galéria megtekintése

Ezért jönnek Bangladesből a menekültek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Közel kilencezer bangladesi kért menedékjogot Európában az év első nyolc hónapjában. Nem egyenesen a világ másik feléről jönnek, „csak” Görögországból és Észak-Afrikából, ahol a bangladesi kormány programjának segítségével dolgoztak évek óta. A gazdasági válság és a polgárháborúk azonban őket is észak felé hajtják.

Fázósan húzza össze magán a kabátot a tovarniki pályaudvaron Porosh és Abbasz. A két bangladesi férfi már sejti, hogy a horvát–szerb határon kell töltenie az éjszakát, mert nem férnek fel egyetlen, Magyarország felé induló buszra sem. A horvát rendőrök a szíreket engedik először felszállni; a bangladesiek és a pakisztániak a sor végére kerülnek.

Ennek ellenére nem csüggednek, széles mosollyal az arcukon válaszolgatnak. Főleg azután, hogy a mellettem álló indiai kolléga a saját nyelvükön, bengáliul szól hozzájuk. Kiderül, hogy a 23 éves Porosh az elmúlt négy évben Görögországban élt, ahol egy diszkóban mosogatott. A 32 éves Abbasz pedig évek óta egy görög autógyárban dolgozott. 26 nappal ezelőtt együtt indultak útnak, jobb életet remélve. A görög gazdaság összeomlása, illetve „munkavállalási papírokkal kapcsolatos” problémáik miatt indultak el.

Porosh (balra) és Abbasz (jobbra) a tovarniki pályaudvaron
Porosh (balra) és Abbasz (jobbra) a tovarniki pályaudvaron
A szerző felvétele

 

Mindketten hangsúlyozzák: a Görögországban dolgozó bangladesiek nem most kezdtek Nyugat-Európába áramlani, ez már egy éve tart. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint január és augusztus között 3554 bangladesi adott be kérvényt menekültstátuszra Magyarországon, ami az összes, 173 ezer kérelemnek töredéke csupán.

Babar Baloch, a UNHCR budapesti szóvivője is megerősíti, hogy a magyar határt átlépő bangladesiek jelentős része már egy ideje Görögországban él. Sokukat gazdasági szempontok vezérelnek, nem háború elől menekülnek. Általánosítani természetesen nem szabad, minden ügyet egyénileg kell vizsgálni, figyelmeztet Baloch.

Nagy Boldizsár, a Közép-európai Egyetem professzora is azt hangsúlyozza, hogy minden kérvényt egyénileg kell elbírálni. Nem tud olyan konfliktusról, amely önmagában indokolná, hogy bangladesi kérelmező menekültstátuszt kapjon az Európai Unióban. De lehetséges olyan helyzet, hogy üldözött vallási kisebbséghez tartozik, esetleg a maffia fenyegeti. Ha bebizonyosodik, hogy az állam ezektől nem védi meg, reménykedhet kedvező elbírálásban.

Porosh Olaszországba tart, mert ott van családja. Abbasz Franciaország felé veszi majd az irányt. Megkérdezem, mit gondolnak, jóváhagyják-e majd a kérvényüket?

Porosh elneveti magát: szinte biztos, hogy nem. De azért megpróbálja. Abbasz nem ért egyet, ő biztos benne, hogy Franciaországban esélyt kap.

A UNHCR szerint idén január és augusztus között az Európai Unióban közel 9 ezer bangladesi regisztrált. Az Eurostat adatai szerint azonban 2015 első negyedévében az általuk beadott kérelmeknek csupán 14 százalékát hagyták jóvá.

Bangladesbe semmiképpen nem akarnak visszamenni, mert ott „munka van, pénz nincs.” A két férfi még finoman is fogalmaz, Banglades ugyanis a világ egyik legszegényebb és legzsúfoltabb országa. A 169 milliós lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él.

A jelenlegi migrációs hullámmal érkező bangladesiek tehát nem közvetlenül Ázsiából jönnek. Nyugatra repülni az otthon maradottaknak nincs pénzük, a szárazföldi út pedig túl hosszú. Ráadásul át kellene kelniük az indiai–pakisztáni határon, amelyet nagyon erős katonai jelenléttel őriznek mindkét oldalon – fejti ki egy neve elhallgatását kérő szakértő, aki egy nagy nemzetközi szervezet bangladesi irodájában dolgozik.

Azok jönnek Európába, akik már eleve a térségben vannak. A dakkai kormány hivatalos külföldimunka-programokat szervezett korábban, tízezreket küldve a Közel-Keletre és Észak-Afrikába, elsősorban Líbiába és Irakba. A jelenlegi számítások szerint még mindig legalább hatvanezren vannak Líbiában. Közülük is nagyon sokan megindultak Európa felé a polgárháborús helyzet elől menekülve, vagy csak azért, mert összeomlott az ország és már a bérüket sem fizették. Őket is ugyanúgy megkörnyékezik az embercsempészek, mint a helyieket, jól fizető állásokat és biztonságot ígérve. Csak azt nem említik, hogy bangladesiként nincs sok esélyük menekültstátuszt kapni. Hiszen az esetükben nem a konfliktus sújtotta Líbia a viszonyítási pont, hanem saját hazájuk, hogy mi történne velük, ha oda küldenék vissza őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.