galéria megtekintése

Dühös farmerek rohamozták meg az Európai Bizottságot

2 komment

NOL

Tehenekkel és traktorokkal vették blokád alá az Európai Bizottság egyik brüsszeli irodáját az orosz szankciók és az élelmiszerválság miatt tiltakozó farmerek.

Egy olvasónk videóra vette, ahogy dühös farmerek ostromolják az Európai Bizottság egyik brüsszeli irodaházát. A mezőgazdasági termelők viszonylag gyakran tüntetnek Brüsszelben – ahogy mostanában Európa-szerte –, így a hír nem rázta meg a világsajtót. A felvételen látható, amint a farmerek egy csoportja traktorral elállja az irodaházhoz vezető utat. Olvasónk beszámolója szerint – aki egy szemközti irodából rögzítette az eseményeket – a tüntetőknek sikerült bejutniuk az előtérbe, ám néhány perc múlva kitessékelték őket.

Nem félpályáznak
Nem félpályáznak
Francois Lenoir / Reuters

A farmerek előzőleg egy stilizált állatfarmot létesítettek a Bizottság épületének közelében, az EU agrárminisztereinek hétfői találkozójára időzítve akciójukat. Elsősorban az Oroszországot sújtó – és az élelmiszerpiacon aggasztó árcsökkenést eredményező – embargó és a túltermelési válság miatt tüntetnek, jelentette a RIA Novosztyi. Az állattartók szarvasmarhákkal és szalmabálákkal, valamint 50 traktorral vonultak a belga fővárosban, többen tejet locsolnak az utcákon.

 
Boldogtalanok a tejtermelők
Boldogtalanok a tejtermelők
Yves Herman / Reuters

A környékre rohamrendőröket vezényeltek ki, összecsapásról nem érkezett hír.

Az Európai Bizottság végül engedett a tiltakozóknak: a tavaly ősszel elfogadott, 500 millió eurós segélycsomagot hétfőn egy újabb mentőövvel egészítették ki. 

Rohamrendőrök a Bizottság épületénél
Rohamrendőrök a Bizottság épületénél
Yves Herman / Reuters

A csomag részeként az őstermelőknek fejenként évi 15 ezer eurós állami segélyt helyeztek kilátásba, felemelve a támogatások "nemzeti plafonját" – erről azonban még tárgyalniuk kell a tagállamokkal. Emellett számos engedményt tettek a piaci esélyeik javításáért, és tárgyalásokat kezdeményeztek az Európai Fejlesztési Bankkal is. Az Oroszországot sújtó szankciókon azonban nem enyhítettek, bár a Bizottság is jelezte ezzel kapcsolatos fenntartásait. 

Az EU-tagállamok agrárminiszterei arról is döntöttek, hogy ideiglenesen csökkentik az uniós tejtermelést. A bizottság hamarosan megküldi a tagállamoknak a javaslatot, amely a versenyszabályoktól való átmeneti eltérést jelent ugyan, de megmentheti a tejiparban dolgozókat és a válságban lévő ágazatot.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos szerint a hétfői megállapodás megnyithatja az utat egy olyan intézkedés előtt, amely lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy önkéntes alapon, ideiglenes termelési korlátozásokat vezessenek be.

Dagadó tőgyek

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége a tavalyi 2,5 százalékos emelkedés után. Jövőre kisebb ütemben, éves szinten 0,7 százalékkal bővülhet a tejtermelés.

Idén Írországban, Hollandiában, Dániában és feltehetően Nagy-Britanniában emelkedik a legnagyobb mértékben a termelés szintje, Franciaországban és Németországban mérsékelt lesz az ütem, míg a kelet-európai országokban - az állatállomány csökkenését követően - stabilizálódik a szint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.