galéria megtekintése

Nem megszállás: amerikai dragonyosok a Dunán

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Először gyakorlatoznak Magyarországon amerikai páncélozott harcjárművek. A Strykerek csütörtökön Győrnél, a Mosoni-Dunán keltek át. Egyiken ott utazott Colleen Bell nagykövet, aki erősnek és megbízhatónak nevezte a magyar–amerikai katonai együttműködést.

Fegyverropogás „robbantja szét” a Mosoni-Duna idilljét. Rohamcsónakokon a magyar honvédség katonái szállnak partra, illetve támogatásukra BTR-80-as páncélozott harcjárművek úsznak át a folyó hatvan méter széles déli ágán. Miután megtisztították a terepet a beszivárgott ellenségtől, a műszaki alakulatok gyorsan összeállítják a pontonhidat.

Colleen Bell nagykövet egy dunai átkelésre készülő Strykeren. Közel van az ukrajnai háború
Colleen Bell nagykövet egy dunai átkelésre készülő Strykeren. Közel van az ukrajnai háború
Veres Viktor / Népszabadság

Negyedóra sem telik el, s érkeznek a Győrtől pár kilométerre zajló Brave Warrior (Bátor Harcos) – hat NATO-szövetséges nemzet katonáit felvonultató – hadgyakorlat „sztárjai”. Hat konvojban kelnek át az amerikai Strykerek, a 2. (lovas) páncélos felderítő ezred gumikerekes járművei. Van közöttük 105 mm-es ágyúval vagy éppen irányított páncéltörő rakétával szerelt változat. Az egyik Strykeren Colleen Bell amerikai nagykövet látható, aki később „lenyűgöző élménynek” nevezte a darabonként közel négymillió dollárt kóstáló, több mint 18 tonnás monstrummal való utazást.

 

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár szerint a győri átkelés több vonatkozásban is premier. Először gyakorlatoztak Magyarországon az afganisztáni és iraki frontot is megjárt, lovassági hagyományaik miatt dragonyosoknak is nevezett amerikai ezred katonái és járművei. Fucsku Sándor vezérőrnagy személyében először irányít magyar tábornok többnemzetiségű NATO-gyakorlatot, s parancsol amerikai egységeknek. A „lovasságon” kívül az olaszországi Avianóban állomásozó 173. légimozgékonyságú dandár ejtőernyősei is részt vesznek a hat héten át tartó haditréningen.

A Brave Warrior hivatalos megfogalmazás szerint a NATO kollektív védelmi képességét, erejét és a szövetséges csapatok együttműködési képességét hivatott demonstrálni. Az amerikai részvétel jelzi, hogy az Egyesült Államok katonai értelemben is odafigyel és mutatja magát Kelet-Közép-Európában, amely közel van Ukrajnához, a szovjet utódállam keleti részén –orosz részvétellel is – zajló háborúhoz. S miközben a NATO a Baltikumtól a Fekete-tengerig sorra szervez hadgyakorlatokat, az oroszok sem tétlenkednek: pár napja Oroszország középső részén, az Urál vidékén kezdődött 95 ezer katonát megmozgató hadgyakorlat, amelynek forgatókönyve egy nemzetközi fegyveres konfliktusra épül.

Közszemlén a harcjárművek. Még kell a PR
Közszemlén a harcjárművek. Még kell a PR
Veres Viktor / Népszabadság

– A világban zajló eseményeket természetesen mi is érzékeljük, s néha ezek is ösztönöznek a képességeink javítására. A lényeg azonban az, hogy a NATO-t és a szövetségesek együttműködését erősítsük – mondta lapunknak Timothy J. Daugherty dandártábornok, a coloradói Fort Carsonban állomásozó 4. gépesített lövészhadosztály parancsnokhelyettese az ukrán válság kihatásait firtató kérdésre. Daugherty szerint a közeljövőben a georgiai Fort Stewartból a 3. gépesített lövészhadosztály egységei jönnek magyarországi gyakorlatra.

Győr belvárosát mindenesetre felforgatták az ott csütörtökön kiállított, Kisfaludy Károly költőíró szobrát körülvevő amerikai és a magyar harcjárművek. – Itt vannak a cowboyok meg a nehézmotorosok – lehetett hallani a Bécsi kapu tér környékén. Míg a gyerekek és a fiatalok bemásztak a páncélosokba, felpróbálták a tölténytárakkal együtt 15-20 kilós málhamellényt, fotózkodtak a katonákkal, addig egyesek Magyarország amerikai megszállását vizionálták. A Bátor Harcosnak még sok PR-csatát kell vívnia.

Stetson-kalap a hagyományokért

Közel 160 éves múltra tekint vissza az amerikai hadsereg legrégebbi egysége. A 2. Lovasezredet 1836-ban a szeminol indiánok ellen, Floridában vívott háború idején hozták létre. A jelenleg a bajoroszági Vilseckben állomásozó ezred a westernfilmekből ismert Stetson-kalappal is őrzi a lovassági hagyományokat. A kalap nem kötelező, de a legtöbb tiszt és tiszthelyettes viseli. Mindenki maga szerzi be, a fejfedő ára a különböző jelzésekkel és zsinórozással együtt 200-250 dollár. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.