galéria megtekintése

Az egész országot meglepte a szélsőjobbos politikus győzelme

7 komment

Harta Berta

Magabiztos az ausztriai elnökválasztás első fordulójának szabadságpárti győztese, Norbert Hofer. A kormánypártok viszont még nem heverték ki a váratlan eredmény okozta sokkot, és még nem körvonalazódik, miként akarják megakadályozni az FPÖ-jelölt második fordulós sikerét.

A kormánypárti vezetők, a kancellári posztot is betöltő, szociáldemokrata Werner Faymann és a néppárti Reinhold Mitterlehner haladéktalan lemondását követelte Niki Lauda. Az egykori Forma-1-es világbajnok, osztrák nemzeti legenda ugyanis úgy látja, állandó rossz kompromisszumaik miatt ezek a politikusok felelősek azért, hogy – a szavazatok 35,3 százalékával – a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer győzött az ausztriai elnökválasztás vasárnapi első fordulójában.

Norbert Hofer (jobbra) és Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke örül a sikernek
Norbert Hofer (jobbra) és Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke örül a sikernek
Heinz-Peter Bader / Reuters

„Nem engedhetjük meg, hogy Hofer beüljön az elnöki palotába, Ausztria ezt már 1986-ban keservesen megszenvedte” – mondta Lauda, aki nehezményezte, hogy a kormánypárti vezetők hallgatnak, nem tesznek javaslatot arra, miként lehet megakadályozni Hofer elnökké választását.

 

„A kormányzó pártok jelöltjei összesen 22 százaléknyi szavazatot kaptak, 1945 óta most először még csak a Hofburg közelébe sem jutottak, s ez azt jelenti, hogy az osztrák politika világában új korszak kezdődött” – konstatálja a Der Standard baloldali napilap főszerkesztője. Hannes Androsch veterán szociáldemokrata politikus szerint haladéktalanul új útra kell vezetni az SPÖ-t, akár Faymann kancellárral, akár nélküle. A tartományi vezetők mindkét pártban a koalíció utolsó esélyét emlegetik, de van, aki már megpendítette, hogy előrehozott választásokat kell tartani.

Hofer a közvélemény-kutatókat és az egész országot is meglepve aratott példátlan győzelmet. A 2013-as általános választásokon az FPÖ-re szavazók 87 százaléka most is rá voksolt, de megdöbbentően sok szavazatot kapott a szociáldemokrata és a néppárti választóktól is. Ráadásul a néppárt 2013-as voksainak negyedét most a harmadik helyen végzett, független Irmgard Griss kaparintotta meg, így a hivatalos jelölt, Andreas Khol csak 11,2 százalékot kapott, éppen olyan keveset, mint a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer, aki drámai módon az eddig vörösnek mondott osztrák fővárosban sem tudott egyetlen kerületben sem győzni. A választási térképek szerint szinte egész Ausztria bekékült (ez a Szabadságpárt színe), és csak itt-ott bukkannak fel zöld mezők, jelezvén, hogy a 21,3 százalékos eredményével Alexander Van der Bellen lett a második, vagyis ő száll ringbe Hoferrel május 22-én, a választás második fordulójában.

Az ironikus professzor

Azt mondják, ha Alexander Van der Bellen (képünkön) 11 éven át vezetni tudta az állandóan vitatkozó zöldeket, akkor nem okoz majd neki gondot egész Ausztria irányítása sem. A 72 éves közgazdász Bécsben született, de a családjával Tirolba költözött, ahol az innsbrucki egyetem professzora lett, és volt a bécsi társadalom- és közgazdaságtudományi egyetem dékánja is. Az elnökjelöltség kedvéért tavaly megnősült. Korábban a szocialista párt tagja volt, és a pletykák szerint mindmáig szabadkőműves. Ironikus stílus, furcsa, magabiztos szerénység jellemzi. Elszánt híve a menekültek megsegítésének és a szélsőjobboldal visszaszorításának.

A közvélemény-kutatók szerint csak a voksolás előtti utolsó tíz napban fordult Hofer javára a korábban Van der Bellent favorizáló hangulat. A szabadságpárti politikus ugyanis változatlan erővel kampányolt, miközben az összes többi jelölt alacsonyabb sebességbe kapcsolt. Hihetetlen győzelme után megismételte, hogy minden osztrákok elnökének tekinti majd magát, de ideológiai meggyőződéséből egy tapodtat sem enged.

A hivatalosságok közül elsőként Othmar Karas, a néppárt uniós képviselője szólalt meg, arra biztatva az osztrákokat, hogy álljanak be Alexander Van der Bellen mögé, mert csak így tudják legyőzni az FPÖ jelöltjét. Az egység egyelőre nem látszik körvonalazódni, szerveződik viszont egy baloldali demonstráció Hofer ellen, és van támogatottsága annak a véleménynek, hogy be kell bizonyítani a külföldnek: Ausztria nem érez örök vonzalmat a szélsőjobboldali eszmék iránt.

Farkas báránybőrben

A burgenlandi születésű, 45 éves Norbert Hofer már 23 évesen bekapcsolódott a tartományi FPÖ irányításába. Mosolygós, de közben szigorú politikai nézeteket vall, ő a párt egyik fő ideológusa. Ezért is nevezik báránybőrbe bújt farkasnak, aki szószóló egy a németség elsőbbségét hirdető öregdiák szervezetben. 2006-ban bejutott a parlamentbe, 2013 óta a nemzetgyűlés alelnöke. Hofer kiképzett pilóta, 2003-ban repülőbalesetet szenvedett, azóta merev a tartása, és bottal jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.