galéria megtekintése

Az albán maffia vadászik a miniszterre?

Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter rendőri védelmet kért, mert elmondása szerint az utóbbi napokban több halálos fenyegetést kapott.

Tavaly már mérget is küldtek neki levélben. A cseh tárcavezető elleni fenyegetések idén ősszel folytatódtak, amikor az online pénztárgépek bevezetését, valamint a szerencsejátékok adóinak drasztikus emelését javasolta. Állítólag az utóbbi üzletet főleg Prágában és Karlovy Varyban az albán maffia tartja a markában, ők a megbízók. Több prágai kommentár szerint azonban nem biztos, hogy az alvilág, s nem valamelyik átvert vagy nagy bizniszektől elesett gazdasági érdekcsoport fenyegeti őt.

Fotó: Petr Josek / Reuters

A pozsonyi születésű üzletember Csehszlovákia kettészakadása után Prágába költözött, ahol néhány száz megtakarított dollárból, továbbá máig tisztázatlan svájci pénzekből három alkalmazottal megalapította az Agrofert céget, amely két évtized alatt hatalmas holdinggá terebélyesedett. Immár kétszázötven, jórészt csehországi és szlovákiai gyár tartozik az óriási gazdasági ernyő alá. Magyarországon és Németországban is vannak érdekeltségei, az összes alkalmazott száma meghaladja a huszonnyolcezret. A Forbes Magazin tavaly a személyes vagyonát 2,37 milliárd euróra becsülte.

 

Babis nagyot kaszált a cseh médiapiacon is, ahol a kivonuló német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft társaságtól megvett két napilapot: a ma is átlagosan mintegy 150 ezer eladott példányszámmal büszkélkedő Mladá fronta dnest, valamint a patinás Lidové novinyt, internetes portáljaikkal együtt, továbbá magazinokat, valamint a Metro újságot és az Ocko tévécsatornát.

Babis aztán három éve belevetette magát a nagypolitikába,

elmondása szerint azért, mert dühíti a sok korrupt cseh megélhetési politikus. Egyik volt üzlettársa viszont úgy véli, fontos pozíciók elfoglalásával igyekszik megőrizni és gyarapítani legalábbis vitatható körülmények között szerzett vagyonát.

Elindította az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nevű mozgalmat, amely a korrupció elleni hatékony harcot tűzte zászlajára. Bude líp! (Jobb lesz!) igérte, amikor a mozgalmát párttá alakította, amely két éve valósággal berobbant a közéletbe, hiszen a cseh alsóházi választásokon a 20,45 százalékkal győztes cseh szocdemek (CSSD) mögött második (18,65), rövidesen a kormánykoalíció tagja lett. Babis ekkor avanzsált miniszterelnök-helyettessé és a pénzügyi tárca vezetőjévé.

Azóta főleg az ellenzékiek, de a valóban független cseh köztévének (CT) is céltáblája. – Kormánytagként nem mondott le a vállalkozásairól, laptulajdonosként cenzúráz is, mindezzel már a parlamenti demokráciát is veszélyezteti – nyilatkozta nemrég lapunknak Karel Schwarzenberg, a legerősebb ellenzéki párt, a TOP 09 jelenlegi elnöke.

Hasonló vélemény látott napvilágot tavasszal a Foreign Policy hasábjain: „Már a cseheknek is súlyos gondjaik vannak és lesznek az oligarchákkal, elsősorban Andrej Babis milliárdossal, aki nyilvánvalóan a kormányfői posztot célozta meg” – vélekedett az amerikai külpolitikai magazin szerzője. Két hete pedig a neves amerikai történész és publicista Anne Applebaum a The Washington Postban nemcsak a legbefolyásosabb cseh politikusként, hanem

Vlagyimir Putyin egyik „hasznos közép-európai idiótájaként”

jellemezte.

Applebaum véleményét Babis nem hagyta szó nélkül: az újságban közölt válaszában az EU, valamint a NATO tántoríthatatlan hívének tüntette fel önmagát. – Végre legalább külföldön kimondta azt, amit odahaza idáig gondosan titkolt – harsant fel ellenlábasainak kórusa. Amire a szokásos mondattal válaszolt: – Azért esnek nekem, mert kormánytagként a körmükre néztem, és rácsaptam az újabb lenyúlásokra készülő kezükre! – riposztozott.

A közvélemény továbbra is hisz neki.

A legújabb felmérések szerint az ANO toronymagasan (26-28 százalék körüli támogatottsággal) vezeti a pártok népszerűségi listáját a visszacsúszott cseh szociáldemokraták (16) és a kommunisták (14,5) előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.