galéria megtekintése

"Ára van annak, ha az országnak nincs kormánya, a számla pedig magas lesz"

1 komment

MTI

A második szavazáson sem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt a spanyol parlament péntek esti ülésén Madridban.

A júniusi választásokon győztes konzervatív Néppárt(PP) jelöltje a voksoláson 170 igen szavazatot kapott. Saját pártja 137 képviselőjén kívül támogatta a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselője is. Épp úgy, ahogy szerdán az első szavazáson.

Mariano Rajoynak miniszterelnökké választásához a szavazásban résztvevők egyszerű többségének támogatását kellett volna megkapnia, ami ebben az esetben 176 szavazat volt.

 

A szavazás előtt Mariano Rajoy még egy utolsó felhívást intézett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) felé, kérve segítségüket ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, mert szerinte ez az egy életképes lehetőség létezik, vagy marad a választások újabb megismétlése. Hangsúlyozta, hogy az országot érintő nagy döntésekben a két párt, a PP és a PSOE, mindig szövetséges volt.

Mariano Rajoy magára maradt
Mariano Rajoy magára maradt
Susana Vera / Reuters

A politikus szavai szerint ára van annak, ha az országnak nincs kormánya, a számla pedig magas lesz, amit minden spanyolnak meg kell fizetnie. Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára felszólalásában megismételte pártja elutasítását, és arról beszélt, hogy Mariano Rajoy a spanyol történelem legrosszabb miniszterelnöke volt, aki visszaélt a spanyolok bizalmával.

Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) főtitkára, nem szavazataikat indokolva kifejtette: Mariano Rajoy nem érti, hogy mi történt az országban az elmúlt három évben. "Előbb-utóbb mi fogunk kormányozni" - jegyezte meg, sürgetve a szocialistákat: válasszanak a PP és az Unidos Podemos között, hogy ki mellé állnak.

Albert Rivera, a szavazásban Mariano Rajoyt támogató Ciudadanos elnöke szerint egy újabb, egy éven belül már a harmadik parlamenti választás a legkevésbé sem lenne demokratikus, mert azt üzenné a választóknak, hogy leadott szavazataiknak nincs értéke.

A politikus bocsánatot kért a spanyoloktól a kialakult helyzet miatt. "Azért választottak minket, hogy megoldást keressünk, és mi nem tudtunk megállapodni"- mondta.

A törvényi előírásoknak megfelelően október végéig meg kell választani az új miniszterelnököt, és meg kell alakulnia az új kormánynak, ellenkező esetben az uralkodónak fel kell oszlatnia a törvényhozást ,és új választásokat kell kiírnia. Így történt tavasszal is, miután Pedro Sánchez miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson.

Mariano Rajoy korábban már jelezte: ha sem az első sem a második voksoláson nem sikerül győzedelmeskednie, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.

A politikai szakértők és a spanyol sajtóban megjelent elemzések szerint is az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt, mivel szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok pedig nem akartak változtatni korábbi, hónapok óta hangoztatott álláspontjukon a jobb választási szereplés reményében. A helyzet azonban változhat a helyi választások után, a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor tartózkodásukkal végül segíteni fogják a kormány megalakulását.
Spanyolországot továbbra is ügyvezető kormány irányítja, immár több mint nyolc hónapja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.