galéria megtekintése

„Csak tündérmese volt, amit a miniszterelnök ígért”

5 komment


Fenes Gábriel

Egyre dühösebbek a görögök, miután a Ciprasz-kormány minden idők legkeményebb megszorítócsomagját fogadta el a múlt hétvégén. A lakosság jelentős része egyik napról a másikra él, a vállalkozások sorra dőlnek be, a fiatalok külföldön próbálnak szerencsét.

Számlákat és bérleti díjat kell fizetnem, de ennem is kell. Ötszáz euróból (157 ezer forint) ezt egyszerűen képtelenség megoldani – nyilatkozta lapunknak Irini, aki diplomás pszichológusként egy athéni bisztróban dolgozik. A szakmájában nem talál állást a görög munkaerőpiacon. Nem a harmincas évei elején járó nő az egyetlen, akinek meg kellett húznia a nadrágszíjat, Irini szerint az emberek egyre szegényebbek a 10,9 millió lakosú dél-­európai országban.

A megszorítások ellen tüntetők Athénban. Már a Szirízát is szidják
A megszorítások ellen tüntetők Athénban. Már a Szirízát is szidják
Alkis Konstantinidis / Reuters

– A Sziriza-kormány hozott néhány ­kedvező intézkedést, de a lefaragások ezeket elmossák – folytatta Irini. Az Alekszisz Ciprasz vezette ­kormánykoalíció múlt vasárnap elfogadta az eddigi legkeményebb megszorítási csomagot. A költségvetési kiadásokat 5,4 mil­liárd euróval kurtították meg, miközben növelték a tb- és nyugdíjjárulékokat. A döntést heves utcai tiltakozások fogadták, az eurózóna tagországainak és a nemzetközi hitelezőknek azonban ez sem elég. Azt szeretnék, ha Görögország költségvetési többlete 2018-ra elérné a GDP 3,5 százalékát. További privatizációt is várnak az athéni kabinettől.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a 2018-as célkitűzést nehéz lesz tartani. Jorgosz Pleiosz, az Athéni Egyetem oktatója is úgy látja: a 3,5 százalék ábránd. – Az adók és járulékok növelésével együtt nő a munkanélküliség és a szegénység is – mondta a szociológus. A közelégedetlenség a Szirizát is elérte. A radikális baloldali pártban egyre többen ellenzik a megszorításokat. 2009 óta közel 230 ezer vállalkozás dőlt be, idén már tízezer.

A munkanélküliség és szegénység növekedése miatt rengeteg görög fia­tal ment és megy Németországba, Norvégiába, Nagy-Britanniába vagy Amerikába szerencsét próbálni. A közel 300 ezer kivándorló között volt Pandelisz Sztergiou, aki tavaly végzett az orvosin. – Bizonytalanságban élni, és megbirkózni a nehézségekkel, ez a normális manapság – mondta a The Guardiannek. Az orvosok szerint a megszorítások már az egészségügyet is elérték, a kórházak számát megtizedelték.

– Csak tündérmese volt, amit a miniszterelnök ígért – vélekedik a 71 éves Kostisz Nakosz, akinek alaposan megkurtították nyugdíját. Görögországban egyre többen tartják Cipraszt hazugnak, mert nem tartotta be választási ígéreteit. Jorgosz Pleiosz szerint épp ezért nem meglepő, hogy a Sziriza támogatottsága folyamatosan csökken, és az ellenzéki Új Demokrácia már nagy különbséggel vezet a közvélemény-kutatásokban. A szociológus szerint a kormány azonban ki fogja húzni a hivatali ideje végéig, mivel a frakcióban a Cipraszhoz hű képviselők ülnek.

– Úgy érzem, mintha ­Thaiföldön élnék: turizmus van, de mellette szegénység is – mondta Irini, aki szerint az elkövetkezendő évek semmi jót sem tartogatnak Görögország számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.