galéria megtekintése

Ausztria épít valamit, ami nagyon emlékeztet egy kerítésre

6 komment


Gergely Márton

Barátokat is képes egymás ellen fordítani a menekültválság. Bécs és Berlin egyre durvább hangnemben üzenget egymásnak. Talán egy német politikai fordulattól is tartva Ausztria bejelentette: megerősíti határát a legnagyobb nyomás alatt álló spielfeldi átkelőnél, ám szerintük rossz az, aki erről a magyar kerítésre gondol.

A szűnni nem akaró menekültáradat mellékhatásaként már nemcsak a Balkán tradicionálisan ellenségeskedő államai esnek egymásnak, hanem Ausztria és Németország is.

Nincs az rendben, hogy Bécs ellenőrzés nélkül szállítja át a német határra a menekülteket

– emelte fel szavát szerdán Thomas de Mai­ziere szövetségi belügyminiszter.

 

A magyar hírfogyasztó érzékszervei talán már eltompultak, de ezt a berlini közlést különösen éles kirohanásként érzékelik a két érintett országban. A belügyminiszter bejelentette: ígéretet kapott arra, hogy Ausztria újra tartani fogja magát a kontrollált ügymenethez, és ő személyesen „elvárja, hogy ez azonnal meg is történjen".

Horst Seehofer bajor miniszterelnök és keresztényszocialista párttársai hetek óta követelik, hogy Berlin keményebben lépjen fel Béccsel szemben. Szerdán egy müncheni illetékes szándékossággal is megvádolta Ausztriát. Joachim Hermann szerint az osztrák hatóságok tudatosan adnak hamis információt a határra szállított menekültek számáról. Bajor vádak szerint a déli szomszéd az éjszaka leple alatt valóságosan átcsempészi Németországba az embereket. A Passau környéki települések problémáit tovább súlyosbítja az őszi lehűlés miatt romló humanitárius helyzet.

Négyezer ember torlódott fel szerda estére Spielfeldnél, Ausztria itt megerősítené határát Szlovéniával
Négyezer ember torlódott fel szerda estére Spielfeldnél, Ausztria itt megerősítené határát Szlovéniával
Srdjan Zivulovic / Reuters

A két országot egyre jobban megterheli a szakadatlan emberáradat. Több napon át tízezer fölött volt az újonnan érkezett menekültek száma, ami lehetetlenné tette megfelelő regisztrálásukat. Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner erre hivatkozva jelentette be, hogy tíznapos tervezési időt követően Spielfeld környékén „technikai biztosítást" építenének ki a szlovén határra. Az itt található átkelőnél szerda estére négyezer menekült torlódott fel, és a szlovén illetékesek további kétezer ember érkezését ígérték. Ebben a helyzetben a tervezett „építési intézkedést" megvédte Heinz Fischer osztrák szociáldemokrata államfő is. Ahogy mondta, országát nem először érinti menekültválság, de a mostani mennyiségében minden eddigit maga mögé utasít. A bécsi Der Standard napilap szakértői úgy számoltak, Spielfeldnél hosszú építményt nem kell emelni, mert a Mura és a közeli hegyek természetes akadályt képeznek.

Mikl-Leitner bejelentése után futótűzként terjedt el, hogy a magyar kerítést hónapok óta élesen kritizáló osztrák nagykoalíció

most maga is határzárat emel.

Werner Faymann osztrák kancellár egy sajtótájékoztatón ezt gyorsan cáfolni is igyekezett: „Nincs szükségünk olyan kerítésre, amilyet Magyarország épített". A bécsi nagykoalíció leginkább azt szeretné az osztrákoknak (és nyilván a német partnereknek) bizonyítani, hogy van terve a válság kezelésére. Faymann szerint

kaput építenek, amely két oldalról meg van támasztva.

Abban egységes volt a bécsi kommunikáció, hogy nem az emberek távoltartása a cél, hanem a menekültáradat ellenőrzése.

Az osztrák szándék valószínűleg mindaddig változatlan marad, amíg Németország a maga részéről befogadja az érkezőket. Amennyiben Berlin meggondolná magát, és bezárná kapuit, akkor Ausztria pillanatok alatt megtelne a továbbhaladásban gátolt emberekkel, és hirtelen a mostani „megerősített kapuból" kerítés lehet. Ez pedig lánc­reakciót válthat ki. Szlovénia is kerítés építését tervezi a horvát határra, nehogy a kétmilliós ország legyen a zsákutca vége. De szerdán már Rómában is aggódni kezdtek, hogy a menekültek egy osztrák határzár esetén Trieszt térségén keresztül próbálhatnak majd Nyugat-Európába eljutni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.