galéria megtekintése

Nagyon meg fog döbbenni, aki Franciaországba utazik

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Ha rendőrállamot nem is építenek ki, a múlt heti terrorhullám nyomán napirendre került Franciaországban a fokozott ellenőrzés és a szabadságjogok esetleges korlátozása. Tízezer katonát vezényelnek ki, miközben a felelősséget is igyekeznek kideríteni: Hol szúrhatták el a titkosszolgálatok?

Párizsban és környékén határozatlan ideig, az északi Pikárdiában pedig szerdáig a legmagasabb fokozaton tartják a riadókészültséget, dőlt el hétfőn a francia fővárosban, az elmúlt hét összesen 17 ártatlan áldozatot követelt terrorcselekményei nyomán. Tízezer katonát is mozgósítanak országszerte, és pusztán a több mint 700 zsidó létesítményt 4700 rendfenntartó védi majd.

Katonák járőröznek egy párizsi áruháznál
Katonák járőröznek egy párizsi áruháznál
Eric Gaillard / Reuters

Szó van a schengeni határőrizeti rend szigorításáról és az internetes kommunikáció fokozottabb hatósági megfigyeléséről, noha az elmúlt héten gyilkolt három terrorista történetesen nem a világhálón radikalizálódott és vált az iszlám dzsihád végrehajtójává.

 

Olyan „hazafias törvényt” is emlegetnek, amilyet az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terror után dolgozott ki, s amely olyan visszásságokat eredményezett, mint hogy a feltételezett terroristáknak nincsenek jogaik, hiszen nem legitim, a háborús jogban nem elismert hadviselést is folytatnak.

Tény, hogy éppen két hónappal ezelőtt a franciák már elfogadtak egy olyan törvényt, amely megnehezíti az iszlamista terrorcselekményekkel gyanúsítottak kiléptetését az országból. Pontosan azért, hogy ne menjenek a szíriai–iraki polgárháborúba harcolni, majd térjenek vissza még vérszomjasabban.

Kiállás a volt miniszterelnökökkel. Nicolas Sarkozy volt és Francois Hollande jelenlegi államfő hétfőn Jean-Pierre Raffarin, Edouard Balladur, Alain Juppé és Francois Fillon társaságában
Kiállás a volt miniszterelnökökkel. Nicolas Sarkozy volt és Francois Hollande jelenlegi államfő hétfőn Jean-Pierre Raffarin, Edouard Balladur, Alain Juppé és Francois Fillon társaságában
Pascal Rossignol / Reuters

Ám ennek ellenére kiderült, és hétfőre a törökök hivatalosan is megerősítették, január 8-án, tehát aznap, amikor férje, Amedy Coulibaly legyilkolt egy francia rendőrnőt, Hayat Boumeddiene simán átkelt a török–szíriai határon, az Európai Unióból pedig az új év második napján, Madridon keresztül lépett ki.

Az pedig a belső ellenőrzést minősíti, hogy Farid Benyettou, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni merényletet elkövető Kouachi testvérek egykori mentora éppen abban a párizsi kórházban dolgozik ápolóként, ahol a terrortámadás sérültjeit ellátták. Megkezdődött tehát a felelősségi lánc visszafejtése, hiszen a hatóságok előtt jól ismert elkövetőkről van szó. Coulibalyt még – mint korábban hitték –jó útra tért „mintaelítéltként” az elnöki palotában is fogadták.

Vasárnap a békefelvonulásra országszerte 3,7 millió ember ment el
Vasárnap a békefelvonulásra országszerte 3,7 millió ember ment el
Jamal Saidi / Reuters

– Nagyon meg fog döbbenni, aki Franciaországba utazik – állítja kérdésünkre Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Franciaország-elemzője, aki azzal azonban nem számol, hogy a 67 milliós ország egyfajta „rendőrállamot” építene ki.

Sőt, ideiglenes erődemonstrációnak tartja a hatalmas biztonsági arzenál felvonultatását. Fejérdy példaként hozza fel az ideiglenességre, hogy a három éve már megtámadott Charlie Hebdo védelmét sem sikerült hosszú távon garantálni. A szerkesztőséget akkor iszlamisták gyújtották fel a nagy vihart kavart Mohamed-karikatúrák nyomán.

Ezzel párhuzamosan a francia sajtó feszegetni kezdte: miként lehetséges, hogy míg szeptember 11. után a Nyugat egységet demonstrált, Barack Obama amerikai elnök most nem kelt át az óceánon, egyik minisztere, Eric Holder igazságügyi miniszter pedig tárgyalásai után anélkül hagyta el Párizst, hogy részt vett volna a köztársasági meneten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.