalékát alkotó, vendéglátásból és turizmusból élők – fogják közvetlenül érezni, az átlagemberek kevésbé. Hogy az amerikai befolyás hatással lesz-e a politikai rendszerre? A szakértő szerint a gazdasági fellendülés következményei elkerülhetetlenek: az üzlet miatt várhatóan növekedik az internet- és az információ-hozzáférés. – Még nem állunk a többpárti demokrácia küszöbén, de részben a Kubában bekövetkező változások, részben az amerikai nyitás miatt szerintem öt éven belül sokkal nagyobb politikai nyitottságot, és élénk vitát láthatunk az országban – véli Thale.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.