galéria megtekintése

Bevándorlókkal pótolnák az elfogyó lakosságot

Súlyos problémát jelent a termékeny korú fiatalok elvándorlása Romániának. A termékeny korú nők ötöde az országhatárokon túl él és dolgozik, évente 30 ezer gyerek születik a balkáni ország határain kívül, főleg az EU-ban.

Egyre több román gyerek születik külföldön. A friss statisztikák szerint újra növekszik a kivándorlók száma, ráadásul a többség termékeny korú fiatal. Ennek köszönhetően évente mintegy 30 ezer román gyerek az országhatárokon kívül látja meg a napvilágot. A tendencia rohamosan erősödik: 2008-hoz képest a külföldi születések száma megduplázódott.

Újszülöttet keresztelnek meg az ortodox rítus szerint a munténiai Sloboziában
Újszülöttet keresztelnek meg az ortodox rítus szerint a munténiai Sloboziában
Bogdan Cristel / Reuters

– A harmincezer óriási szám – mondta Kiss Tamás szociológus, demográfus. – Összehasonlításként Erdélyben évente kevesebb mint tízezer magyar gyerek születik – magyarázta a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) munkatársa.

 

A Ziarul financiar kiszámolta, miközben az országhatárokon belül ezer lakosra 9,3 újszülött jut, addig a külhoni románok körében a születések aránya 12,5 ezrelék, vagyis harmadával nagyobb. Kiss Tamás szerint érthető, hiszen a külföldön munkát vállalók vagy letelepedők többsége fiatal. Úgy becsülte, a termékeny korú román nők mintegy ötöde külföldön tartózkodik. Kiemelte, hogy más román statisztikákkal ellentétben ez az adat megbízható. – A szülő nem tehet egyebet, mint hogy regisztráltatja a román hatóságoknál a külföldön született gyermekét, hacsak nem akarja, hogy „hontalan” legyen – magyarázta a demográfus.

A gazdasági-pénzügyi válság kitörésekor többen azt jósolták, hogy az elvándorlási hullám megfordul, a munkahelyek megszűnésével a román vendégmunkások hazatérnek. Ehhez képest 2015-ben csaknem 185 ezren hagyták el Romániát, 15 százalékkal többen, mint 2014-ben.

Újdonság, hogy a 2007-es EU-csatlakozás után külföldön szerencsét próbált, ma 30-as, 40-es szülők magukhoz veszik a korábban nagyszülőkre vagy rokonokra otthon hagyott gyerekeiket. Ezzel magyarázható, hogy az utóbbi években minden hetedik kitelepedett román állampolgár 15 év alatti volt. A Román Akadémia Demográfiai Kutató Intézete szerint a jelenlegi tendenciák mellett 2050-re az ország lakossága 14,5 millióra csökken.

Monica Roman, a Bukaresti Közgazdasági Egyetem statisztikaprofesszora szerint két lehetőség van a migráció által hagyott űr betöltésére. Ha nem fejlődik megfelelő ütemben a gazdaság – ezzel párhuzamosan lehetne szerinte a gyermekvállalást és a külföldön dolgozó románok hazatérését ösztönző politikákat elfogadni –, marad a „lakosságimport” a Moldovai Köztársaságból vagy az Európai Unión kívülről. Kiss Tamás szerint viszont Moldova nem tűnik valódi megoldásnak, ugyanis az „ellenkező híresztelésekkel ellentétben” Románia vonzereje rendkívül csekély a „második román államban”. – A 2011-es népszámláláson mindössze 37 ezer olyan személyt rögzítettek, aki romániai lakhellyel rendelkezik, és a Moldovai Köztársaságban született – mutatott rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.