galéria megtekintése

Az uniós pénznek vagy az orosz propagandának hisz Grúzia?

0 komment


Miklós Gábor

Grúzia többsége reménykedik az európai vízummentességben és az integrációban. Az EU-pártiak száma ugyan csökkent, de még mindig többen vannak, mint akik az orosz szövetséget sírják vissza. Brüsszel döntés előtt áll: betartja ígéretét, vagy Moszkva befolyásának növekedését kockáztatva visszatáncol.

Van-e grúz élet az Európai Unión kívül? Feltehetően ez lesz a kaukázusi országban az októberi választások fő vitapontja. Az uniós tagság hivatalosan még fel sem merült, de a parlamentben nincs olyan párt, amely ne tűzné lobogójára az euroatlanti elkötelezettséget. Április elején ­NATO-hetet tartottak Tbilisziben, a fővárost nemzeti zászlókkal és ­NATO-lobogókkal díszítették fel. Az európai elkötelezettség magától értetődő a politikai elitben, különösen mióta aláírták a szabadkereskedelmi és társulási szerződést. Ez egy lépéssel közelebb hozhatja az Európai Uniót, amely máris a volt szovjet tagköztársaság legnagyobb kereskedelmi partnere és legbőkezűbb anyagi támogatója.

Tüntetés EU-csillagokkal Tbilisziben
David Mdzinarishvili / Reuters

Az EU sokféle formában van jelen Tbilisziben. Delegációt (nagykövetséget) tart fenn, amelyet Herman János magyar diplomata vezet. Brüsszel különmegbízottat küldött a dél-kaukázusi konfliktusok rendezésére, s van megfigyelőmissziója is, amely az orosz katonai megszállás alatti szakadár területek, Dél-Oszétia és Abházia, illetve Grúzia határvonalát tartja szemmel.

 

Az EU-hoz fűződő viszony azonban korántsem annyira egyértelmű és társadalmilag eldöntött tény, mint ahogy az pár éve volt. Akkor még a lakosság nyolcvan százaléka támogatta lelkesen Grúzia ­EU-s és ­NATO-jövőjét. Mára ez a mutató hatvan százalék körül mozog. A grúz vezetők láthatóan egy ügyre összpontosítanak: megkapja-e Grúzia nyáron az EU-tól a vízummentes utazás lehetőségét? 2015 végén a brüsszeli illetékesek bejelentették, hogy Tbiliszi teljesítette az összes követelményt, végrehajtotta az ígért reformokat, tehát júniustól érkezhetnek kilencven napra a schengeni övezetbe a biometrikus útlevéllel ellátott grúz turisták. Csakhogy a bizottság döntése önmagában nem elég: ahhoz az állam- és kormányfőkből álló tanácsnak és az Európai Parlamentnek is hozzá kell járulnia.

– Ha az EU valamilyen okból mégsem oldaná fel a vízumkötelezettséget, az feltehetően fordíthatna a grúzok eddigi Nyugat-barát beállítottságán – állították Tbilisziben az odautazó újságíróknak. Elsősorban az orosz propagandára panaszkodnak, illetve azokra az újonnan felbukkanó szervezetekre és politikai pártokra, amelyek a grúzok pesszimizmusára alapozzák politikájukat. (Grúzia a posztszovjet országok között is meglehetősen hátul, a 126. helyen áll a World Happiness Index mérése alapján. – A szerk.)

Az orosz propaganda – tudtuk meg – azt sugallja, hogy az EU lerombolja a hagyományos grúz társadalmai értékeket, be fogja tiltani a grúz termékek gyártását és fogyasztását. Ezenkívül kötelezővé teszi a melegházasság törvényesítését, kétségbe vonja a grúz ortodox egyház tekintélyét, és tovább rontja az orosz–grúz viszonyt. „Nektek – konzervatív, pravoszláv népnek – sokkal jobb az oroszokkal” – sugallja ez a vonal. Azt is állítják, hogy az EU-nak nincs szüksége a grúzokra, termékeikre, munkaerejükre. Ha az ­európai intézmények elutasítják a vízumkényszer feloldását, ez újabb érv lehet az oroszbarát pártoknak.

Az EU segítségével egy sor modernizációs program indult be, hamarosan a kis- és közepes vállalkozások is számíthatnak közvetlen támogatásra. Eddig főleg állami programokat segítettek, például falusi közösségi házakat építettek, amelyek egyszerre töltik be az internetkávézó és az okmányiroda szerepét. Itt igényelhetők a biometrikus útlevelek is – mondta el George Dzsasi, az Állami Migrációs Bizottság vezetője a medzsvriksevi központban. Az elhanyagolt faluból kiragyogott az új közösségi ház. Dzsasi szerint az alig ötmilliós Grúziában már egymillió állampolgárnak van korszerű útlevele. Rajtuk nem múlik az európai utazás.  

Tíz éve egy irányban

2006: Grúzia és az EU közeledési tervet fogad el.
2009: Grúzia részesévé válik a keleti partnerségnek.
2015: A társulási szerződés és szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálása.
2015: Az EP csatlakozási távlatokat ígér Grúziának.
2016: A vízumkényszer eltörlése(?)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.