galéria megtekintése

Clinton hídépítést ígér, Trump inkább csak saját magának valamit

3 komment


Kőműves Anita

Mindkét elnökjelölt beszámolt gazdaságpolitikai terveiről. A különbség nem is lehetne nagyobb, de a kereskedelmi egyezmények elutasításában egyetértenek.

Donald Trump botrányos kijelentéseket tesz, amelyeket félóránként ismételnek a hírtévék. Hillary Clinton közben csendben figyeli, hogyan rontja ellenfele a saját megítélését – ez volt az elmúlt időszak forgatókönyve az amerikai elnökválasztási versenyben. Ezen a héten sem volt ez másképp, ám végre valódi politikai témák is előkerültek, hiszen mindkét jelölt tartott gazdaságpolitikai tárgyú beszédet. Ezekből végre megtudtuk, mihez is kezdenének Amerikával, ha ők költözhetnének be a Fehér Házba.

Fotó: Chris Keane / Reuters

Clintonnál nem tartogatott nagy meglepetéseket a hely idő szerint csütörtök este, Michigan államban elmondott beszéd. Ő eleve kidolgozott gazdaságpolitikai tervekkel érkezett a kampányba, amit végül Bernie Sanders vermonti szenátor váratlan előválasztási sikere tolt a vártnál jobban balra. Clinton a demokraták gazdaságpolitikai elveinek megfelelően abban hisz, hogy a kormányzatnak jelentős szerepe van a munkahelyteremtésben és a bérek emelésében. Ennek megfelelően csütörtökön bejelentette, hogy a második világháború lezárulta óta nem látott méretű infrastruktúra-fejlesztési programot indítana. Hidakat és utakat építene, illetve újítana fel. Ez egyébként nem csak a munkahelyek teremtéséhez lenne szükséges, mivel az amerikai közutak és hidak állapota nagyon rossz. Minimálbér-emelést is ígér, illetve azt, hogy egyenlő bért kapnának ugyanazért a munkáért a nők és a férfiak.

 

A program egyes elemein érezhető Sanders hatása. Például az eddiginél szélesebb körnek ígér ingyenes vagy államilag támogatott felsőoktatást. Az egészségügyet még közelebb vinné az európai típusú állami biztosítós rendszerhez. Egy fontos kérdésben pedig szakít Barack Obamával: ellenzi az ázsiai szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t, amelyet külügyminiszterként még támogatott. Obama ellenben elnöksége egyik legfontosabb vívmányának tartja a már majdnem kész megállapodást.

Trump gazdaságpolitikai elképzeléseiről eddig keveset tudtunk, ám az ő hétfői beszéde sem okozott megrökönyödést – hacsak annyiban nem, hogy súgógépről olvasta és meglepően összeszedett volt. Az idei elnökválasztás egyik furcsasága, hogy Trump egyetért ellenfelével a szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán, azaz legszívesebben semmisé tenné a TPP-t és az egykor Bill Clinton által Mexikóval és Kanadával aláírt NAFTA-t. Ez éles ellentétben áll a republikánusok megszokott, a szabadkereskedelmi egyezményeket pártoló hozzáállásával. Clinton még a csütörtöki beszédet sem várta meg azzal, hogy emiatt megtámadja ellenfelét. Szerdán meglátogatott egy nyakkendőgyárat, ahol kijelentette: ha a milliárdosnak valóban fontos az amerikai ipar, akkor elkezdhetné Kína helyett ismét az Egyesült Államokban gyártatni saját termékeit, például a Trump márkájú nyakkendőket.

A Trump-féle gazdaságpolitika többi része megfelel a hagyományos republikánus vonalnak. Lényege, hogy a gazdagok és a nagyvállalatok minél kevesebb adót fizessenek, mert akkor a náluk maradó profitot újra befektetik, sikeresebbek lesznek és új munkahelyeket teremtenek – azaz a pénz majd „lecsorog" az alsóbb rétegekhez. A demokraták évtizedek óta hangoztatják, hogy ez az elmélet rég megbukott. Trump központi ígérete azonban az adócsökkentés. Nála alacsonyabb lenne az adókulcs a legmagasabb sávban, azaz a gazdagoknál és csökkennének a vállalati adókulcsok is. Eltörölné az örökösödési adót, ami egyébként csak a nagy összegű vagyonokra vonatkozik. Családi adókedvezményt is ígért, ám szakértők hamar rámutattak, hogy az általa ígért formában ez is csak a felső-középosztálytól felfelé hozna könnyebbséget az amerikaiaknak.

Fotó: Chris Keane / Reuters

Egyvalakinek biztosan több pénz maradna a zsebében a Trump-féle adórendszerben: magának Trumpnak. A The Washington Post hívta fel rá a figyelmet, hogy a terv tovább csökkentene egy olyan adónemet, amely már eddig is lehetővé tette a gazdag cégtulajdonosoknak, hogy előnyösebb feltételekkel tudják kivenni profitjukat. Pont úgy, ahogyan most Trump is csinálja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.