galéria megtekintése

Böngésző Bond

0 komment


Kőműves Anita

A brit kormány vagy szerencsés, vagy tökéletesen időzítenek a kommunikációs szakemberei. Múlt hét végén mutatták be ugyanis a szigetországban az új James Bond-filmet, amelyben őfelsége legsármosabb titkos ügynöke ismét megmenti a világot.

A 007-es jegyeladási rekordot döntött a nyitó hétvégéjén, Theresa May belügyminiszter pedig néhány nappal később, a kémeknek kedvező hangulatban hozta nyilvánosságra azt a közel háromszáz oldalas törvénytervezetet, amely szentesítené a brit hírszerzők eddigi tevékenységét, sőt ki is bővítené a jogai­kat. A javaslat azt szabályozná, hogy a titkosszolgálatok és a rendőrség mikor és kinek az internetes tevékenységét figyelheti meg. Ma már a bűnözők és a terroristák sem telefonon egyeztetnek egymással, hanem e-mailen vagy mobiltelefonos üzenetekben. Így ezek megfigyelésére is szükség van ahhoz, hogy meg tudják védeni a polgárokat a terroristáktól, vagy hogy elkapják az interneten garázdálkodó pedofilokat, szól a brit kormány érvelése. Különleges esetben telefonokat és számítógépeket is feltörhetnek.

May szerint ez a törvény végre átláthatóvá és felügyelhetővé teszi azt, ami eddig is folyt egy homályos, teljesen alkalmatlan, tizenöt éves törvény alapján. A kormány állítja, hogy még pluszbiztosítékokat is építenek a rendszerbe, hogy kevesebb legyen a visszaélés. A hatás érdekében a belügyminiszter még azt is bevallotta, hogy már 2001 óta figyelik a titkosszolgálatok a britek kommunikációját. Büszkén jelentette ezt be, miközben a nyugati jogvédők szerint amit beismert, az a legrosszabb, amit egy állam tehet. Erről még az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból sem tudtunk.

 

A javaslatért nagy egyetértésben rajong a kormánypárt és az ellenzék. A jogvédők tiltakoznak. Még Daniel Craig sármja sem segít azon a passzuson, amely arra kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy egy éven keresztül tárolják a felhasználóik internetes böngészéseit és azt, milyen programokat használnak okostelefonjukon. Még bírósági felhatalmazás sem kellene a rendőrségnek, hogy ebben kutakodjon. Márpedig az, hogy valaki milyen internetes oldalakat böngészik, személyes és érzékeny információ. Kiderülhet belőle betegség, szexuális orientáció, utazási vagy munkahelyváltási terv – a lista végtelen. A brit kormány védekezése abban merül ki, hogy hajtogatja: bízzatok bennünk, nem fogjuk rosszra használni. Csak pedofilok és terroristák ellen vetjük be! Ezt nehéz elhinni, hiszen még arra is nagyon sok példát lehet találni, hogy nyugati demokráciákban kémkedtek kormányok politikai ellenfeleik után.

De tegyük fel, hogy hiszünk. Azt azonban már a WikiLeaks- és a Snowden-botrány, az Anonymus és az Ashley Madison „félrelépős” weboldal feltörése óta tudjuk, hogy a digitálisan tárolt információ soha nincs biztonságban. És arra már ígéret sincs, hogy az internetre öntve ezeket az információkat valaki nem a legrosszabbra használja majd fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.