galéria megtekintése

Csata a donyecki repülőtérért

0 komment

NOL

A légierőt is bevetette az ukrán hadsereg azokban a harcokban, amelyek tegnap törtek ki a donyecki nemzetközi repülőtérnél. 

A kelet-ukrajnai iparváros Szergej Prokofjevről elnevezett légikikötőjének forgalmát reggel állították le, miután hajnalban a régió függetlenségéért küzdő oroszbarát lázadók több tucat fegyverese szállta meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra épített modern terminált.

Yannis Behrakis / Reuters

Céljuk az volt, hogy elűzzék a Nemzeti Gárdának a létesítményt ellenőrző alakulatait, amelyekkel heves tűzpárbajba bocsátkoztak. Az olykor egymásnak is ellentmondó helyszíni jelentések fegyverropogásról és robbanásokról számoltak be.

 

Az összecsapásokba vadászrepülőgépek és harci helikopterek is bekapcsolódtak. Előbb riasztólövéseket adtak le, majd csapást mértek a felkelőkre, és megsemmisítették egy légvédelmi rakétaállásukat. A repülőtérre deszantos egységek is érkeztek, hogy kiszorítsák onnan a lázadókat – közölte a hadsereg sajtóközpontja, más tudósítások viszont arról szóltak, hogy a kormányellenes csapatok is erősítést kaptak.

A harcok a Reuters beszámolója szerint este is tartottak, sőt átterjedtek a környező negyedekre. Délután kiürítették a város bevásárlóközpontjait és vasúti pályaudvarát, amely előtt lelőttek egy férfit.

A kelet-ukrajnai konfliktus legkeményebb összecsapásai az után törtek ki, hogy a magát független népköztársaságnak kikiáltott Donyeck megyében az oroszbarát erők hadiállapotot vezettek be, a már a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában győzelmet aratott Petro Porosenko pedig bejelentette: folytatja, de hatékonyabbá akarja tenni a lázadók ellen hetekkel ezelőtt indított, de mindeddig eredménytelen „terroristaellenes műveleteket".

Az akciósorozat nem folytatódhat két-három hónapig, csak néhány óráig kell tartania – mondta a leendő államfő, és sajtóértékelések szerint a hadvezetés e szavak hatására gyorsíthatta fel a katonai gépezetet.

A füsttengerben úszó donyecki repülőtér. Yannis Behrakis / Reuters

Porosenko hatalmas fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást. A szavazatok több mint 90 százalékának összesítése után közzétett eredmény megfelel az exit pollok adatainak: a milliárdos csokikirály több mint 54 százalékot szerzett, míg fő vetélytársa, Julija Timosenko volt kormányfő alig jutott 13 százalék fölé. A leendő államfő, aki kampányára több mint 90 millió hrivnyát, azaz mintegy 1,7 milliárd forintot költött, bejelentette, hogy fő céljának az európai integrációt, a korrupció elleni harcot és a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím visszaszerzését tekinti.

Moszkva nélkül nem lehet rendezni a kelet-ukrajnai helyzetet 

A kormányfői poszton nem lát okot a változtatásra, marad a tisztségben Arszenyij Jacenyuk, szükségesnek tartja viszont, hogy az év végéig előre hozott parlamenti választásokat tartsanak. Mint közölte, a közeljövőben a lázadó vidékre, a Donyeck-medencébe látogat, hogy „beszéljen azokkal az emberekkel, akik nem fogtak fegyvert, és nyíltak a tárgyalásokra". Első külföldi útja Lengyelországba vezet majd, de még június első felében az orosz vezetőkkel is találkozni szeretne – mondta. Szavai szerint ugyanis Moszkva részvétele nélkül nem lehet rendezni a kelet-ukrajnai helyzetet.

Késznek mutatkozik a párbeszédre Oroszország is. Hétfőn ezt Szergej Lavrov külügyminiszter erősítette meg, miután az elmúlt napokban Vlagyimir Putyin államfő is többször tett erre utaló kijelentést. Lavrov sürgette azonban a felkelők elleni hadműveletek leállítását, és hangoztatta, hogy a válság megoldásának kulcsa Kijev és a lázadó keleti országrész kapcsolatfelvétele.

Azt is kijelentette, hogy az orosz–ukrán tárgyalásokhoz nincs szükség közvetítőkre, de Moszkva kész együttműködni az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal az ukrajnai feszültség enyhítése, a válság megoldása érdekében. A Reuters jelentése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz politikus nem vonta kétségbe ugyan az elnökválasztás legitimitását, de meghagyta ennek lehetőségét, amikor több bíráló megjegyzést is tett a kampányra.

Feltételek nélkül üdvözölte viszont az ukrajnai államfőválasztást Barack Obama amerikai elnök, aki reméli, hogy az segít a szovjet utódállam egységének megőrzésében. Az Európai Unió pedig egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy a voksolás fontos lépés a Kijev és Moszkva közötti feszültség enyhítése felé. A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Németh Zsolt az MTI-nek kijelentette: Porosenko „egyértelmű és meggyőző támogatottsága" megerősíti az ukrán hatalom legitimitását. Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna területi egységét, szuverenitását és stabilitását, valamint a demokrácia kiterjesztését – közölte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.