galéria megtekintése

Naponta több ezren áramlanak Görögországba, és nem tudnak továbbmenni

15 komment


Kovács Klára

Körülbelül kétezer menekült érkezik minden egyes Leszboszról induló komppal Athénba. Többségük abban a hitben vág neki az útnak, hogy továbbmehet Görögországból. Ők a kompról leszállva szembesülnek a ténnyel:

a határt lezárták.

Egy fiatalember tájékoztatja a hatalmas csomagokkal érkező tömeget, hogy két lehetőségük van – vagy a kikötő épületeiben maradnak, vagy menekülttáborba mennek. Persze ez cseppet sem érdekli őket, csoportokban indulnak el a közterekre vagy a buszpályaudvarra, ahonnan a görög–macedón határ közelébe utaznak.

 

A kompkikötő szerelőcsarnokai teljesen megteltek, csak az útnak indulók sátraiban kaphatnak helyet az újonnan érkezők.

Móricz-Sabján Simon

- Ha takaróba burkolva akarnak aludni, akkor még szorítunk 10 helyet, de sátorral ide már nem férnek be – mondja az egyik önkéntes körbemutatva a csarnokon. – Folyamatosan cserélődik a társaság. Néhányan visszautaznak a szigetekre, mások elindulnak Szaloniki felé, vagy taxiba ülnek, ami ki tudja, hova viszi őket.

Móricz-Sabján Simon

Minden komp érkezésekor hosszú sorokban kígyóznak a taxik, és egytől egyig mindegyik talál fuvart. Többségük napközben is a kikötőben lebzsel, útnak induló családra várva. A migránsok egy részét a városközpontban lévő Viktória parkba viszik. A kis tér mellett folyamatosan rohamrendőrök ügyelnek a rendre, míg a migránsok egymást lökdösik az önkéntesek padja előtt a teáért és a kekszért.

Móricz-Sabján Simon

Itt találkozunk Muraddal, aki azonnal letámad minket saját történetével. A férfi előbb iraki, majd később iraki-tunéziai származásúnak mondja magát. Beszél a német táborban élő feleségéről, a 17 napos fiáról, akit még nem látott, az ellopott telefonjáról, tunéziai táncoktatói munkájáról és arról, hogy három évet élt Brazíliában, ezért tökéletesen beszél spanyolul. Az eddig is hihetetlen mese ezen a ponton kezd megbukni, ugyanis Brazília hivatalos nyelve a portugál, spanyolul a lakosság körülbelül 5 százaléka beszél. Nem sokkal később egy másik férfi ugyanezt a történetet mondja el más újságíróknak. A szívhez szóló történetért cserébe előbb a telefonunkat akarják használni, majd azt kérik, vegyünk nekik vonatjegyet.

Egyre több az ehhez hasonló kétségbeesett próbálkozás a téren.

A velük dolgozó önkéntes, a nigériai származású Abiola csak nevet az egészen.

Móricz-Sabján Simon

– A többség csak néhány napot van itt, velük semmi gond nincs, csendesen elüldögélnek a padokon, aztán továbbállnak, van egy-kettő, aki viszont mindenkit megkörnyékez. Nem az ilyen próbálkozásokkal van a baj, hanem azzal, hogy a kisgyerekes családok nem tudnak hova menni, mert Athén összes menekülttábora megtelt – mondja.

Úgy tűnik, a görög kormánynak egyre nagyobb problémát fog okozni a közeli jövőben a menekültek feltorlódása az országban. Ugyanis naponta több ezerrel nő azok száma, akik Törökország felől a görög szigetekre érkeznek a nyílt tengeren keresztül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.