galéria megtekintése

Dél-Korea: a kapitány letartóztatását követelik

NOL

Ügyészek a szerdán elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának letartóztatását kérik, akiről kiderült, hogy nem is tartózkodott a kormánynál, amikor a tragédia történt.

A nyomozás legújabb fejleményeként ma kiderült, hogy a Szevol kapitánya helyett egy fiatal beosztottja manőverezte a kompot. Dél-koreai ügyészek ezért arra kérik a bíróságot, hogy adjon ki letartóztatási parancsot a férfi, illetve a személyzet két másik tagja ellen, írja az AFP hírügynökség.

Azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett a szerencsétlenséghez, egyelőre még csak találgatások folynak, de a nyomozás vezetői leginkább arra szeretnének választ kapni, hogy a süllyedést megelőzően miért vett éles kanyart a komp, valamint hibázott-e Li Dzsun Szok kapitány, amikor nem rendelte el a komp evakuálását. Sokak szerint ugyanis ezzel számos ember életét megmenthette volna.

A 69 éves Li csütörtökön egy rövid közleményben kért bocsánatot: „Nagyon sajnálom. Rendkívül szégyellem magam. Nem tudom, hogy mit mondjak."

 

Li Dzsun Szok, a Szevol komphajó kapitánya (jobbról a harmadik) a parti őrség tagjainak segítségével menekül a süllyedő komp fedélzetéről
MTI/EPA

A the Guardian szerint a férfit azért is sok kritika érte, mert a gyanú szerint még rengeteg kétségbeesett utas volt a kompon, amikor ő 30-40 perccel a süllyedés kezdete után beugrott az egyik mentőcsónakba. A kapitány kihallgatása jelenleg is folyik.

Elsősorban a Mokpóban, a baleset helyszíne körüli partoknál gyülekező áldozatok családtagjai követelnek válaszokat, mivel az utasoknak eleinte azt mondták, hogy a süllyedés ellenére maradjanak a székeikben illetve a kabinokban. Néhány túlélő úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem hallottak arra vonatkozó utasítást, hogy hagyják el a kompot.

„Hogy mondhatta a gyereknek, hogy maradjanak nyugton, miközben ő leugrott a süllyedő kompról" – kérdezte egy nagyszülő, akinek 17 éves unokája nem élte túl az esetet.

A helyszínen tartózkodó búvárok szerda óta folyamatosan próbálnak bejutni a kompba, ám a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt eddig nem jártak sikerrel. Két búvárnak azonban ma sikerült eljutni a komp rakodóteréig, de sem azonosítani, sem kimenteni nem tudták az áldozatokat. A búváregységeken kívül hajók és repülőgépek is részt vesznek a mentésben.

Két nappal a szerencsétlenség után még mindig több százan vannak a roncsok között. Hivatalos adatok szerint eddig 28-an vesztették életüket, ám a halálos áldozatok száma radikálisan nőhet az elkövetkező napokban.

Az Incseonból a déli Dzsedzsu szigetére tartó kompon közel ötszázan, többségében diákok utaztak, amikor a 14 órás út vége felé, három órával az érkezés előtt, az oldalára fordult és elsüllyedt. Hatósági adatok szerint eddig 179 személyt sikerült kimenekíteni, 287-et viszont negyvennyolc óra múltán is eltűntként kezelnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.