galéria megtekintése

A brazil Obama az Amazonas mélyéről tör a csúcsra

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 08. számában
jelent meg.

0 komment


Körösi Ivett
Népszabadság

Talán egy brazil telenovellában sincs annyi fordulat, mint amennyi Marina Silva brazil elnökjelölt életében. Az Amazonas mélyén született, 16 éves koráig analfabéta Silva gyorsan behozta a lemaradást és lenyűgöző politikai karriert futott be.

Bár egy repülőgép-szerencsétlenségnek köszönheti, hogy augusztus közepén ő lett a Brazil Szocialista Párt (PSB) elnökjelöltje, rövid idő alatt olyan népszerűségre tett szert, hogy az október 5-i választáson ő lehet a jelenlegi államfő, Dilma Rousseff legnagyobb kihívója.

Marina Silva. Radikális zöld balról
Marina Silva. Radikális zöld balról
Paulo Whitaker / Reuters

A PSB jelöltje, Eduardo Campos tragikus halála után a közvélemény-kutatások még csak 21 százalékot jósoltak Silvának. Három héttel később a megkérdezettek 34 százaléka neki szavazott bizalmat, míg a jelenlegi elnök, a Munkáspárti (PT) Rousseff a szavazatok 35 százalékát kapná.

 

A második fordulót Silva hét százalékkal nyerné meg. Antonio Luciano Tosta, a Kansasi Egyetem oktatója szerint az 56 éves, pünkösdista egyházhoz tartozó politikus sikere mögött főleg a politikai választék hiánya áll.

„A baloldalról érkezik, ami vonzóvá teszi a Munkáspárt szimpatizánsai számára, ráadásul az utóbbi évek korrupciós botrányai miatt rengetegen csalódtak a pártban… Sokan belefáradtak a Munkáspárt tizenkét éves uralkodásába” – mondja lapunknak Tosta, hozzátéve: az emberek a legkisebb rossz elve alapján voksolnak majd Silvára.

Van azonban egy másik „fegyvere” is, ami kiemeli őt a politikai színtérből: elképesztő életpályája. Az Amazonas délnyugati részén született, nagyon szegény családban. A kemény természeti viszonyokat a tizenegy testvér közül csak nyolc élte túl, a gyerekek naponta tizennégy kilométert gyalogoltak, hogy segítsenek apjuknak a kaucsukfa-csapolásban.

Marina 16 évesen került el a legközelebbi nagyvárosba, csak így volt esélye túlélni a hepatitist. Felgyógyulva bejárónőként dolgozott, közben pedig órákat vett, majd elvégezte az acrei egyetem történelem szakát.

Az erdőirtás elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés szószólója lett, sokan „radikális zöldnek” tartják. Luiz Inácio Lula da Silva államfő 2003-ban felkérte környezetvédelmi miniszternek, ám öt évvel később lemondott, mert úgy érezte, a Munkáspárt nem elkötelezett a környezetvédelem iránt.

A legutóbbi elnökválasztáson elért húsz százalék már jelezte, érdemes figyelni az afrikai és indián felmenőkkel rendelkező Silvára, aki Brazília első színes bőrű elnöke lehet.

„Győzelme szimbolikus értékkel bírhat, csakúgy, mint Barack Obama esetében" – véli Tosta, aki szerint a faji kérdések terén terhes múlttal rendelkező Brazíliában ideje lenne nyíltan beszélni az előítéletekről.

Silva eddig nem játszotta ki „a bőrszínkártyát”, főleg arra összpontosít, hogy meggyőzze a brazilokat, új utat kínál számukra. Tosta szerint a kétkedők fő problémája, hogy nem tudják, mi vár rájuk Silva megválasztása esetén.

„Még ha sokan belefáradtak is a Munkáspártba és Dilmába, ő legalább folytonosságot jelent.” Silva története mindenesetre fennmarad az utókornak – életéből filmet forgatnak.

Kenőpénz az olajóriástól

Nem volt nap, hogy valaki ne kopogtatott volna az ajtómon – vádol Paulo Roberto Costa. A brazil állami olajóriás, a Petrobras március óta előzetesben ülő volt igazgatója több tucat parlamenti képviselőt, szenátort és egy jelenlegi minisztert vádol korrupcióval a 4,5 milliárd dolláros csalási ügyben. Vallomása szerint a politikusok 2004 és 2012 között három százalék „jutalékot” kaptak a Petrobras szerződései után, a pénzcsapot más cégek nevében kötött szerződésekkel leplezték.

A Vejo című hetilap szerint a „beolajozottak” között van Edison Lobao jelenlegi bánya- és energiaügyi miniszter és Eduardo Campos is, akinek tragikus halála lehetővé tette, hogy Silva indulhasson az elnökválasztáson. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.