galéria megtekintése

Börtönre ítélték Timbuktu vandálját

0 komment


Dési András

Agouni lakóinak két választásuk volt. Elmenekülnek vagy beállnak a dzsihadisták közé. Mali leghíresebb kereskedő városától, az UNESCO világörökségéhez tartozó Timbuktutól száz kilométerre fekvő szülőfalujában tanítóként dolgozó Ahmad al-Faki al-Mahdi az utóbbi mellett döntött. A tuareg származású férfi tanult emberként magas rangig vitte a Mali északi részét tíz hónapon át uraló Ansar Dine soraiban: az iszlamista erkölcsrendészet vezetője lett. 2012-ben, a nyugat-afrikai országban kirobbant dzsihadista lázadás, majd puccs közepette a „333 szent városában” irányíthatta a timbuktui síremlékek és más vallási kegyhelyek lerombolását.

Ahmad al-Faki al-Mahdi a hágai ítélethirdetéskor
Ahmad al-Faki al-Mahdi a hágai ítélethirdetéskor
Patrick Post / Reuters

Négy évvel később al-Mahdi megbánást tanúsított a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt, de a bűnbánó magatartás keveset segített rajta. A Raul Pangalangan által vezetett bírói testület kilenc év börtönre ítélte „Timbuktu vandálját” felbecsülhetetlen értékű kulturális kincsek megsemmisítéséért. Kilenc mauzóleum és egy mecset lerombolásáért kellett felelnie. – Amit a vádlott tett, az rendkívül súlyos dolog, háborús bűncselekménnyel ér fel – hangoztatta a keddi ítélethirdetéskor a Fülöp-szigetekről származó vezető bíró.

 

Al-Mahdi feszült arccal hallgatta végig az ítéletet. Amikor újból leülhetett, jobb kezét a szívére tette. A vád képviselői eredetileg 9–11 év szabadságvesztést indítványoztak.

Az ENSZ kulturális és oktatási szervezete, a párizsi székhelyű UNESCO üdvözölte az ICC döntését. – A hágai ítélet történelmi lépés a kulturális örökség jelentőségének elismerésében – hangoztatta az ENSZ főtitkári posztért induló vezérigazgató, a bolgár Irina Bokova.
Az al-Mahdira kirótt kilenc év szabadságvesztés több szempontból is nemzetközi jogi premiernek – illetve mostantól precedensnek is – számít. Mali kulturális örökségének elpusztítását először kezelték háborús bűnként. A tanítóból lett erkölcsrendész az első dzsihadista, aki ellen vádat emeltek és el is ítéltek Hágában.

A fából és agyagtéglákból készült mauzóleumok jelentős részét a dzsihadisták 2013-as leverése után nemzetközi segítséggel – és közel száz timbuktui mesterember bevonásával – újjáépítették. A Sidi Yahia mecset kapuját nyolc nappal al-Mah­di ítélethirdetése előtt avatták fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.