galéria megtekintése

Csúfos vereséget szenvedett a miniszterelnök pártfogoltja

0 komment


Szőcs Levente

Liviu Dragnea volt miniszterelnök-helyettest választotta ideiglenes elnökévé a román Szociáldemokrata Párt. A leköszönő pártelnök és kormányfő, Victor Ponta által támogatott Rovana Plumb csúfos vereséget szenvedett. Ponta ezzel elvesztette befolyását a párt felett, és lehet, hogy hamarosan a kormányzati tisztségétől is búcsúznia kell.

A korrupcióval vádolt Victor Ponta egy héttel korábban a Facebookon közzétett nyílt levélben értesítette párttársait, hogy öt és fél évi elnökség után visszalép a párt éléről – miközben a miniszterelnöki tisztségről nem szándékozik lemondani.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöksége egyhangúlag a Ponta által javasolt Rovana Plumb munkaügyi minisztert, a PSD országos tanácsának elnökét nevezte ki ideiglenes elnökké. A párt végrehajtó bizottsága (CEx) elvileg felülbírálhatja a szűkebb pártvezetés döntését, de a lehetőséggel már csak azért sem számoltak, mert nem merült fel más jelölt neve. Néhány napja Liviu Dragnea még azt nyilatkozta, hogy nem érdekli a funkció, és mindössze egy nappal a CEx ülése előtt jelentette be az indulását.

A szerda estébe nyúló ülésén Dragnea hatalmas, 65:18-as szavazataránnyal győzött (ketten tartózkodtak). Ponta az ülés végét meg sem várva távozott. A várakozó újságíróknak azt mondta, hogy találkozója van, de szavazni majd visszatér – nem tért vissza.

 

Dragnea megválasztásával a párt csöbörből vödörbe jutott. Ponta tíz napja arra a pártvezetőségi döntésre hivatkozva mondott le, amely kötelezi az ügyészségi vizsgálat alá vont szociáldemokrata politikusokat, hogy vonuljanak vissza az általuk betöltött politikai tisztségekből, amíg nem tisztázzák magukat a vádak alól. Ám miközben Ponta „csak" gyanúsított, Dragneát már el is ítélték korrupció vádjával; igaz, egyelőre első fokon.

Az okirat-hamisítással és pénzmosással gyanúsított Victor Ponta megérkezik a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságra
Az okirat-hamisítással és pénzmosással gyanúsított Victor Ponta megérkezik a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságra
Vadim Ghirda / MTI/AP

Az ítélet kihirdetése után, májusban annak rendje és módja szerint le is mondott kormánytagságáról (a miniszterelnök-helyettesi és a regionális fejlesztési miniszteri posztról), valamint a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről. Mint később kiderült, a párt éléről csak formálisan vonult vissza, azóta az alapszabályban nem létező politikai koordinátori minőségben igazgatja a területi szervezeteket.

Liviu Dragneát ravasz, a politika mechanizmusait a legapróbb részletekig ismerő politikusként tartják számon. Hosszú éveken át ő volt a román szociáldemokraták „Kubatovja".

Az ügyészség szerint Dragnea irányításával a szociáldemokraták sorozatos kampánycsendsértést követtek el a 2012-es referendumon, amelyet az akkori államfő, Traian Basescu leváltásáról tartottak: megszerezték a választók személyi adatait, és házról házra járva próbálták összegyűjteni a referendum érvényességéhez szükséges szavazatszámot.

Dragnea megválasztásával Ponta, noha egyelőre megmaradt miniszterelnöknek, a „hatalmi játszmákon" kívül találja magát, hiszen a kormány parlamenti többségét biztosító pártot nem tudja irányítani.

Dragnea mindenesetre első nyilatkozatában fontosnak tartotta biztosítani – távollétében – a kormányfőt, hogy továbbra is számíthat a párt támogatására.

A szerdai végrehajtó bizottsági ülés előtt Liviu Dragnea úgy nyilatkozott, hogy nem akar a PSD elnöke lenni, csupán a mostani „válsághelyzetben" venné kézbe az irányítást. Megfigyelők azonban egyetértenek abban, hogy a szerdai szavazás valódi tétje a PSD elnöki széke volt, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a most alulmaradt Rovana Plumb eséllyel indulhat az őszi tisztújító kongresszuson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.