galéria megtekintése

Cameron miatt dőlnek a dominók

1 komment

Munkatársunktól

Dominóként dőlnek el és jelentkeznek azok a brit politikusok, akik David Cameron kormányfő példáját követve sorra nyilvánosságra hozzák adóbevallásaikat. Az offshore-botrányba keveredett miniszterelnök hétfőn fokozta a szavazók bizalmának visszaszerzésére indított hadjáratát.

Precedensértékű lépésével valósággal sarokba szorította George Osborne­ pénzügyminisztert David Cameron brit kormányfő, a gazdasági tárca vezetőjén ugyanis egyre nagyobb a nyomás, hogy a miniszterelnökhöz hasonlóan hozza nyilvánosságra az adóbevallását. Az Osborne-hoz közeli források hétfőn úgy próbálták meg elcsitítani a „követelőző” hangokat, hogy biztosították a sajtó munkatársait: Osborne-nak „soha nem voltak offshore-ügyei”. Ez azonban aligha lesz elég.

Cameron vasárnap közzétette az elmúlt hat évben benyújtott adóbevallását, és ezzel kiengedte a szellemet a palackból. A BBC politikai szakértője szerint több vezető politikus, köztük a pénzügyminiszter is hamarosan beadja a derekát. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető szintén sürgette a kormánytagokat és a parlamenti képviselőket, hogy kövessék a példát. Nicola Sturgeon skót kormányfő és a Skót Nemzeti Párt vezető politikusai már hétfőn nyilvánosságra hozták adóbevallásukat, akadnak azonban – például az EU- és bevándorlásellenes UKIP vezetője –, akik személyes ügynek tekintik az adózást, és hallani sem akarnak a kitárulkozásról. A Downing Street 10. hangsúlyozta, hogy a kormánytagok maguk dönthetik el, nyilvánosságra hozzák-e az adóbevallásukat.

 

Cameron vasárnap a Panama-iratok nyomán keletkezett tüzet próbálta meg oltani, amit hétfőn is folytatott. A 2010-ben elhunyt apja offshore-érdekeltségei miatt kereszttűzbe került tory pártvezér a parlamentben megígérte: kormánya keményen lecsap minden vállalatra, amely nem lép fel azon munkatársak ellen, akik segítik az ügyfeleiket az adóelkerülésben. „Ez a kormány bármely más kormánynál többet tett a korrupció elleni harcért, de a jövőben még ennél is többet fog” – hangsúlyozta Cameron, aki aligha ússza meg ennyivel. Az ellenzéki Munkáspárt  válaszokat követel a kormányfőtől és vizsgálatot szorgalmaz a Panama-ügy miatt.­ A legfőbb kérdés: ha Cameron olyan etikusan intézte a pénzügyeit, mint azt állítja, akkor miért mentette ki a család a pénzt egy adóparadicsomba?

A miniszterelnök feje ráadásul egy új ügy miatt is fájhat: apja, Ian Cameron halála után az anyja két részletben 200 ezer font – mintegy 77,6 millió forint – „ajándékot” utalt a számlájára. Sokak szerint az örökösödési adó megfizetését próbálták meg így elkerülni, miután Cameron hivatalosan csak 300 ezer fontot örökölt apja halála után.

Megszólalt Putyin csellista barátja

Adományokból tett szert kisebb vagyonra, amelyből hangszereket vásárolt fiatal művészeknek – ezt állította Vlagyimir Putyin csellista barátja, aki először nyilatkozott azóta, hogy az offshore-botrány egyik főszereplője lett a múlt héten. Szergej Roldugin nevéhez egy egész offshore-birodalom kötődik, amelyen keresztül dollármilliárdokat mozgattak titkos számlákon az elnökhöz közel állónak tartott, milliárdos orosz üzletemberek. Az orosz állami televízió­nak nyilatkozó művész állította, hogy nincs mesébe illő vagyona. Tagadta, hogy Putyin pénzét őrzi. – Gazdag ember vagyok. Úszom Oroszország tehetségében – mondta Roldugin. (The Guardian)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.