galéria megtekintése

„Angela, tönkreteszed Európát!”

92 komment


Dési András

Lázong a CDU/CSU: a szilveszteri tömeges szexuális agresszió nyomán egyre több konzervatív képviselő követeli Angela Merkeltől, hogy változtasson menekültpolitikáján. A kancellár azonban egyelőre hallani sem akar befogadási plafonról, illetve határzárról. Merkel támogatottsága elkezdett morzsolódni, de még nincs igazi kihívója.  

Angela, tönkreteszed Európát! – így fakadt ki a német kancellárra és a CDU elnökére a bajor testvérpárt, a CSU volt első embere, Edmund Stoiber. A korábbi bajor tartományi kormányfő – nem mellesleg Orbán Viktor támogatója – szerint Angela Merkelnek március közepéig van ideje módosítani menekültpolitikáján. Március 13-án Baden-Württembergben, Rajna-Pfalzban és Szász-Anhaltban választanak, s ha a kereszténydemokraták leszerepelnek, le kell majd vonni a személyi konzekvenciát. Azaz elkerülhetetlenné válhat a kancellárcsere, persze kérdés, hogy igazi kihívó híján ki lépne a népszerűségéből sokat vesztő, de még mindig a CDU arcának tekintett Merkel helyére.

Menekültek Passaunál, az osztrák–német határon
Menekültek Passaunál, az osztrák–német határon
Michael Dalder / Reuters

A CSU képviselői is azt követelik, hogy a berlini nagykoalíciós kormány szabjon bevándorlási plafont, a bajor rendőrség is bekapcsolódhasson az osztrák határszakasz védelmébe, illetve elrendelhessék annak lezárását. Két hét leforgása alatt Merkel másodszor megy el a CSU frakcióülésére, de hallani sem akar határzárról vagy a menedékkérők számának korlátozásáról. – Február közepén, a migrációval foglalkozó EU-csúcs után mérleget vonhatunk. A célunk az, hogy érezhetőn és tartósan csökkentsük a menekültek számát. Ehhez európai megoldás szükséges Törökország és a közel-keleti államok bevonásával – idézte a dpa a kancellárt. 

 

Több mint harminc CSU-s képviselő levelet írt  Merkelnek, amelyben évi 200 ezres felső határt követelnek. A CDU-ból viszont ötven képviselő írt levelet, ők azonnali váltást akarnak, mert szerintük Németország képtelen megbirkózni a 2015-ben érkezett több mint egymillió menekülttel. Merkel hatalmának erózióját, morzsolódását látják abban is, hogy a CSU-s szövetségi közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt – megtörve a kabinetfegyelmet – már a határzárásra való felkészülést sürgette.

A közhangulat valóban sokat változott a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges szexuális zaklatások, illetve rablások miatt. Kölnben több mint 820 személy lett bűncselekmény áldozata, közülük ötszázan szexuális agresszió miatt is tettek feljelentést.

A hasonló düsseldorfi, dortmundi és bielefeldi atrocitásokkal együtt 1200 személy lett bűncselekmény elszenvedője. A kölni támadások miatt eddig negyven, főleg algériai és marokkói származású férfit vettek őrizetbe.

Ausztria drasztikusan csökkenti a befogadható menekültek számát

Az idén legfeljebb 37 ezer 500 háborús menekültet fogad be Ausztria, s ebbe a már menekültjogot kapottak később érkező családtagjai is beleértendők. Tegnap tanácskozott a kormány a tartományok és a települések szervezetének képviselőivel. A kormánykoalíció kisebbik pártja, a kereszténydemokrata Osztrák Néppárt példátlan nyomást gyakorolva akarta kikényszeríteni, hogy szabjanak felső határt a befogadható menekültek számának. Tavaly 90 ezer ember kapott menekültjogot, a legtöbben afgánok, szírek, irakiak. Már a szociáldemokraták sem támogatják, hogy beengedjék a marokkóiakat és az algériaiakat, mert esetükben nincs szó háborús veszélyről.

Werner Faymann kancellár a jogállam hangoztatása mellett kénytelen volt beleegyezni, hogy jövőre legfeljebb 35 ezer, 2018-ban 30 ezer, 2019-ben pedig 25 ezer menekültet fogadjanak be. Azaz a most kezdődő négyéves periódusban 127 500 embert, ami a népesség 1,5 százalékának felel meg. A kancellár nem ejtette ki a „felső határ” kifejezést, s hangoztatta, hogy a befogadásnál a lakhatás, az iskoláztatás, a foglalkoztatás feltételeit is figyelembe fogják venni.

Közben a napokban Spielfeldnél elkészülő kerítéses határátkelőnél megkezdődött a próbaüzem, mind a menekültek szűrését, mind visszatoloncolásukat illetően. Ám nem született döntés arról, mi történik, ha a menekültek száma meghaladja az előírt kvótát, ha a német határról kiskorúakat toloncolnak át, vagy éppen drasztikusan megnő a Németországból visszaáramlók száma, esetleg Berlin teljesen lezárja a határt. Csak elvi határozatot hoztak arról, hogy február végéig ki kell dolgozni egy olyan rendszert, amely kevésbé teszi vonzóvá Ausztriát.

Faymann szerint az igazi megoldást az uniós szintű határszigorítás fogja jelenteni. Heinz Patzelt, az osztrák Amnesty International főtitkára szerint viszont képtelenség lesz betartani a korlátozást, várhatóan 2016-ban sem áramlik be kevesebb menekült, mint tavaly. (Harta Berta, Bécs)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.