galéria megtekintése

Börtön mellett is teremhet búza

Nagyobb átláthatóságért küzd a Farmsubsidy.org – Az Európai Parlament máris szigorított

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Mi a közös a svéd harmonikaklubban, a holland repülőtérben és a dán börtönben? Hogy mindannyian uniós mezőgazdasági támogatást markoltak fel, és mindannyiukat a Farmsubsidy.org nevű szervezet buktatta le.

Az újságírók, elemzők és informatikusok által, tíz évvel ezelőtt alapított hálózat célja átláthatóvá tenni, hogy mire költik az EU-költségvetés közel felét kitevő, évi 55 milliárd eurós (tizenhatezermilliárd forintos) agrárkasszát.

– Azt szerettük volna megtudni, hogyan használják fel az uniós kassza legnagyobb szeletét. A politikusok azzal érveltek, hogy segíteni kell a kistermelőket. Mi viszont azt tapasztaltuk, hogy a támogatások túlnyomó része nagytermelők és nagyvállalatok zsebében landol – mondja lapunknak Brigitte Alfter dán újságírónő (képünkön), a Farmsubsidy.org egyik alapítója.

Mezőgazdasági munkás Görögországban - REUTERS/John Kolesidis

 

Erre rájönni nem is olyan egyszerű. Az EU-tagállamok minden évben április végéig kötelesek közzétenni az agrártámogatások kedvezményezettjeinek listáit. A nonprofit szervezet tagjainak ezt a hatalmas adathalmazt kell átfésülniük és feldolgozniuk, néha ráadásul ellenszélben: egyes uniós országok csak késve hozzák nyilvánosságra az információkat, mások pedig olyan formátumban publikálják az adatokat, amely megnehezíti az elemzést.

Az EU „szent tehenének” számító közös agrárpolitikán változtatni persze nehéz és hosszadalmas folyamat, de a Farmsubsidy.org máris látja az eredményeket. – Sok helyen legalább vitázni kezdenek az uniós mezőgazdasági források elköltéséről. Amikor az újságokban azt látni, mekkora kastélyokban laknak egyes földbirtokosok, a közvélemény szembesíti ezzel a politikusokat – magyarázza Brigitte Alfter.

Brigitte Alfter - Thomas Tolstrup

Furcsaságokat is talált bőven az elmúlt években az átláthatóságért küzdő szervezet. Előfordult, hogy golfklubok, repülőterek vagy akár börtönök vettek fel agrártámogatásokat a tulajdonukban lévő földek után. Bármilyen különösnek is tűnik mindez, a dán újságírónő arra figyelmeztet: meg kell vizsgálni, hogy megművelik-e ezeket a földeket, mert ha igen, jogosultak lehetnek a mezőgazdasági alapokra. Ezt a szempontot egyébként az Európai Parlament (EP) is felvetette, és Alfter mindjárt hozzáfűzi, hogy ez részben a Farmsubsidy.org érdeme.

Feketelista összeállítását is jóváhagyták tavaly az EP-képviselők, és ez mostanra a közvetlen mezőgazdasági támogatások kifizetésével kapcsolatos szabályozás része lett. – Szerepelnek a listán a közlekedési vállalatok, a repülőterek, az ingatlanügynökségek, a sporttelephelyek vagy a kempingek. A sort a tagállamok tetszés szerint bővíthetik – válaszolja a Népszabadság érdeklődésére Jan Jakubov, az Európai Parlament sajtószolgálatának agrárügyekkel foglalkozó munkatársa.

A „negatív lista” létrehozását eredetileg az Európai Bizottság javasolta, éppen a kínos példák rendszeres felbukkanása miatt. A szigorítás lényege, hogy automatikusan senki sem szerezhet ezentúl pénzeket az uniós agrárkasszából. Jan Jakubov siet hozzátenni, hogy kizárni sem akarnak senkit: ha egy repülőtér vagy egy kemping bizonyítani tudja, hogy megműveli a birtokában lévő földeket, gond nélkül pályázhat. Tehenek a kifutópálya közelében is legelhetnek.

Szántás Franciaországban - REUTERS/Pascal Rossignol
Pascal Rossignol / Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.