galéria megtekintése

Az új elnök kegyelmet adna Malina Hedvignek

Ha Malina Hedviget el is ítélnék, biztosan kegyelemben részesítem. Ha valakit csaknem nyolc évig zaklatnak és képtelenek az ügyet lezárni, holott ennek már régen meg kellett volna történnie, akkor ezt a tényt az emberi méltóság megsértéseként értékelem, és ennek megfelelően cselekszem – jelentette ki Andrej Kiska, a nemrég megválasztott szlovák államfő a Markíza kereskedelmi tévének adott csütörtök esti nyilatkozatában.

Kiska elmondta azt is, hogy hajlandó elsőként kezet nyújtani Robert Fico kormányfőnek, aki az elnökválasztáson a vetélytársa volt. – Nem szeretném, ha megismétlődne az a viszálykodás, amely egy évtizeddel ezelőtt Michal Kovác volt államfő és Vladimír Meciar akkori miniszterelnök kapcsolatát jellemezte, másféle politikai kultúra érvényesítésére törekszem majd – szögezte le. Hozzátette azonban, hogy nem vonja vissza azt a feljelentést, amelyet éppen Fico ellen tett, becsületsértés alapos gyanúja miatt, mert uzsorásnak és a szcientológiai szekta tagjának nevezte őt a kampányban rendezett tévévitákban. – Meggyőződésem, hogy egyetlen közéleti személyiség sem sértegetheti és rágalmazhatja alaptalan állításokkal a vetélytársát – mutatott rá az új szlovák államfő, aki június 15-én lép hivatalba.

Malina Hedvig az ügyvédjével, Roman Kvasnicával
Malina Hedvig az ügyvédjével, Roman Kvasnicával
Somogyi Tibor

Malina Hedvig ellen – aki tavaly kért és kapott magyar állampolgárságot – a pozsonyi főügyészség e hónap elején hamis tanúzás és eskü alapos gyanúja miatt emelt vádat. Kálváriája azonban még 2006.augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat. Robert Kalinák a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Analógia
Vélemény
Idegen
Andrej Kisjka. Szerinte már rég le kellett volna zárni az ügyet
Andrej Kiska. Szerinte már rég le kellett volna zárni az ügyet
Radovan Stoklasa / Reuters

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhányhét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, mert az ügyében előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek. Ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, és ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához.Állítólag azt akarták megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető, s miként lehetséges az, hogy két héttel a történtek után sikeresen államvizsgázott. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, tavaly nyáron pedig Pöstyénben (Piestany) neves szlovák, magyar, cseh, angol és német pszichiáterek a teljes dokumentáció áttanulmányozását követően megállapították, hogy a hat és fél évvel ezelőtt történtekről napjainkban lehetetlen precíz kórismét felállítani, ezért csupán az akkori vizsgálatok eredményeit lehet objektíven értékelni. Megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a szlovák hatóságok ezt a tényt nem hajlandók tudomásul venni. „Malina Hedvig ügyében az egykori Szovjetunió és Kína szintjére süllyedt a szlovákiai igazságszolgáltatás, amely ideológiai célokra akarja felhasználni az orvostudományt – állapították meg közös közleményükben.

Lucia Zitnanská volt igazságügyi miniszter a pozsonyi Smenek elmondta, hogy az e hónap elejei vádemelés híre valósággal sokkolta őt, mert hét és fél évvel a történtek után aligha lehet kideríteni a teljes igazságot, s a nyomozás során annyi hibát követtek el, hogy az ügyet kellő bizonyítékok hiányában már rég le kellett volna zárni – hangsúlyozta a volt igazságügyi miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.