galéria megtekintése

Tarsoly már előre menekül

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Csütörtökön lemondott a győri díszpolgári címéről Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC tulajdonosa – értesült a Népszabadság. Az üzletember győri kötődését mindig is megkérdőjelezték, a futballimádatát – amellyel a miniszterelnökhöz is közel került – senki sem vonja kétségbe. Tarsoly fizetni viszont nem szeretett, partnereivel rendszeresen keveredett elszámolási vitába.

Csütörtökön lemondott a győri díszpolgári címéről Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC tulajdonosa – értesült a Népszabadság. Az üzletember 2013-ban kapta meg az elismerést, akkor, amikor az ETO megnyerte a bajnokságot. Ezért a játékosokat is, a vezetőket is kitüntették a címmel. Tarsoly ma egy Borkai Zsolt polgármesterhez írt levelében írta, hogy a „kialakult helyzetre” való tekintettel válik meg a díszpolgári címtől. Két éve hangsúlyozottan a futballra sokat áldozó sportszervezői tevékenységéért részesült az elismerésben.

Tarsoly Csaba követi a győri díszpáholyba Orbán Viktor miniszterelnököt
Tarsoly Csaba követi a győri díszpáholyba Orbán Viktor miniszterelnököt
NS archív

Tarsoly egykor még delfináriumot is álmodott az általa épített győri ETO Parkba, helyette most adósságokban úszik. A Quaestor színeiben a Rába partján kezdte meg sportvezetői karrierjét. A hajdan a szocialista nagyipar zászlóshajójaként ismert Rába 178 ezer négyzetméter, beépítésre alkalmas területét vette meg, rajta a Horváth Ede által emeltetett stadionnal s más épületekkel. A társaság belső levelezési rendszeréből kiderül, hogy mindenekelőtt ingatlanfejlesztés vezette a befektetőket.

 

A 815 millió 410 ezer forint értékű üzletrészt 650 millió forintért kapták meg. Ezt sem készpénzben fizették ki, hanem százmillió forint értékű Quaestor-részvényt 350 százalékos árfolyamon, tehát 350 milliós értéken adtak át a Rábának. A fennmaradó 300 millióért pedig 2003 végéig szóló reklámszerződést kötöttek.

A stadion értéknövelő felújításához – ami egy teljesen új létesítmény megépítését jelentette – az Ifjúsági és Sportminisztérium 900 millió, a győri önkormányzat pedig 500 millió forintos vissza nem térítendő támogatást adott.

A Quaestor a területen ETO Park néven multifunkciós élményközpontot épített, az egyik futballkapu mögé pedig négycsillagos szállót emelt. Az élményközpont messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hotel sportkonferenciáknak ad otthont, s főként a városban működő multicégek vendégei laknak ott.

Tarsoly soha nem vált igazán győrivé, s a focicsapat szurkolóinak jelentős része sem fogadta be.

Amikor a sok külföldi játékos szerződtetését kérték rajta számon, úgy válaszolt: Mit csináljak, ha győri anya képtelen futballistákat szülni?

A csődjelentés után hosszú sorokban kezdtek el kígyózni az emberek a Quaestor irodái előtt
A csődjelentés után hosszú sorokban kezdtek el kígyózni az emberek a Quaestor irodái előtt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Quaestor a sportlétesítmények építése során több kivitelezőnek adott munkát, de fizetni nem szeretett. Folyamatosak voltak az elszámolási viták, az egyik vállalkozó emiatt valamelyik éjszaka le is szedte az épület általa fölrakott burkolatát.

Úgy tudjuk, hogy Győr és több város is a Quaestoron keresztül vásárolta rövid lejáratú állampapírjait. Ez jogszerű tranzakció, a városokat nem éri kár, hiszen a garanciát az állam vállalja – mondták érdeklődésünkre a szakértők.

A Quaestornak ez nagy profitot nem hozott, inkább csak referenciaként használta a városokat.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz a sportingatlanokkal, amelyekre a hitelező Magyar Fejlesztési Bank teheti rá a kezét. Híreink szerint Tarsoly a csapatra vagy a működtető kft.-re már korábban is keresett vevőt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.