galéria megtekintése

Tavasz a jégen

0 komment


Bodnár Zalán

Bő hét hónapnyi küzdelem és 1230 meccs után véget ért az alapszakasz az észak-amerikai profi jégkorongligában, de folytatódik egy tekintélyes sorozat: noha a Detroit Red Wings az utolsó meccsén kikapott a New York Rangerstől (3:2), mivel a Boston Bruins is vereséget szenvedett Ottawában (6:1), a DRW zsinórban huszonötödször is csatlakozott a rájátszás mezőnyéhez. Igaz, csak a Keleti főcsoport utolsó, nyolcadik kiemeltjeként vívta ki a playoff-szereplés jogát a michigani együttes, de a további előrelépés sem elképzelhetetlen, mert ellenfele, a hónapok óta kiváló hokit játszó Tampa Bay Lightning a rájátszásra elveszítette a legjobbját, Steven Stamkost, akinek a napokban vérrögöt találtak a vállában, és meg kellett műteni.

A Detroit lenyűgöző sorozatával ellentétben vége szakadt a kanadai csapatok csaknem fél évszázada tartó playoff-szériájának: a hét kanadai együttes egyike sem jutott a rájátszásba, márpedig erre legutóbb 1970-ben volt példa (ráadásul akkoriban még csak a Montreal­ Canadiens és a Toronto Maple Leafs csapatát delegálta az NHL-be az Egyesült Államok északi szomszédja). Szomorkás napok járnak a sportág őshazájában: elbúcsúzik a ligától az Edmonton Oilers 1972-ben épített csarnoka, a Rexall Place is, amelyben a Gretzky-féle Oilers 1984 és 1990 között öt bajnoki címet nyert (az utolsót már a nagy Wayne nélkül). Persze ne legyen kétségünk: az új csarnok, a Rogers Place is megfelel majd a kívánalmaknak...

De az új nem mindig jobb, ezt a játékosok között a leginkább Jaromir Jagr bizonyítja. Amit a Florida Panthers negyvennégy éves (!) klasszisa ebben az évadban művel, az már-már emberfeletti: a cseh jégkorongozó 78 pontot szerzett az alapszakaszban. Csak az összehasonlítás kedvéért: újonc évében, 1990-ben 80, legjobb esztendejében – az 1995–96-osban – pedig 82 pontot jegyzett. Ezúttal meccsenként átlagban 17 percet töltött a pályán, ami egy húszévesnél is elfogadható mutató; ha a rájátszásban szintén bír ennyit, akkor a Pantherst akár bajnokesélyesnek is tekinthetjük.

 
Detroiti boldogság: Sheahan és Dacjuk
Adam Hunger / Reuters

Nála lenyűgözőbb teljesítményt csak Patrick Kane, a címvédő Chicago Blackhawks csillaga nyújtott. Pedig nem indult könnyen az idénye a háromszoros Stanley Kupa-győztes csatárnak: a nyáron nemi erőszak gyanújába keveredett, emiatt majdnem elcserélte a Blackhawks, elhagyták a szponzorai, lekerült az EA Sports számítógépes játék borítójáról, ám végül nem kellett bíróság elé állnia. „Dühében” olyan játékkal rukkolt elő, amilyet még tőle sem láttunk: 106 pontjával lett a kanadai táblázat első helyezettje (ezzel a Chicago első játékosa – huszonkét évvel Jeremy Roe­nick 107 pontos idénye után –, aki átlépte a százas álomhatárt).

Szokás szerint parádésan korongozott az alapszakaszban az 50 gólig jutó orosz Alekszandr Ovecskin is, akinek vezényletével a Washington Capitals első kiemeltként vághat neki a további küzdelmeknek. A kérdés évről évre visszatérően az: a rájátszásban is érvényesül-e majd a Cár hatalma? Mert az NHL-történet legnagyobb egyéniségeinek egyike a Stanley Kupát eddig csak távolról szemlélhette.

Egyszer viszont minden sorozat megszakad. Ovecskin jobban teszi, ha ezzel kapcsolatban a kanadai csapatokra, nem pedig a Det­roitra tekint...

Playoff-párosítás

Keleti főcsoport: Washington Capitals (1. kiemelt)–Philadelphia Flyers (7.), Pittsburgh Penguins (2.)–New York Rangers (4.), Florida Panthers (3.)–New York Islanders (5.), Tampa Bay Lightning (6.)–Detroit Red Wings (8.).

Nyugati főcsoport: Dallas Stars (1.)–Minnesota Wild (8.), St. Louis Blues (2.)–Chicago Blackhawks (3.), Anaheim Ducks (4.)–Nashville Predators (7.), Los Angeles Kings (5.)–San José Sharks (6.).

A rájátszás magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődik. Minden párharc négy győztes meccsig tart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.