galéria megtekintése

Csempészpiacért folyhat a harc Munkácsnál

1 komment

Megadásra szólította fel vasárnap az ukrán belbiztonsági szolgálat azokat a fegyvereseket, akik előzőleg Munkácson tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, majd a közeli erdőkbe vették be magukat. A Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges nacionalista szervezet 15-20 fős különítménye szombaton kezdett akcióba a kárpátaljai városban.

Az egymásnak is ellentmondó hírek szerint egy ottani parlamenti képviselővel, Mihajlo Lanyóval volt találkozójuk a honatya érdekeltségébe tartozó sportközpontnál. Lanyo arról számolt be, hogy a PSZ kezdeményezte a tárgyalást, amelyen szanatóriumi ellátást kértek a harcosaiknak. Ehhez ő segítséget is ígért, de közben az udvaron a fegyveresek fejbe lőttek valakit – mint kiderült, a létesítmény biztonsági őrét.

A Jobboldali Szektor tagjai Kijevben tüntetnek
A Jobboldali Szektor tagjai Kijevben tüntetnek
Efrem Lukackij / MTI/AP

A PSZ-különítmény parancsnoka viszont azt állítja, hogy a sajtójelentések szerint alvilági múlttal is rendelkező Lanyo akart beszélni velük, és megfenyegette őket, mert a szervezet fegyveresei akadályozzák a térségben folyó csempészetet.

 

A lövöldözés akkor tört ki – mondta –, amikor távozni készültek a sportlétesítményből. Ezt alátámasztani látszanak a történtekről az interneten közzétett videofelvételek is; igaz, ezekből úgy tűnik, hogy az állig felfegyverzett harcosok nyitottak elsőként tüzet. Előtte ijesztő hidegvérrel, háborítatlanul jártak-keltek autóik, köztük egy jól felismerhetően cseh rendszámú terepjáró körül. Egy életjeleket nem mutató civilt – valószínűleg a sérült biztonsági őrt – előbb a csomagtartóba raktak, majd egy mentőautó megérkeztekor kivették onnan.

Az igazán ádáz küzdelem a Kijev–Csap főúton, egy benzinkútnál robbant ki a rendőrök és a különítmény között. A fegyveresek géppuskával és aknavetővel három rendőr­autót kilőttek, az összecsapásban legalább két PSZ-harcos életét vesztette. Egyes hírek azonban három halottról és 9 vagy 14 sebesültről – köztük három civilről – szólnak.

Miközben Petro Porosenko elnök a lövöldözők elfogására, a banditizmus visszaverésére adott utasítást, a Nemzeti Gárda egységeit is a környékre vezényelték, az ügyészség pedig bűnszervezet létrehozása és terrorcselekmény ügyében indított vizsgálatot. A közeli erdőkbe visszavonult harcosokkal hosszas alkudozás kezdődött. Ez még vasárnap kora este is tartott, noha a hatóságok abban reménykedtek, hogy a PSZ vezére, Dmitro Jaros parlamenti képviselő közvetítésével sikerül megoldani az ügyet.

A politikus a helyszínre utazott, de nem adott parancsot harcosainak a fegyverletételre, sőt úgy nyilatkozott, hogy emberei „a szükséges védelem keretei között" cselekedtek. Mihajlo Lanyo és a vele jó viszonyt ápoló másik, oroszbarát parlamenti képviselő, Viktor Medvedcsuk letartóztatását, a kárpátaljai rendőri vezetők felelősségre vonását, valamint Arszen Avakov belügyminiszter leváltását követelte.

A PSZ aktivistái több ukrán városban, így a kijevi elnöki hivatal előtt is tüntetést kezdtek, és egy vasárnapi bejelentés szerint úttorlaszokkal igyekeznek akadályozni, hogy a rendőrség erősítést küldhessen Kárpátaljára. Állítólag többen közülük a Munkács környéki hegyekben rekedt társaik megsegítésére indultak, és a PSZ egyik képviselője azt mondta, hogy sikerült is fegyverutánpótlást eljuttatni hozzájuk, a sebesültjeiket pedig elszállítani.

A történtek arra utalnak, hogy éleződik a konfliktus a kijevi kormányzat és az arra folyamatos zsarolással nyomást gyakorló szélsőséges nacionalisták között. A Viktor Janukovics elnök rendszere elleni tiltakozó akciókon, a Majdanon kötött – valószínűleg ideiglenesnek szánt – szövetségük következtében a hatalom a radikálisok túsza lett.

Igaz, a hét végi munkácsi események hátterében sokan valójában politikai motívumokkal átszőtt bandaháborút, a gazdasági és politikai érdekszférák újraelosztásának szándékát látják. Az ukrán parlament Munkácson tartózkodó képviselője, Musztafa Najem például a helybéliekre hivatkozva azt írta, hogy a cigarettacsempész-piacért zajlik a harc, bár nem világos, kik között. A Petro Porosenko Blokkja nevű pártszövetség parlamenti frakcióvezetője, Jurij Lucenko pedig Facebook-bejegyzésében „törvénytelen fegyveres csoportosulások és a maffia konfliktusának" nevezte az összecsapásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.