galéria megtekintése

Cunamiriadó Chilében egy 8,2-es földrengés után

0 komment

NOL

Eddig hat halottról tudnak a hatóságok. A szökőártól félve közel egymillió embert evakuáltak.

Lángok törnek elő a 8.2-es fokozatú földrengés után a Chile középső részében fekvő Iquique város történelmi belvárosában
MTI/EPA/ Alex Valdes

Hatalmas, a Richter-skála szerint 8,2-es erősségű földrengés rázta meg kedd éjjel Chile északi partjait, amely után az egész kontinens csendes-óceáni partvonala mentén cunamiriadót rendeltek el, a helyi hatóságok pedig azonnali evakuálásra szólították fel a partvidék lakóit.

A földrengés epicentruma mindössze 86 kilométerre volt egy ismert kikötővárostól, Iquiquétől, tíz kilométerre a földfelszín alatt. Iquiquét, illetve Pisagua és Patache városát kétméteres hullámok ostromolták. Néhány várs utcáit elöntötte az ár, de ezen kívül nagy baj nem történt. Rodrigo Penailillo belügyminiszter közlése szerint a természeti katasztrófa miatt hatan haltak meg. Két áldozatról az Iquique melletti Alto Hospicio polgármestere tett bejelentést. Elmondása szerint velük szívroham végzett.

 

Az evakuálásról szóló hatósági felszólításra több tízezer ember vette az irányt magasabban fekvő területek felé, a televíziós felvételeken álló kocsisorokat lehetett látni. Friss hatósági információk pedig földcsuszamlásokra figyelmeztetnek. Az Iquiquéből kivezető főutakat hegyomlás zárta le, és egy nők számára fenntartott fegyházból 300 elítéltnek sikerült megszöknie. Elfogásukra – jelentette be Penailillo – száz csendőrt és 300 katonát vezényeltek ki. Egy közeli kikötőváros, a kétszázezres Arica nagy része eközben áram nélkül maradt. A vizet megelőzésképpen az egész városban elzárták.

Az első, 8,2-es erősségű földrengést helyi idő szerint este 8 óra 46 perckor (magyar idő szerint hajnali 1 óra 46 perckor) észlelték. Még nyolc másik – köztük egy 6,2-es – követte. Erejüket ékesszólóan jelzi, hogy az Iquiqétől 470 kilométerre, 3650 méteres magasságban fekvő bolíviai főváros, La Paz épületeit is sikerült megrázniuk. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata, az USGS később 7,7-esre módosította a földrengés erejét.

Jose Saavedra / Reuters

A Csendes-óceáni Cunami-előrejelző Központ (TWC) Chile mellett Perura, Ecuadorra, Kolumbiára és Panamára is figyelmeztetést adott ki. Ezt később Chile és Peru kivételével mindenhol visszavonták, majd helyi idő szerint hajnali négykor (magyar idő szerint reggel kilenckor) a két utolsóként fenyegetett országban is.

Chilében hangosbeszélőkön és szirénákkal szólították távozásra a tengerparton élőket. Michelle Bachelet elnök asszony az egész kormányát megmozdította a figyelmeztetés és a mentés kedvéért, a chileiek emlékezetében ugyanis valószínűleg még élénken él annak a 2010-es, 8,8-es erősségű földrengésnek az emléke, amely után az déli partvidéken végigsöprő cunami 500 halottat hagyott maga után. Az akkori Bachelet-kormány rengeteg kritikát kapott az érezhető felkészületlensége miatt.

Chilének  4270 kilométernyi partszakasza van, amelyet Ricardo Toro, a katasztrófa-elhárítás vezeteője szerint a hajnali órákra teljességgel sikerült evakuálni. Penailillo ehhez a maga részéről annyit tett hozzá, hogy 11 part menti kórházból is kimenekítették a betegeket és a személyzetet is. Arica y Parinacot és Tarapacá régióban Bachelet szükségállapotot hirdetett ki, elkerülendő egy esetleges fosztogatási hullámot. Reggeli belentések szerint végül összesen közel egymillió ember evakuáltak a cunamifenyegetés miatt.

Chile a világ első számú rézkitermelője, de a bányacégek bejelentése szerint a földrengés a létesítményeikben nem tett kárt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.