galéria megtekintése

Barroso búcsúzóul asszisztált egyet az orbáni allűrökhöz

7 komment


Pócs Balázs

Lelkes baloldali tüntetők várták a Corvinus Egyetem előtt az Európai Bizottság elnökét, akit díszdoktorrá avattak. Barroso az európai értékeket is emlegette a rendőrök által őrzött épületben, ahonnan eltávolítani készülnek a Marx-szobrot.

Az esőben sem csüggednek a tiltakozók, és a jó hangulathoz a zenei aláfestés is hozzájárul. Megafonból szól a Bella Ciao, a Marseillaise vagy az Avanti Popolo, és van itt tábla nemcsak angolul (Freedom, not trade – Szabadságot, ne kereskedelmet), hanem még portugálul is. „Abaixo Barroso, o bobo neoliberal" (Le Barrosóval, a neoliberális hülyével) – tartja büszkén a feliratot Imbrea József. Az ATTAC Magyarország alelnöke füstölög: „Ilyennek díszdoktori címet adni?!"

„Tudásom, az én segítőm
„Tudásom, az én segítőm"
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az „ilyen" José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke, aki éppen a Parlamentben munkaebédel Orbán Viktor kormányfővel. – Ne parolázzon itt, inkább tiltakozzon a polgári demokrácia lebontása és a nyomor terjedése ellen – mondja Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke, aki piros dzsekiben terelgeti a körülbelül harminc tüntetőt a Corvinus Egyetem főbejáratánál. Az is felháborítja, hogy Barroso olyan egyetemen fogadja el a díszdoktori címet, amely a politikai beavatkozás terepe lett: a kormány nyomására távolítják el onnan Karl Marx szobrát.

 

A rendőrök közben sorfalat alkotnak, és elkerítik a főbejárat előtti részt. A gyalogosoknak kerülniük kell, a fegyelmezetten elázó tüntetőknek viszont ez jó jel: tényleg erre jön majd Barroso. Nekiállnak gyakorolni a „Szabad ország, szabad egyetem" szlogent, amelyet egyre ritmusosabban skandálnak. De mégis csak portugál vendéget várnak, így egy magas, ősz hajú férfi portugálul is elismétli néhányszor a megafonban – brazil akcentussal – ugyanezt a jelszót.

Nem csupán a bizottsági elnök dühíti amúgy a baloldali szervezetek aktivistáit (képviselteti magát a Védegylet, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Egyesült Baloldal is). Az EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény ellen is felszólalnak, az arra járóknak „A multik hatalomátvétele?" című brosúrát osztogatják. Újabb támadás ez a demokrácia és a szociális jogok ellen – derül ki a rögtönzött sajtótájékoztatón, amelynek Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország elnöke vet véget. – El kell hagyni a területet, jön Barroso!

Tíz év telt el, és amúgy sem kritizálni jött

És tényleg jön, rendőrautó felvezetésével érkezik a hosszú kocsisor. El is indul a jól begyakorolt „Szabad ország, szabad egyetem" skandálás, most már csak magyarul, és minden tábla a magasba emelkedik... Ám José Manuel Barrosót sem ejtették a fejére: profi politikusként kipattan az autóból, kezet ráz az őt fogadó egyetemi méltóságokkal, és egy pillanatra sem néz oldalra. A tiltakozó csapat kiesik a látóköréből.
Odabent nyoma sincs hőzöngésnek.

A díszdoktorrá avatás helyszínéül szolgáló előadóterembe csak előzetes regisztráció után, fémdetektoros kapun át lehet bejutni. Itt már másfajta szlogenekkel dolgoznak: „Tudásom, az én segítőm" – olvasható a falon, előtte díszes öltözékben sorakoznak a professzorok és Barroso. A frissen avatott díszdoktor beszédet is mond, lám, Magyarország tíz éve az EU tagja, ő pedig tíz év után hagyja maga mögött a bizottsági elnöki posztot.

Egyenrangúnak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból – mondta a miniszterelnök
Egyenrangúnak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból – mondta a miniszterelnök
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bírálatokat hiába vártak a tüntetők. Barroso arra azért felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unió értékeken alapul, és kéretik nem kizárólag piacnak tekinteni: értékközösség is. Ja, és arról is beszél, hogy az EU nem idegen hatalom, minden tagállam, így Magyarország is a része, kár lenne hát olyanokat mondani, hogy „ők" így vagy úgy döntöttek.

Barroso különben sem kritizálni utazott Budapestre. Még mielőtt munkaebédelnének – átadja Orbánnak az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást a 2014–2020-as uniós támogatások felhasználásáról. Igaz, az MSZP alelnökének erről is mindjárt más ugrik be: Orbán Viktornak „csak az európai értékek büdösek, az ingyen eurónak már nincs szaga" – szól Ujhelyi István közleménye. Ez a mondat azonban pont akkora figyelmet kelt, mint a Corvinus előtti tiltakozás; elmossa az eső.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.