galéria megtekintése

Bosznia sorsa fenyegeti Ukrajnát

2 komment


Inotai Edit

Az ukrán válság új értelmet adott a visegrádi együttműködésnek, és felértékelte a tíz évvel ezelőtt csatlakozott közép-kelet-európai országokat – derült ki azon az EU-csatlakozás tíz évére visszaemlékező konferencián, amelyet a magyar külügyminisztérium szervezett, számos környező ország külügyminiszterének a részvételével.

– Nem feltétlenül öröm ez nekünk, de az orosz fegyveres agresszió Ukrajnában új geopolitikai realitást eredményezett. Felértékelte a térségünket, és új megvilágításba helyezte a közös európai kül- és biztonságpolitika fontosságát is – fogalmazott Martonyi János külügyminiszter. Arra is emlékeztetett, hogy Európa újraegyesítésnek még nincs vége, és bár a jogi és gazdasági integráció továbbra is fontos, ismét előtérbe kerülnek az olyan alapvető ügyek, mint a béke és a biztonság megőrzése.

Werner Fasslabend volt osztrák külügyminiszter, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, Lamberto Dini volt olasz miniszterelnök, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter, Martonyi János külügyminisz
Werner Fasslabend volt osztrák külügyminiszter, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, Lamberto Dini volt olasz miniszterelnök, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, Guido Westerwelle német külügyminiszter, Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára és Hubert Védrine volt francia külügyminiszter (b-j) a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett, Felzárkóztunk vagy lemaradtunk? című háromnapos nemzetközi konferencia első napján Budapesten a Magyarság Házában 2014. április 28-án.
Illyés Tibor / MTI

Az ukrán válság kifutását és azt, hogy Moszkva valóban meddig hajlandó elmenni, senki sem merte megjósolni. Néhány napja a brit Timothy Garton Ash cikkében azt boncolgatta: Moszkva célja valójában nem Ukrajna egy részének bekebelezése, hanem „boszniazálása", megosztása, ami végeredményben egy bukott államot eredményezne épp az unió keleti határainál. – Ha Ukrajna belemenne a föderalizálásba, akkor valóban fennállna a veszélye, hogy az ország egy új Boszniává válik – ismerte el lapunk kérdésére Radoszlav Sikorski lengyel külügyminiszter. Épp ezért tanácsolja Kijevnek az Európai Unió a decentralizálást, amely az adók és a felelősségi jogkörök megosztását jelenti, de az ország egységnek megőrzésével.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen messzire mehet el még Oroszország, Sikorski csak széttárta a kezét, és annyit mondott, fogalma sincs, de szerinte már így is túl messzire mentek. Saját szempontjukból is, ugyanis a kár, amit Moszkva már eddig is okozott a saját gazdaságának, jelentős, és még növekedni fog. A válságkezelésben különösen aktív lengyel diplomata többször megismételte, hogy Európa csak akkor tud eredményesen fellépni, ha a tagállamok képesek egy hangon beszélni. Érdekes ugyanakkor, hogy miután az Egyesült Államok kezdettől fogva kizárta a katonai erő alkalmazását, így valójában az Európai Uniónak lennének valódi eszközei a válság kezelésére – mégis úgy tűnik, mintha Washington vinné itt is a főszerepet. Vegyük ezt úgy, mint egy kritikát az EU-val kapcsolatban – mutatott rá lengyel tárcavezető.

Jól ismeri a boszniai helyzetet Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is, aki két évig az EU főképviselője volt. Lajcák óvott a szarajevói modell „újrateremtésétől". – Ukrajna nem homogén ország, de a boszniai tapasztalat fényében a decentralizáció, a pénz és a felelősség leosztása a régióknak jobb megoldásnak tűnik, mint egy szövetségi berendezkedés. A boszniai modell arra is figyelmeztet, hogy ha az országnak két különálló része van, eltérő stratégiai célokkal, eltérő orientációval, az nem vezet sehova – fogalmazott lapunknak a szlovák diplomácia vezetője. Illúzió persze azt gondolni, hogy az EU-ban mindenki ugyanazt gondolná Ukrajnával kapcsolatban. Kubával vagy Fehéroroszországgal kapcsolatban könnyű megállapodni a szankciókról, de Oroszországgal szemben ez jóval keményebb dió, hiszen a büntetőintézkedések mindenkit sújtanak majd, különösen a kelet-európai országokat. Erről akkor érdemes beszélni, ha az unión belül létrejön egy egészséges tehermegosztás.

Lajcák lapunknak azt is kifejtette, a visegrádi országok között mindenkinek megvan a maga tapasztalata Oroszországgal, de a különbségek nem akkorák, hogy meghiúsítsák a közös álláspontot. Sőt, olykor még arra is jó a V4, hogy visszahassanak a belpolitikára, hiszen hosszú távon senki sem akar kilógni a sorból – mondta a szlovák külügyminiszter, aki előadásában arról is beszélt, hogy nem lehet elszigetelni Oroszországot, ehhez túl fontos szereplője a világpolitikának. Ami történik, az Moszkva szerepének újradefiniálása: Oroszország különállása azonban nem most kezdődött, hanem Koszovó függetlenné válása óta érezhető folyamat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.