galéria megtekintése

Kiakadt az ENSZ Szíria miatt

2 komment

NOL

Az ENSZ és egy nemzetközi segélyszervezetekből álló szövetség közös jelentésében azzal vádolja a nemzetközi hatalmakat, hogy cserbenhagyták a szíriai konfliktus civil áldozatait. Szíriában humanitárius katasztrófa fenyeget.

Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkárának egyik szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a nagyhatalmak saját érdekeiket a háború befejezésének fontossága elé helyezték.

A szóvivő arra a jelentésre reagált, amelyben több humanitárius segélyszervezet is az ENSZ BT-t bírálta a Szíriában kialakult helyzetért. A dokumentum szerint a szíriai lakosság 2014-ben a konfliktus eddigi legszörnyűbb évét volt kénytelen elszenvedni.

Dujarric elmondta, hogy az ENSZ még mindig hisz a konfliktus politikai megoldásában, és egységes fellépésre szólítja fel a nemzetközi közösséget. A szóvivő megjegyezte, értek el valódi sikereket is Bassár el-Aszad rezsimje vegyi fegyvereinek leszerelésével, és humanitárius segítséget is nyújtottak Szíriának. A helyzeten azonban csak rontott a háborúzó felek fegyverrel való ellátása. Az ENSZ szóvivője a politikai akarat hiányának tudja be, hogy eddig nem sikerült előrelépéseket tenni a konfliktus lezárását illetően.

 

Ezen a véleményen van a több humanitárius szervezet által készített „The Failing Syria" jelentés is, melyben azt írják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tizenöt tagja nem növelte a közel-keleti országnak nyújtandó támogatásokat, és nem tett semmilyen erőfeszítést a konfliktus enyhítésére.

„Az a keserű valóság, hogy az ENSZ BT nem hajtotta végre az általa hozott határozatokat"

- mondta Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára. A konfliktusban szemben álló felek nem vették figyelembe az ENSZ BT követeléseit, nem védték a civil lakosságot, és a segélyekhez való hozzáférésüket sem javították - tette hozzá Egeland.

Humanitárius katasztrófa fenyeget Szíriában.
Humanitárius katasztrófa fenyeget Szíriában.
Reuters

Tavaly három ENSZ BT-határozatot fogadtak el. Ebből az egyik a civilek elleni támadások beszüntetésére irányult, egy másik a segélyek növelésére, a harmadik pedig engedélyezte az ENSZ fellépését Szíriában a damaszkuszi kormány beleegyezésének hiányában is.

A szíriai háború számokban:

- A háború kezdete óta 220 ezer ember vesztette életét

- 2014 volt a legvéresebb év a konfliktusban: 76 ezer ember halt meg

- 4,8 millió rászoruló él a nehezen elérhető térségekben

- 5,6 millió gyerek szorulna anyagi vagy egyéb támogatásra, a szám harmadával nőtt egy év alatt

- 1,6 millió fiatal nem jár iskolába

Szerdán az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is jelentést közölt a szíriai konfliktusról. A szervezet szerint óriási segítségre lenne szükség a szíriai egészségügyi ellátásban. Az MSF kiemeli, hogy míg a konfliktus kirobbanása előtt Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban 2500 orvos dolgozott, addig most kevesebb mint százan. Többségük elmenekült, de vannak olyanok is, akiket elraboltak, vagy megöltek.

A közel-keleti országban a 2011-ben kezdődött polgárháború óta több százezer ember vesztette életét. A Bassár el-Aszad szír elnök megdöntését követelő fegyveres csoportokon kívül, 2013-tól az Iszlám Állam fellépése is sok áldozatot követelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.