galéria megtekintése

Varsóban az orbánizálódástól félnek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A legutolsó közvélemény-kutatás szerint patthelyzet alakult ki a lengyel elnökválasztási véghajrában. Bronislaw Komorowski, a hivatalban lévő államfőre a megkérdezettek 45 százaléka szavazna, vetélytársát, Andrzej Duda jobboldali EP-képviselőt 43 százalékuk jelölte álmai elnökeként a TNS közvélemény-kutató szerint.

12 százalék még nem tudja, hogy kire voksoljon, Komorowski győzelme tehát nagyban függ attól, képes-e mozgósítani azokat, akik az első fordulóban otthon maradtak.

Az első forduló előtt is az elnök vezetett, ám, ha kicsivel is, Duda végzett az első helyen. Volt még egy megdöbbentő meglepetés:

Pawel Kukiz volt punkzenész húsz százaléknál is többet kapott.

 

Pedig alig volt politikai programja, gyakorlatilag egyetlen dolgot követelt, hogy a listás szavazás helyett egyéni körzetekben válasszanak szejm-képviselőket. A Kukiz-jelenség foglalkoztatja leginkább a lengyel elemzőket. Úgy látják, hogy az 51 éves „újoncnak” sikerült maga mögé állítania azokat, akiknek elegük van a mai politikából. Az ő többségük Dudára szavazna, annak ellenére, hogy a jobboldali jelöltről sok kompromittáló adatot hoz nyilvánosságra a média.

Diáklányok varsói szelfije Bronislaw Komorowski elnökkel
Diáklányok varsói szelfije Bronislaw Komorowski elnökkel
Kacper Pempel / Reuters

A fordulók közötti két hétben a döntőre készülő politikusok két vitát is lefolytattak. Mindkettőben Komorowski győzött a TNS 1000 fős reprezentatív mintája szerint. Tájékozottabb, határozottabb nézetei megnyerőek voltak, sikerült zavarba ejtenie ellenfelét a személyére vonatkozó kérdésekkel is.

Komorowski kampányában olyan ígéreteket tett, amelyekkel ki akarja fogni a szelet ellenfele vitorlájából. Népszavazást írna ki a választójog átalakításáról és javasolja, hogy negyven év munkaviszonnyal nyugdíjba lehessen vonulni. Az elöregedő Lengyelországban amúgy

most emelték 67 évre a nyugdíjkorhatárt.

A lengyel politikai élet egyik legismertebb résztvevője Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője Komorowski kudarcát pártja, a Polgári Platform (PO) fáradtságával magyarázza. – A PO nyolc éve van hatalmon, a társadalomnak elege van belőle – mondja. Michnik szerint különösen figyelemre méltó a harminc és ötven közöttiek kiábrándultsága. Szerinte ők Kukiz szavazói. Az egykori ellenzéki politikus azt szeretné, ha ez a nemzedék megértené, hogy Duda győzelmével ismét Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezére jutna hatalomra. A volt kormányfő elszigetelné Lengyelországot, és Putyin-szerű nacionalista hatalmat hozna létre.

Michnik azt szeretné, ha a fiatal, baloldali választók nem maradnának otthon. Ez ugyanis a jobboldali-nacionalista PiS győzelmét jelentené. Duda vasárnap feltehetően számíthat az egyházi befolyás alatt lévő választókra és a szélsőjobboldali szubkultúra támogatására. A múlt vasárnapi vitán például azért támadta Komorowskit, mert az elnök tragikus eseménynek mondta, hogy a háborús években lengyelek is részt vettek zsidók elpusztításában.

A jobboldali jelölt szerint ez támadás a nemzet ellen. Duda esélyeit növeli, hogy a baloldali SLD – amelynek jelöltje szégyenletes kudarcot vallott az első fordulóban – most inkább a nemzeti-katolikus, euroszkeptikus jobboldali jelölt támogatására hajlik. A PiS olyan életszínvonal-növelő intézkedéseket (minimálbér emelése, olcsó hitelek, nyugdíjkorhatár csökkenése) ígér, amelyek a baloldal programjában is szerepeltek.

Jellemző, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója, Konrad Schuller liberális lengyel elemzőkre hivatkozik, akik Duda győzelme esetén

Lengyelország orbánizálódását vizionálják.

Ez azt jelentené – írja Schuller –, hogy megváltozna Varsó jelenlegi viszonya Brüsszellel. „A lengyel konzervatívok már régóta nyíltan példaképüknek tartják Orbán Viktor gátlástalan hatalomvágyát, nacionalizmusát, azt, hogy igen mérsékelten tiszteli az EU szabályait és értékeit” – olvasható a német konzervatív lapban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.