galéria megtekintése

Buli után jön a büntetés

1 komment

NOL

Hétfőn várhatóan az Európai Unió és az Egyesült Államok is büntetőintézkedésekről tesz bejelentést a vasárnapi krími népszavazás miatt, amelyen elsöprő többség döntött az Oroszországhoz való csatlakozás mellett. A referendumot a világon gyakorlatilag senki nem ismeri el, de a 96,8 százalékos siker után hajnalig tartott a buli.

Szankciók várnak az oroszországi és krími politikai elitre egy nappal azután, hogy az Krími Autonóm Köztársaság népszavazáson úgy döntött, hogy kiválik Ukrajnából és csatlakozik Oroszországhoz. Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben tárgyalnak a szankciókról, és az Egyesült Államok is figyelmeztetett, hogy ára lesz annak, amit Oroszország Ukrajnában csinál. A büntetőintézkedések gerincét valószínűleg vízumkorlátozás és vagyonbefagyasztás jelenti majd.

A referendumon a jogosultak 82,71 százaléka jelent meg az urnák előtt, és az éjjeli hivatalos bejelentések szerint az elsöprő többségük, 96,8 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha a terület Oroszország része lenne. Ezek a számok arra utalnak, hogy vasárnap a Krím mindegyik orosz lakója elment szavazni, és mindegyikük az első kérdésre mondott igent. Az csak a második kérdés volt, hogy ki szeretné, ha a Krím Ukrajnában maradna.

A népszavazásról kiadott első exit poll után az Egyesült Államok azonnal jelezte, hogy a Viktor Janukovics ukrán elnök leváltása után a Krímbe vezényelt mintegy 19-22 ezer orosz katona jelenléte miatt soha nem fogja elismerni a népszavazáson megszületett döntést. Ezt Barack Obama amerikai elnök is kimondta, amikor az este telefonon beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Az Oleh Turcsinov elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette új kijevi hatalom a cirkuszi előadásként aposztrofálta a referendumot, amelyet az Egyesült Államokhoz hasonlóan illegitimnek tart. Oroszország ehhez képest kitart amellett, hogy a Krímnek joga van az önrendelkezéshez.

 
A Krím Oroszországot választotta – rikítottak hétfőn a szimferopoli honlapok
A Krím Oroszországot választotta – rikítottak hétfőn a szimferopoli honlapok
SERGEI KARPUKHIN / Reuters

A krími vezetés mielőbb szeretné maga mögött tudni a csatlakozást. Szimferopolban hétfő délelőtt összeült a parlament, amely határozatban fogja kérni a felvételt az orosz föderációba. Ezzel a kérelemmel pedig Szergej Akszjonov krími miniszterelnök azonnal el is utazik Moszkvába. Akszjonov már kedden vagy szerdán bevezetné a rubelt, amely mellett még fél évig lehetne hrivnyát is használni. Bár az amerikaiak szeretnék, ha a Kreml végül a népszavazás ellenére sem annektálná a területet, ez a Kreml számára most már végzetes arcvesztéssel járna. Szergej Neverev, az orosz parlament, a duma alsóházának az elnökhelyettese azt Interfaxnak mondta, hogy a törvényhozás a nagyon közeli jövőben dönt azokról a törvényekről, amelyek majd lehetővé teszik a Krím csatlakozását Oroszországhoz.

Szimferopolban vasárnap több tízezer ember ünnepelt az utcákon. A főváros visszhangzott az orosz zenekarok koncertjeitől és az üdvrivalgástól. Hazatérünk – mondták a helyszíni jelentések szerint a legtöbben. Oroszországtól mindenki azt várja, hogy nőjenek a fizetések és a nyugdíjak, azt viszont, ami a demokrácia jelszóval a kijevi Majdanon történt, a szélsőjobboldali tolvajok demokráciájának nevezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.