galéria megtekintése

Angliába készülő magyar diákok: Don't panic!

0 komment


Fenes Gábriel

Nem változtat a Nagy-Britanniában továbbtanulni vágyó fiatalok tervein, hogy a szigetország június­ 23-án úgy döntött, kilép az ­Európai Unióból. Szőllősi Bálint, a Milestone intézet diákja most fejezte be a tizenegyedik osztályt. A sikeres érettségi után, 2017 őszén Oxfordban folytatná tanulmányait.

Oxfordi diplomaosztó. Nem akadály a Brexit a magyaroknak
Oxfordi diplomaosztó. Nem akadály a Brexit a magyaroknak
Mediaworks

– Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a britek kilépésének sem rám, sem a későbbi évfolyamokra nézve nem lesz rossz hatása – mondta a Népszabadságnak Bálint, aki matematika–filozófia szakra készül. Továbbtanulási terveit az sem befolyásolná, ha az angolok úgy döntenének, hogy megemelik a kilencezer fontos (közel 3,4 millió forint) egységes, éves tandíjat. – Az összeg nem fog olyan mértékben emelkedni, hogy az negatívan érintené a diákokat. Az angol elitegyetemeknek fontos, hogy a legjobb diákok kerüljenek be hozzájuk a szigetországból és külföldről – vélekedett a fiatal. Bálint szavait alátámasztja, hogy több brit egyetem biztosította jelenlegi és leendő diákjait: számítanak a tudásukra.

 

Az Egyesült Királyságban képzeli el a jövőjét a 17 éves Almási Dávid is, aki társaival éppen a népszavazás idején járt egyetemlátogatáson Birminghamben. – Biztosra vettük, hogy nem szavazzák meg a kilépést. Másnap reggel láttuk, hogy mi történt, és kicsit aggódtunk – mesélte Dávid. A fia­tal azt tapasztalta kint, hogy az egyetemi diákok jelentős része Brexit-ellenes, de találkoztak olyanokkal is, akik bár a kilépésre szavaztak, hamar megbánták döntésüket. Dávid optimista a továbbtanulását illetően, bár Bálinthoz hasonlóan csak egy év múlva jelentkezik angliai egyetemre:
– Nem fog emelkedni a tandíj és nem fogunk elesni a kedvező diákhiteltől. Anglia valószínűleg különalkut köt majd az EU-val – vélekedett Dávid, aki csak a legrosszabb forgatókönyv – a tandíj emelése – esetén tudja elképzelni, hogy visszajön Magyarországra.

Boltos Emma nem is jelentkezett a hazai egyetemekre, már a középiskolában egyértelmű volt számára, hogy az Egyesült Királyságban tanul majd tovább. Az idén érettségiző lány szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Heriot-Watt Egyetemen, a skóciai Edinburghban.

– Tájékozódtam a témáról, s nem félek – mondta. Emmának a tandíj miatt sem kell aggódnia, mivel Skóciában ingyenes az egyetemi oktatás, attól azonban egy kicsit tart, hogy a kinti élet drágább lesz a Brexit miatt. A fiatal lány tolmácsnak tanul, nem tervezi, hogy az Egyesült Királyságban, vagy Magyarországon éljen, szabadon szeretne mozogni a világban.

Az EU-n kívüli diákoknak jól jöhet a kilépés

Tartunk attól, hogy milyen következményei lesznek a Brexitnek – mondta lapunknak Goldmann Róbert, aki az Earlscliffe magániskolában tanít Folkestone-ban. A délkelet-angliai oktatási intézményben főleg külföldi diákok tanulnak és készülnek az egyetemi továbbtanulásra. A kémiatanár úgy látja, hogy az iskola mellett a fiatalok többsége is maradáspárti, s a brit egyetemek tárt karokkal fogadják a külföldieket. Az EU-n kívülről jövő diákok közül ugyanakkor sokan jól járhatnak a kilépéssel. Goldmann Róbert azt tapasztalta, hogy az orosz diákok azért kampányoltak a kilépés mellett, mert szerintük az unió nagyon rossz. – A font gyengülése nekik az embargó, és a rubel gyengülése miatt­ különösen jól jöhet a Brexit – jegyezte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.