galéria megtekintése

Németországnak elege lett, elkezdte a nyomásgyakorlást

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Rendezett viszonyokat szeretne végre Németország – jelentette be az ország belügyminisztere Berlinben, ezért felfüggesztik a schengeni egyezményt, és komoly rendőri erőt vezényelnek az osztrák határ védelmére. A Keletiből induló vonatok vasárnap már nem érték el Münchent. A lépés egyben nyomásgyakorlás a többi uniós tagállamra.

A hét végén előbb a müncheni illetékesek jelezték, hogy lehetőségeik végére érkeztek, majd a német kormány elégelte meg a menekültek kontrollálatlan és váratlanul nagy áradatát. A bajor fővárosba csak szombaton 13 ezer ember érkezett vonaton – döntő többségük nyilván Magyarországról. München állta a sarat, továbbra is civilek üdvözlik a menekülteket, míg a hatóságok mindent megtesznek, hogy méltó fogadtatásban részesüljenek az érkezők.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung soraiból nem kevés büszkeséget is ki lehet olvasni, amikor a lap arról számolt be, hogy a 13 ezer emberből végül csak pár tucatnak nem jutott más elhelyezés, mint a pályaudvari matrac.

Vasárnap délutánra azonban a szövetségi kormány belátta, hogy az emberek szabad beáramlása ebben a tempóban Németország számára feldolgozhatatlan, és „lélegzetvételnyi szünetre” van szükségük.

 

Thomas de Maizière belügyminiszter délután öt órakor bejelentette, hogy Béccsel egyeztetve azonnali hatállyal visszaállítják a határvédelmet. Először az Ausztria felől érkezőkre vezetik be az úti okmányok ellenőrzését. Ezzel egy időben a német hatóságok kérésére felfüggesztették a vonatközlekedést a Bécs–München-vonalon.

A határozatlan időre érvényes intézkedések a schengeni egyezmény felfüggesztését jelentik.

De Maizière minden szabadon bevethető rendőri egységet a bajor határra vezényelt, volt olyan hamburgi század, amelynek egy tüntetés biztosítását kellett félbeszakítania, hogy délnek vegye az irányt.

A belügyminiszter szerint az intézkedés célja, hogy megfékezze az áradatot, és a menedékkérők újra rendezett körülmények között utazzanak Németországba. Ez biztonsági okokból is égetően szükséges – tette hozzá. A dublini szerződés továbbra is érvényben van, mondta De Maizière, aki szerint a menekültek döntő hányadéért ennek alapján nem is Németország felelne. Felszólította az uniós tagállamokat, hogy legyenek erre figyelemmel.

Biztonsági ember figyelmezteti a menekülteket Frankfurtban: nincs leszállás
Biztonsági ember figyelmezteti a menekülteket Frankfurtban: nincs leszállás
Kai Pfaffenbach / Reuters

A német segítőkészséget sem lehet túlterhelni – mondta a berlini belügyminiszter a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint. A konzervatív politikus a határellenőrzés céljáról és módjáról nem beszélt. A baloldali napilap kormánykörökből úgy értesült, már a határon ki akarják szűrni, honnan érkeznek a menekültek.

Ez lehetővé tenné, hogy hamar külön tudják választani a menedékre jogosult szír, afgán és iraki menekülteket az általában kiutasított nyugat-balkániaktól.

Németországban az utóbbi napokban egyre súlyosabb belpolitikai zavarokat okozott a Magyarországon és Ausztrián át beáramló embertömeg. Főleg a Bajorországban egyeduralkodó CSU politikusai tettek olyan kijelentéseket, mintha nem Angela Merkel kancellárral lennének egy pártcsaládban. Horst Seehofer tartományi miniszterelnök Berlint kritizálva bejelentette, hogy Orbán Viktort vendégül látva kívánja pártja álláspontját kidolgozni a menekültkérdésben. A CSU-ból a hét végén az osztrák kancellárral szemben is megvédték a magyar kormányfőt.

Az ügyben közvetlenül érintett országok vezetői gyorsan reagáltak. Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című lapnak azt mondta: „Nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntéséhez, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat.” Megszólalt Werner Faymann osztrák kancellár is. Tudatta, kormánya nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák–magyar határon. Ugyanakkor kiemelte, nem lehet megjósolni, a németországi intézkedések milyen hatással lesznek az ausztriai helyzetre. Mindenesetre az osztrák és a német kormány vezetője hamarosan személyesen is megvitathatja a kialakult helyzetet: Angela Merkel és Faymann holnap Berlinben találkozik.

A válság gyors fordulatai közepette egyre többen félnek, hogy a menekültáradatnak sosem lesz vége.

A schengeni határok lezárása talán üzenet is azoknak, akik most indulnának Európa felé: nem igaz, hogy Németországba minden további nélkül be lehet jutni. Másrészt az uniós belügyminiszterek mai rendkívüli találkozója előtt Berlin nyilván jelezni akarta, ha a tagállamok nem vesznek részt a menekültek elosztásában, Németország nem fogja magára vállalni az összes terhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.