galéria megtekintése

Bohócok búcsúztatják az Idomeniből távozó gyerekeket

0 komment

V. D.
NOL

A görög hatóságok kedden hajnalban megkezdték annak a 8400 embernek az elszállítását, akik a balkáni menekültútvonal lezárásával a görög–macedón határ görög oldalán, az Idomeni melletti táborban rekedtek.

„Összepakoltam a holmimat. Ha nem alkalmaznak erőszakot, maradok még egy darabig, de ha kényszerítenek, elmegyek. Nem azért jöttem ide, hogy bárkivel is harcoljak. Épp ellenkezőleg. Azért menekültem el Szíriából, mert nem akartam harcolni” – mondta a BBC helyszínen tartózkodó tudósítójának egy szíriai férfi, aki március óta él a menekülttáborban. 

Yannis Kolesidis / Reuters

Több száz rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre, amely fölött rendőrhelikopter köröz a levegőben. Sajtóértesülések szerint eddig nem történt különösebb atrocitás, az emberek nyugodtan szálltak fel a buszokra, amelyek a rendőrség közleménye szerint alkalmasabb, jobban felszerelt táborokba szállítják utasaikat. 

 

A helyszínen több, bohócjelmezbe bújt illető tűnt fel, akik ahogy a buszok elindulnak, szív és állat alakú lufikat engednek a magasba, majd ugrálva integetnek a távolodó járművön ülő gyerekeknek, akik mosolyogva hagyják el a néhány hónap erejéig otthonukként szolgáló sátortábort.

A hatóságok abban reménykednek, egy hét, maximum tíz nap alatt sikerül felszámolniuk a jelenleg körülbelül 8400 ember által lakott tábort.

Yannis Kolesidis / Reuters

Az Associates Press úgy tudja, délig 23 busz távozott a helyszínről összesen több mint ezer emberrel a fedélzetén. Vicky Markolefa, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet munkatársa a lapnak azt nyilatkozta, eddig minden simán ment, gond és ellenállás nélkül zajlik a kitelepítés. Ez meglepő, tekintettel arra, hogy Idomeniben a határ lezárása óta rendszeressé váltak az erőszakos tüntetések és tömegverekedések. Márciusban kollégánk is a helyszínre utazott, és arról számolt be, a menekültek közelharcot vívtak az élelmiszerért, a takaróért és a tűzifáért, rengeteg volt a lopás és a betörés. 

A menekültek vonatszerelvényeket is elfoglaltak, és a Görögországot Macedóniával összekötő vasúti átkelőt hetek óta blokád alatt tartják. Giorgos Kyritsis kormányzati szóvivő azonban optimista, a Reutersnek azt nyilatkozta, a vasúti közlekedés napokon belül újraindulhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.