galéria megtekintése

Állatszex és gyerekpornó: így poénkodott a német humorista a török államfővel

36 komment


Dési András

Kecskékkel üzekedik, dönertől bűzlik a lehelete, s miközben a kurdokra meg a keresztényekre küldi a verőlegény-rendőrségét, gyerekpornót néz – a többi között ilyen „poé­nokkal" sorozta meg Recep ­Tayyip Erdogan török államfőt Jan Böhmer­mann.

A német humorista és televíziós személyiség viccesnek szánt szkeccse súlyos diplomáciai botránnyá dagadt Ankara és Berlin között egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió a menekültügy kezelésében különösen kiszolgáltatott a török fél jóindulatának.

Az Erdogant kifigurázó gúnyvers miatt a török kormány diplomáciai jegyzékben követelte ­Angela Merkel német kancellártól, hogy a hatóságok a német btk. vonatkozó 103-as paragrafusa – külföldi államfő megsértése – miatt indítsanak bűnvádi eljárást Böhmermann ellen, s a lehető legsúlyosabb,

 
akár háromévi börtönbüntetéssel sújtsák a népszerű showmant.

2006-ban hasonló ügyben már folyt nyomozás, akkor a müncheni melegfelvonuláson XVI. Benedek pápát a többi között hatalmas óvszereket viselő figuraként ábrázolták. Az állampolgári feljelentés azonban nem jutott el a vádemelési szakaszba.

Böhmermann az ominózus műsor felvételén. Erdogan a háttérből figyel
Böhmermann az ominózus műsor felvételén. Erdogan a háttérből figyel

Az afférban Böhmermann a hallgatást választotta. A többgyerekes családapát rendőri védelem alá helyezték. Csütörtök esti show-ját, a Neo Magazin Royale-t a ZDF határozatlan időre felfüggesztette, a gúnykölteményt törölték a közszolgálati tévéadó médiatárából. Az Erdogan-párti török média valóságos hajszát indított Böhmermann és a ZDF ellen. – Így illik fogadni a vendéget? Elűznek minket innen, ez lenne a híres sajtószabadság – tudósított a törökök elleni összeesküvések leleplezésére szakosodott műsor, a Yaz-Boz riportere a ZDF központja előtt, miután ott nem álltak szóba a stábbal.

Közben egyre több német művész és közéleti személyiség fejezi ki szolidaritását Böhmermann-nal. – Kedves Kormány, csak nyugi! Semmiképpen se engedj az alkotói szabadságot korlátozó, (ön)cenzúrára kényszerítő követeléseknek – írták a Die Zeitben publikált nyílt levelükben. A brémai rendőrcsaládból származó 35 éves humorista védelmére kelt Mathias Döpfner, az Axel Springer médiaóriás elnök-vezérigazgatója is. Jobbkeze, a Bild Zeitungot irányító Kai Diekmann a népszerű közösségi oldalon szatirikus álinterjút közölt „Törökország közellenségével".

A Merkel-kormánynak most komoly akrobatamutaványt kell majd bemutatnia, amivel leszereli Erdogant, miközben – a török államfőt gyalázó poénok esztétikai megítéléstől függetlenül – kiáll a sajtószabadság mellett. Pár hete a német nagykövetet kérették be az ankarai külügybe, miután az NDR regionális tévéadó szatirikus műsora, az Orbán Viktor magyar kormányfőt is gyakran célba vevő Extra 3 Erdogant figurázta ki egy klippel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.