galéria megtekintése

Donyeckben egyre több a fegyveres

0 komment

Poór Csaba

Jóváhagyta Petro Porosenko ukrán elnök azt a tervet, amely alapján a két kelet-ukrajnai lázadó központ, Donyeck és Luganszk elfoglalására készülnek a kormányerők.

Mihajlo Koval volt védelmi miniszter, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes titkára elmondta: részletesen kidolgozták, mely egységeknek milyen akciókat kell végrehajtaniuk, hogy nyomukban a rendőrség és a civil hatóságok vehessék át a két nagyváros teljes ellenőrzését. Ugyanakkor nem tervezik a települések ostromát – közölte Koval. A donyecki polgármester, Alekszandr Lukjanyenko is azt nyilatkozta, hogy ilyen ígéretet kapott Porosenkótól, aki Vaszil Gricak nyugalmazott rendőrtábornok, egykori parlamenti képviselő személyében új vezetőt nevezett ki a „terrorellenes műveletek" élére.

Porosenko kedden a Szlavjanszban találkozott az ukrán egységek katonáival
Porosenko kedden a Szlavjanszban találkozott az ukrán egységek katonáival
Gleb Garanich / Reuters

A hivatalos bejelentés szerint Donyeck és Luganszk blokádjával akarják fegyverletételre kényszeríteni az ottani lázadókat, s belügyi közlés szerint a kivezető utakat már le is zárták. Donyeck határában azonban egyelőre csak szakadár fegyvereseket látni – tájékoztatta telefonon a Népszabadságot Vlagyimir, a számítógépes szakember, aki egy elővárosból jár be a munkahelyére. – Két ellenőrzőponton is át kell haladnom, minden alkalommal megvizsgálják az okmányaimat – idézte fel mindennapos élményeit. Arról is beszámolt, hogy megszaporodtak a fegyveresek az utcákon az után, hogy a hétvégén a felkelők egy nagy létszámú csoportja – egyik fellegvárukat, Szlavjanszkot feladva – átvonult Donyeckbe.

 

Mint elmondta, időről időre lövöldözést hallani a közel egymillió lakosú városban. A tömegközlekedés működik, de kevés az utas, a bankok, üzletek egy része bezárt. Az alapvető élelmiszerekből nincs hiány, a választék azonban szűkül, egyre kevesebb szállító vállalkozik ugyanis donyecki fuvarra. Sőt már a helyi nagyvállalatok is békésebb vidékre telepítik a menedzsmentjüket. – Éppen most beszéltem a leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov cégcsoportjának egyik alkalmazottjával, akitől azt hallottam, hogy a vezető munkatársaikat átköltöztették Zaporozsjéba – mesélte Vlagyimir, hozzátéve: egyre több lakos hagyja el a várost. A hivatalos adatok szerint eddig mintegy harmincezren menekültek el, és – mint Lukjanyenko polgármester a The Guardian brit lapnak kifejtette – a kis- és közepes vállalkozások több mint tizede bezárt vagy jelentősen visszafogta a tevékenységét, ami mintegy nyolcezer embert tett munkanélkülivé.

Feszült csendről számolt be Léna is, aki vállalkozóként Donyeck és a már a kormányerők ellenőrzése alá került Kramatorszk között ingázik. A felkelők barikádokat építenek, lövészárkokat ásnak a városban és környékén – mondta lapunknak. Kramatorszkba viszont szavai szerint kezd visszaérni a normális élet. Sok épületet ért találat, s csak este, két órán át van víz, mert megrongálódott a vezetékrendszer. Az üzleteket lassan feltöltik áruval, elkezdték kifizetni a nyugdíjakat, a környező utakon a felrobbantott hidakat katonai átkelőkkel pótolják – adott gyors helyzetképet.

A felkelők harci morálja jelentősen visszaesett – vélik az elemzők, akik ezt elsősorban annak tulajdonítják, hogy a kelet-ukrajnai szakadár törekvések a korábbinál kisebb támogatást kapnak Oroszországból. Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság „miniszterelnöke" viszont a függetlenségi harc folytatását ígérte. Az éppen Moszkvában – mint mondta, a válság rendezéséről – tárgyaló Alekszandr Borodaj a lenta.ru orosz hírportálnak nyilatkozva azt állította, hogy Szlavjanszk feladásával erőik összpontosítására törekednek. Védekezésre, de egyben ellentámadásra is készülnek – hangoztatta, és kijelentette: nem béketárgyalásokra, hanem csak a tűzszünetet célzó „konzultációs folyamat" felújítására hajlandóak.

Az elnöki ígéret szerint ostrom nem lesz
Az elnöki ígéret szerint ostrom nem lesz
Gleb Garanich / Reuters

Számukra a kapituláció elfogadhatatlan – szögezte le, jelezve, hogy a konfliktus lezárására a közeljövőben aligha kínálkozik esély. Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter ismét értésre adta: Kijev nem fog újabb egyoldalú tűzszünetet hirdetni, s csak akkor lehet fegyvernyugvás, ha a lázadók feladják a harcot. Az ukrán államfő azonban a jelek szerint ezzel együtt is kész a párbeszédre. Legalábbis a donyecki polgármester közölte: Porosenko azt javasolta, hogy egy kormányellenőrzés alatt álló, Donyeck megyei kisvárosban, Szvjatogorszkban tartsák meg a Kijev, Moszkva és az EBESZ részvételével működő kontakcsoport és a szeparatisták új egyeztetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.