galéria megtekintése

„Bazári diplomácia jó adag képmutatással”

1 komment

Halmai Katalin

„Bazári diplomáciának” nevezte egyik tanulmányában Marc Pie­rini, a Carnegie Europe kutatóintézet vezető elemzője az Európai Unió és Törökország közötti egyez­séget a menekülthullám feltartóztatására. Miért? – kérdeztük tőle.

– Teljesen érthető, hogy a tagállamok pénzt ajánlottak Törökországnak a menekültek befogadásáért és ellátásáért. De az már nem, hogy további felajánlásokat tettek, amelyeknek semmi közük a menekültügyhöz – fejtette ki lapunknak a szakértő. – A vízummentességről meg kéne állapodni Ankarával, ám súlyos tévedés volt ezt összekapcsolni a migránsok feltartóztatására tett török ígéretekkel. Erdoganék bejelentették, hogy nem hajlandók felülvizsgálni a terrorellenes törvényt, amely pedig a vízumliberalizáció egyik fontos követelménye. Máris zsákutcába jutottunk.

Marc Pierini bírálja azt is, hogy az unió a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását tálcán kínálta fel Ankarának az együttműködésért cserébe. – A tárgyalásokon való előrehaladást, az egyes fejezetek megnyitását az EU most attól teszi függővé, hogy a törökök megállítják-e a menekülteket. Mintha lenne egy külön Törökország számára fenntartott feltételrendszer! Ez pontosan az ellenkezője annak, mint amit a 28-ak a többi tagjelölt országtól elvárnak. Közben a jogállam és a szólásszabadság elvei Törökországban folyamatosan sérülnek – érvelt a volt diplomata, aki szerint mindkét fél képmutató, hiszen valójában egyikük sem akarja a török EU-tagságot.

Binali Yildirim kormányfőjelölt személyében új tárgyalópartnert kap az EU. A helyzet nem lesz könnyebb
Binali Yildirim kormányfőjelölt személyében új tárgyalópartnert kap az EU. A helyzet nem lesz könnyebb
Umit Bektas / Reuters

 

Mennyire kell komolyan venni azt a török fenyegetést, hogy fel­emelik a sorompót a menekültek előtt, ha az Európai Unió nem teljesíti az ígéreteit? – kérdeztük Pierinit.

– Nem egészen értem, hogy ez mit jelent. Rászabadítják a menekülteket Bulgáriára, amivel Recep Tayyip Erdogan fenyegetőzött? És ha Bulgária lezárná a határait, akkor 50 vagy 100 ezer ember a határ török oldalán rekedne? Ez lenne Törökország érdeke? De ha a Földközi-tengeren indulna el a menekültáradat, pillanatok alatt világossá válna, hogy a tavaly nyári válság nem volt más, mint zsarolás.

Alapvetően elhibázottnak és veszélyesnek tartja az EU–török megállapodást Marc Pierini. – Az alku politikailag fenntarthatatlan helyzetbe sodorta az Európai Uniót, mert egyre több engedményt kell tennie, elfeledkezve a jogállamiság és a szólásszabadság elveiről, s az uniós csatlakozás alapértékeiről. Most az a kérdés, hogy Törökország megelégszik-e az eddigi felajánlásokkal, vagy újabbakra tart igényt. És az EU megadja-e azt, amit kér, elkerülendő az újabb menekülthullámot, és saját polgárai szólásszabadságának korlátozását? – tette fel a kérdést a kutató.

Névjegy

Marc Pierini a Carnegie Europe kutatóintézet vezető elemzője, Törökország- és Közel-Kelet-szakértő. 1976–2012 között az Európai Unió diplomáciai testületében szolgált. 2006–2011 között az EU törökországi delegációvezetője volt, korábban Tunéziában, Líbiában, Szíriában és Marokkóban látott el hasonló feladatokat. 2004–2007 között európai főtárgyalóként koordinálta a Líbiában túszul ejtett bolgár ápolónők kiszabadítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.