galéria megtekintése

Radikális nászból alakult meg a görög kormánykoalíció

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Megalakult a koalíciós kormány a Sziriza és a jobboldali Független Görögök részvételével Athénban, miután a radikális baloldali Sziriza a vasárnapi választásokon a vártnál is nagyobb győzelmet aratott.

A Sziriza hívei a választási eredményt ünneplik
A Sziriza hívei a választási eredményt ünneplik
Michael Kappeler / EPA

Az új görög kormánykoalíció vezetői a sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy a kormány megalakítása után máris fő feladatukra, a megszorítások felülvizsgálatára koncentrálnak. A The New York Times elemzése szerint a Független Görögök – amely 4,6 százalékot ért el a választásokon – korábban igen keményen bírálta a megszorításokat, és a párt vezetője, Panosz Kamenosz Alekszisz Cipraszhoz hasonlóan várhatóan szintén radikális irányvonalat képvisel majd.

Görögországban még mindig tart a győzelmi mámor, hiszen a Sziriza 36 százalékkal nyerte a választásokat – azaz 149 képviselőt küldhet a parlamentbe, kettővel kevesebbet, mint amennyi az abszolút többséghez kell –, ám hamarosan kőkemény tárgyalások következnek: kérdés, hogy az EU/IMF-páros – és főleg Németország– beleegyezik-e a megszorítások lezárásába és a görög adósság egy részének elengedésébe.

 

Hiába ígérte a radikális baloldali Sziriza, hogy véget vet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap által követelt megszorításoknak, és kiharcolja a hatalmas görög adósság egy részének elengedését, egyáltalán nem biztos, hogy ezt meg is tudja valósítani. A negyvenéves Alekszisz Ciprasz pártvezér szavai mindenesetre muzsikaként hatottak a görög füleknek, hiszen a lakosságnak sorozatos fizetés- és nyugdíjcsökkentéseket, adóemeléseket és elbocsátásokat kellett elviselnie, cserébe a 240 milliárd eurós EU/IMF-mentőcsomagért.

A megszorítások politikájával való szakítást hirdető baloldali Sziriza párt nyerte az előre hozott választásokat Görögországban
A megszorítások politikájával való szakítást hirdető baloldali Sziriza párt nyerte az előrehozott választásokat Görögországban
Louisa Gouliamaki / AFP

– Nem hiszem, hogy Ciprasz ezzel a programmal ki tudja vezetni Görögországot a válságból. Sokkal fontosabb, hogy mit mond majd az EU, elsősorban Németország – figyelmeztetett Jorgosz Cogopulosz politikai elemző. Érthető ugyanakkor, miért szavaztak ilyen sokan a változásra a dél-európai tagállamban, ahol a fiatalok körében a munkanélküliség meghaladja az ötven százalékot, a lakosság közel egyharmada pedig a szegénységi küszöb alatt él.

„Arra a pártra voksoltam, amely megváltoztatja Görögországot. A gazdaság összeomlott, az egyszerű emberek a kukában keresnek ennivalót, a fiatalok csak külföldön találnak munkát" – mondta a The Guardian brit napilapnak Panagiotisz, az 54 éves athéni villanyszerelő. A 78 éves Maria pedig, aki világéletében konzervatív politikusokra szavazott, most a Szirizát választotta. „Nem bízom már egyetlen pártban sem, amely eddig kormányzott" – magyarázta.

Nem hatottak Szamarasz kormányfő fenyegetései sem: az utolsó pillanatig azzal rémisztgette a választókat, hogy Ciprasz hatalomra kerülésével Görögországot rövid úton kizárják az euróövezetből. – Optimista vagyok, mert meggyőződésem, hogy senki sem akarja veszélybe sodorni az ország európai irányultságát – nyilatkozta még vasárnap is. Jorgosz Cogopulosz erre úgy reagált: a miniszterelnök valóban az európai utat követte, kérdés, hogy a Sziriza most talál-e másikat.

– Nem a Szamarasz-kormány választotta a megszorító intézkedéseket, ezeket kényszerűségből vezette be. Azzal viszont hibát követett el, hogy nem figyelt a legsürgetőbb reformokra: az adóelkerülés elleni küzdelemre, az állami szektor karcsúsítására, a privatizáció felgyorsítására – érvelt a Népszabadságnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.