galéria megtekintése

Bosszúra szomjazik a diktátor lánya

0 komment

NOL

Raghad Huszeint júniusban egyik pillanatról a másikra szállta meg a vallási ihlet. Hajfesték helyett mostanában fejkendőt visel, és dollármilliókkal támogatja azokat a szunnita szélsőségeseket, akik kalifátust kiáltottak ki fél Irak lerohanása után. És nincs egyedül.

A szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) segítségével akar visszatérni a hatalomba Irakban Raghad Huszein, a 2006-ban kivégzett diktátor, Szaddám Huszein lánya – írja közel-keleti diplomáciai forrásokra hivatkozva a Spiegel. Raghad Jordánia fővárosában, Ammánban él azóta, hogy az Egyesült Államok a 2003-as szövetséges invázió után megdöntötte az apja hatalmát. Bár az Interpol 2007 óta körözi terrorizmus támogatása miatt, a 45 éves Huszein-lányt soha nem adták ki és valószínűleg nem is fogják. Raghad Jordániában II. Abdallah király védelme alatt él. Politikai kérdésekben eddig nemigen hallatott magáról, azzal viszont annál inkább, hogy rajong a luxusért, és szórja a pénzt az ammáni ékszer- és divatüzletekben éppúgy, mint a plasztikai sebészeknél. Ez utóbbinak hála – mondják a rossznyelvek – hogy az alakján nemigen látszik az az öt gyerek, akik közül az elsőt 16 évesen, az utolsót tíz évvel később szülte.

Raghad Hussein még 2007-ben egy apja halálára emlékező jemeni szertartáson. Visszatérne
Raghad Hussein még 2007-ben egy apja halálára emlékező jemeni szertartáson. Visszatérne
Khaled Abdullah / Reuters

A királyi égisz alatt zajló fényűzéshez képest először egy júniusi nyilatkozat jelzett éles változást, amelyben Raghad arról áradozott, mennyi elégtétellel tölti el a fél Irakon játszi könnyedséggel átgázoló IS győzelme a közel-keleti országban. Később feltűnt az is, hogy Raghad már nem festi szőkére a haját, hanem elkezdett fejkendőt viselni, ami sem a Huszein-rezsim uralma alatt, sem az ammáni száműzetés óta nem volt jellemző rá, az apja emlékének szentelt Facebook-oldalon pedig a néhai diktátort nem whiskyvel, hanem egy-egy Koránnal látni.

Azt már közel-keleti diplomaták rebesgetik – a Spiegel szerint szitokszavak kíséretében – hogy emögött a konzervatív fordulat mögött bosszúvágy áll. Raghad az IS kegyeit keresi, hogy a szunnita szélsőségesek segítségével elűzhesse a rezsim bukása után a hatalomba ültetett síita többségű bagdadi vezetést. És ezért, hogy dollármilliókkal támogatja őket.

 

Raghad egyébként nincs egyedül az IS győzelme feletti elégtétellel. A rezsim szunnita, de világi baathistái közül többen is bosszúért lihegnek. Egy iraki tisztségviselő a New York Timesnak mesélte nemrég, hogy a rezsim egyik volt tábornoka hónapokon át kérte, protezsálja vissza a hadseregbe, júniusban, az akkor még IS moszuli offenzívája után viszont már fenyegetni hívta fel a szunnita szélsőségesek nevében. „Visszajövünk és én személyesen foglak miszlikbe aprítani" – idézte az iraki átvilágítási bizottság vezetője, Biktijár al-Kadi a tábornokot.

Az IS vezetése tele van a rezsim túlélőivel, akik most az Irak előtt a polgárháború sújtotta Szíriából is hatalmas területet kihasító szunnita szélsőségesekben látják az esélyt a visszatérésre. Egyikük Fadel al-Hajali, az IS iraki főparancsnoka, aki a rezsim alatt még alezredes volt, de a szunnita szélsőségesekhez szegődött Adnan al-Szvejdavi is, aki szintén alezredesből vedlett az IS katonai tanácsának az első emberévé. Az IS első számú vezetője, a júniusban a szíriai Rakkában kalifává emelkedett Abu Bakra al-Bagdadi a többségüket az alatt a négy év alatt ismerte meg, amelyet 2009-ig fogolyként töltött Camp Buccában, az Egyesült Államok egyik iraki támaszpontján.

Nem mintha Bagdadinak nagy szüksége lenne a rezsim támogatására. Az elfoglalt területeken lévő olajmezőkről az IS napi kilencezer hordó olajat exportál 25 és 45 közötti áron. Más becslések szerint a szünnita szélsőségesek napi bevétele hárommillió dollár körül mozog.

Ami Raghadot illeti, róla úgy hírlik apja lánya. 1995-ben ugyan a férjével és rengeteg pénzzel Jordániába menekült, ahol először úgy volt, hogy kiadják a diktátort az amerikaiaknak, de mivel az ő érdeklődésük akkor egy idő után elapadt, azzal férkőzött vissza az apja bizalmába, hogy elárulta az öt gyermeke apját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.