galéria megtekintése

Ha a pártelnök megunja, úgyis átveszi az irányítást

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

A jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt megerősítette, hogy Beata Szydlo lesz Lengyelország új miniszterelnöke. A várhatóan november végén megalakuló új kormány szociális programmal kezdi majd az intézkedéseit.

„Nem lennék meglepve, ha Jaroslaw Kaczynski maga venné kezébe a kormányzást – ha nem is most azonnal, akkor néhány hónapon belül. Erre volt már példa, 2005-ben, amikor Kazimierz Marcinkiewicz nyolc hónapig volt kormányfő, majd Kaczynski megunta és átvette az irányítást” – mondta lapunknak Hárs Gábor volt varsói nagykövet, aki szerint még sok meglepetés várható a közeljövőben a lengyel politikában.

Utóbbival Roman Imielski, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap felelős szerkesztője is egyetért. Szerinte Kaczynski és pártja alaposan megmozgatja majd az állóvizet.

Imielski úgy gondolja, hogy az erősen euroszkeptikus PiS a kampány során ígért szociális reformokkal kezd majd. Az azonban kérdéses, hogy azt hogyan finanszírozzák és milyen törvényhozói támogatással viszik véghez.

 

Parlamenti többségük ugyanis sovány. „Lehet vele kormányozni, ám a felelőtlen, populista ígéretek –mint például a 67 éves nyugdíjkorhatár leszállítása vagy a szegényeknek szánt nagyobb családi pótlék – megvalósítását bizonytalannak látom” – mondta Hárs.

A külpolitikával kapcsolatban a volt varsói nagykövet megjegyezte, hogy nem várható jelentős változás a lengyel–amerikai kapcsolatokban, és ez igaz az Ukrajnához fűződő viszonyra is.

Beata Szydlo, a leendő kormányfő
Beata Szydlo, a leendő kormányfő
Kacper Pempel / Reuters

Ahogy a Polgári Platform, úgy a PiS is feltétlen támogatója a szovjet utódállamnak, még akkor is, ha az ukránellenesség Lengyelországban nem kisebb mint az oroszellenesség. Oroszországgal kapcsolatban úgy véli, hogy a PiS vezetőjének túl kell lépnie azon összeesküvéselméletén, miszerint ikertestvére, Lech Kaczynski 2010-es, halálos repülőgép-balesetéért Vlagyimir Putyin orosz elnök és az akkori lengyel kormányfő, Donald Tusk a felelős. „Ezen alapul az ő személyes sértettsége, és ebből csináltak pártpolitikát” – jegyezte meg a volt nagykövet.

Mivel Németország kulcsfontosságú partner Lengyelország számára, idővel valószínűleg enyhülni fog a feszültség, annak ellenére is, hogy a választási kampány során Kaczynski rendszeresen hangoztatta: „nem lesznek Berlin ölebe”. Londonnal várhatóan szorosabbra fűzik majd a viszonyt, mint ahogyan a V4-es országokkal is.

A gazdaságot tekintve a PiS a szénalapú gazdaság felé mozdulna, még akkor is, ha a szakemberek szerint ez a szektor nem lesz nyereséges – a szénprogramnak köszönhetően azonban a párt jelentős támogatottságra tett szert.

Miközben a kampány során a menekültügyben az Orbán-kormány álláspontját tartották követendőnek és élesen támadták Ewa Kopacz lengyel kormányfőt, amiért végül belement az EU-s kvótarendszerbe, valószínűleg nem fognak abból kitáncolni. A lengyel kormány ugyanis ezer menekült befogadását vállalta, Janina Ochojska, a Lengyel Humanitárius Akció alapítójának állítása szerint pedig az Európai Unió minden befogadott után tízezer eurót fizet.

Szénbányász lánya a nagypolitikában

Az 52 éves Beata Szydlo Oswiecimben (Auschwitz) született, édesapja bányász volt. Nem nevezhető politikai újoncnak: 35 évesen Brzeszcze nagyközség polgármesterévé választották. Néprajz szakon szerzett diplomát, az egyetemen találkozott férjével, két fiuk született. Fontos számára a katolikus hit, egyik fia papnak készül. Tíz éve a PiS tagja, az igazi áttörést az hozta neki, hogy ő vezette Andrzej Duda államfő sikeres elnökválasztási kampányát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.