galéria megtekintése

Bosszúra készült a szír Rambo

5 komment


Dési András

A 27 éves szír menekült férfi a bajorországi Ansbachban robbantotta fel magát. Az Iszlám Állam nevében akart öngyilkos terrorakciót elkövetni.

A vele egy szálláson lakó menekülttársai szerint nem volt muzulmán fanatikus. Az Iszlám Államról Mohammad D. azt mondogatta, hogy a dzsihadisták nem képviselik Allah híveit. A bajorországi Ansbachban még vasárnap késő este öngyilkos merényletet elkövetett szír menekültnek azonban volt egy másik arca és személyisége is. A rendőrség a 27 éves férfi laptopján olyan, mobiltelefonnal készült videót talált, amelyben az elkövető hűséget esküdött az Iszlám Államnak (IS), és bosszút fogadott „a muzulmánokat gyilkoló németek ellen".

Rendőrök az ansbachi robbantás helyszínén
DANIEL KARMANN / MTI/EPA

Joachim Herrmann (CSU) bajor tartományi belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló információk terrorcselekményre utalnak. A videofelvételen a szír férfi Abu Bakr al-Bagdadi kalifára, az IS fejére hivatkozott. A szunnita terrorszervezet hétfőn azt közölte, hogy a pokolgépes akciót az „ő katonájuk" követte el. Ha ez igaz, az ansbachi volt az első iszlamista öngyilkos merénylet Németországban.

 

Mohammad D. a 40 ezer lakosú Ansbach belvárosában egy bár előtt hozta működésbe a hátizsákjába rejtett, s éles fémdarabokkal „feldúsított" pokolgépet. A robbanás következtében a szír férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek, senki sincs már közülük életveszélyben – közölte hétfőn Herrmann. Az ansbachi robbantónál erőszakos iszlamista videókat, valamint további pokolgépek készítéséhez szükséges anyagokat is találtak a házkutatás során.

Az elkövető az ansbachi nyári zenei fesztiválra akart bejutni. Alig egy hét leforgása alatt az ansbachi volt a negyedik erőszakos cselekmény, amely megrázta a német közvéleményt. A négy véres incidens közül három Bajorországban, egy a szomszédos Baden-Württemberg tartományban történt. – A borzalom napjait éljük át, de a jogállamot nem lehet megrendíteni, nem hajtunk fejet az erőszak előtt – jelentette ki Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő, a kormányzó CSU első embere.
A szír férfi két éve érkezett Németországba.

Menekültkérelmét a hatóságok elutasították. Bulgáriába kellett volna visszatoloncolni, de „megtűrt személyként" továbbra is Németországban tartózkodhatott. Kiderült, hogy a rendőrség ismerte, több – kábítószerrel is kapcsolatos – bűncselekményt elkövetett. Volt már két sikertelen öngyilkossági kísérlete. Pszichés problémákkal küzdött, pszichiátriai klinikán is kezelték. Menekülttársai egyébként Rambónak hívták: nem azért, mert erőszakos vagy fegyverbolond lett volna. Hosszú göndör hajával, izmos alkatával a Sylvester Stallone által megjelenített, a vietnami háborúból visszatért amerikai veteránra emlékeztetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.