galéria megtekintése

Eddig se nagyon szerették, most komoly bajban van az ellenzéki vezető

A kormánypárt után az ellenzék is elveszítheti vezérét. A skótok közben megtették az első lépést az Európai Unió felé.

Tovább tart a csütörtöki népszavazás okozta földrengés, a britek egyik ámulatból esnek a másikba. Pénzpiaci szempontból viszonylag kedvezően alakult a keddi nap, a meghatározó FTSE 100 értéktőzsde közel háromszázalékos emelkedéssel visszamászott a 6000 pontos határ fölé, és a font is javított árfolyamán. A belpolitikai válság viszont fokozódott, miután a Munkáspárt parlamenti frakciójának tagjai akcióba kezdtek Jeremy Corbyn elmozdítására. A mind­össze kilenc hónappal ezelőtt több mint 250 ezer párttag szavazatával megválasztott ellenzéki vezér soha nem örvendett osztatlan népszerűségnek saját képviselőtársai körében. A frakció most 172-40 arányban szavazta meg a bizalmatlansági indítványt.

Jeremy Corbyn és David Cameron együtt szenvedi el a referendum következményeit
Jeremy Corbyn és David Cameron együtt szenvedi el a referendum következményeit
Phil Noble / Reuters

Bár az elmúlt kilenc hónapban megkérdőjeleződött a 67 éves politikus hatékonysága, óriási országos támogatottsága miatt nehéz volt belekötni. A Brexit győzelme új helyzetet teremtett, hiszen Corbyn az általános vélekedés szerint félgőzzel kampányolt a maradás mellett. Mint ezt most Alan Johnson, az uniós tagság mellett kiálló munkáspárti erők vezetője elpanaszolta, Corbyn irodája bojkottálta a velük való együttműködést. Így fordulhatott elő, hogy éppen azok a baloldali fellegvárak szavaztak a kilépésre, amelyek a legnagyobb támogatást kapták az EU strukturális alapjaitól.

 

Vasárnap óta a munkáspárti árnyékkormány több mint kétharmada jelentette be távozását. Az „egyszerű" tagság jelentős része, mint a hétfőn a parlament előtt megrendezett nagygyűlés is demonstrálta, változatlanul kitart Corbyn mellett, ám a frakció attól tart, hogy a párt egy esetleges előre hozott választáson sorozatban harmadszor is alulmaradna a konzervatívokkal szemben. Corbyn jelezte, hogy magától nem mond le, viszont kész újra megmérettetni magát.

Kedden az edinburghi parlament ülésén Nicola Sturgeon előkészületeket tett Skócia uniós tagságának biztosítására. A skót autonóm kormány feje politikusokból, alkotmányos és gazdasági szakértőkből álló tanácsadó bizottságot hozott létre. Stur­geon ma Brüsszelben kezd tárgyalásokat Skócia helyéről az Európai Unió­ban. A 2014-es után egyelőre nem szerepel a napirenden egy újabb függetlenségi népszavazás, ám Sturgeon a kommentárok szerint csak a megfelelő pillanatot keresi: akkor akarja bejelenteni a referendumot, amikor biztosra mehet. Skócia elszakadása Angliától azonban még bonyolultabb eset, mint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból. Elég annyit említeni, hogy a brit atomütőerőt alkotó nukleáris tengeralattjárók fő támaszpontjai is Skóciában vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.