galéria megtekintése

Bűnözőként kezelnek minden nőt, aki elvetél

18 komment

V. D.
NOL

A salvadori Teodora del Carmen Vásquez kilenc hónapos terhes volt, amikor szúró fájdalmat érzett a hasában. Azonnal hívta a mentőket, de vérezni kezdett és elájult. Mire a segítség megérkezett, késő volt, Vásquez elvetélt. európai szemmel bármennyire is hihetetlennek tűnik, Vásques emiatt 30 év börtönt kapott. És nem ő az egyetlen, aki így járt a közép-amerikai országban.

Amire az akkor 24 éves Vásquez magához tért a vetélés után, már rendőrök álltak körülötte, és azzal vádolták, hogy megölte a gyerekét. Bilincs kattant a csuklóján, nem sokkal később pedig 30 év börtönre ítélték.

Vallási zarándoklaton El Salvadorban. Nem számít a nemi erőszak és az sem, ha a szülés az anya életét veszélyezteti
Vallási zarándoklaton El Salvadorban. Nem számít a nemi erőszak és az sem, ha a szülés az anya életét veszélyezteti
José Cabezas / Reuters

A Salvadorban 1998 óta az abortusz minden formája tilos. A bigottan katolikus ország alkotmánya a magzat élethez való jogát a fogantatástól számítva a legszigorúbban védi, nem számít, nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant-e a gyermek, súlyos beteg-e és az sem, hogy a szülés veszélyezteti-e az édesanya életét.

 

A Salvadori Polgári Csoport az Abortusz Dekriminalizálásáért nevű polgári jogi szervezet kutatása szerint több mint 250 nőt jelentettek fel a rendőrségen 2000 és 2014 között, és közülük 147-et állítottak bíróság elé, 49-et pedig el is ítéltek. Huszonhatot gyilkosságért, 23-at magzatelhajtásért. Többségük olyan, mint Vásquez: szegény családból származik, egyedülálló, és nem önszántából veszítette el gyermekét. Nem elég a gyász, a vetélés vagy a tervezett abortusz következményei katasztrofálisak mind a nők, mind a családjuk számára.

Az Amnesty International jelentése szerint Salvadorban inkább afféle tartóedénynek nézik a nőket, semmint emberi lényeknek. Salvadorban a „mindenki bűnös, amíg az ártatlanságát be nem bizonyítják” elve, amelyet a terhességhez köthető komplikációkon átesett nőkkel szemben alkalmaznak, több tucat életet követelt, sokakat akár 40 év börtönre ítéltek. Ráadásul még a gyermekeiket is szegénységbe taszították, és az orvosok és betegeik számára is félelemmel teli környezetet teremtettek” – idézi a brit Guardian Astrid Valenciát, az AI közép-amerikai kutatóját.

Vásquez is szegény családból származik.Tízévesen otthagyta az iskolát, hogy otthon segíthessen a gazdálkodásban, majd 17 évesen a fővárosba, San Salvadorba ment. Bejárónőként kezdett dolgozni, húszéves volt, amikor megszületett első gyermeke. A kisfiút a szülei nevelik a nyugat-salvadori faluban. 2007-ben aztán ismét teherbe esett. 

Nem fér össze az emberi jogokkal az északír abortusztörvény

Nem fér össze az emberi jogokkal az észak-írországi abortusztilalom – mondta ki a belfasti legfelsőbb bíróság.

Az ügyet bíróságra vivő Észak-Írországi Emberi Jogi Bizottság (NIHRC) azt várja az ítélet nyomán, hogy legalább akkor lehetővé váljon a helyi kórházakban a terhességmegszakítás elvégzése, ha a magzatnak rendellenességei vannak, illetve nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant – írja az Independent.

Az Egyesült Királysághoz tartozó tartományban máig az az 1861-es jogszabály van érvényben, amely szerint az abortuszt elvégző egészségügyi alkalmazottakat életfogytiglani börtönbüntetéssel lehet sújtani, azokra a nőkre és fiatal lányokra pedig, akik a terhességmegszakítás mellett döntenek, bűnözőként tekintenek, hacsak a születendő gyermek nem veszélyezteti életüket. Ellenkező esetben azonban akár 14 év börtön a büntetésük. Írországban hasonló szigorral büntetik az abortuszt.

A Guardian riporterének a nő húga, Cecilia Vásquez de Ramos azt mondta, nővére nagyon várta a babát, játékokat és ruhákat is vásárolt már. „Azt gondoltam, hogy ha mindezt elmondom a bíróságon, belátják majd, mennyire akarta a kisbabát, de esélyt sem kaptam” – jegyezte meg.

A Salvadori Polgári Csoport az Abortusz Dekriminalizálásáért csoport ügyvédje szerint Vásqueztől a perben megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot. A cél az volt, hogy mielőbb megszülessen az ítélet. „Kriminalizálják ezeket a nőket és a családjukat is” – mondta Katia Recinos ügyvéd.

Vásquez fia mindössze négyéves volt, amikor anyja börtönbe került. A családnak 10 dollárba, kétnapi munkabérbe kerül, és közel két napig tart, hogy tömegközlekedési eszközökkel falujukból a börtönbe utazzanak. A nőt emiatt ritkán látogatják, átlagosan évente egyszer mennek el hozzá. Bár a kisfiú nagyon szeretné gyakrabban látni az anyját, anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy gyakrabban elutazzanak hozzá. A spontán vetélést elszenvedett nő testvére valamivel közelebb lakik a börtönhöz, ő havonta egyszer elmegy, és ételt, piperecikkeket és pénzt visz neki – utóbbi nélkülözhetetlen, ha a börtönben tusolni szeretne.

„Nagyon kemény. Nekem is van öt gyerekem, és többet kellene segíteni a szüleimnek is, de egyszerre nem megy minden. A testvérem próbál optimista maradni, tanul, de hatalmas veszteség érte. Soha sem tarthatta karjában a kislányát” – mondta Ramos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.