galéria megtekintése

Belső ellenség

34 komment


Hargitai Miklós

Nem számít, hogy a Freedom House szerint tovább romlott a magyar demokrácia minősége; hogy immár Bulgária is demokratikusabb hely nálunk, és hogy a pontszámaink alapján Közép-Európából lassan átsodródunk a Balkánra.

Nem számít, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságírószervezet szerint évről évre gyengébb Magyarországon a sajtószabadság, és már Szerbia meg Bosznia-Hercegovina szintjére, a „részben szabad" mezőbe süllyedtünk. Nem számít, hogy a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában a 2001-es 29., illetve a 2006-os 38. helyről a 63. helyre csúsztunk vissza.

Nem számít, hogy a térségünk országai közül 2010 óta nálunk volt a legkisebb a gazdasági növekedés. Nem számít, hogy a nemzetközi boldogság-rangsorban már csak a száznegyedikek vagyunk, és nem csupán Albánia, Lesotho és Szváziföld előz meg minket, de az évtizedek óta polgárháborúval sújtott Libanon is.

 

Mindez nem számít, mert csak Magyarország nyugati ellenségei teszik szóvá. Meg az ellenzékiek, de ők, mint tudjuk, a nyugati ellenség szekerét tolják.
De mi van, amikor a nemhogy kormányközeli, de egyenesen a kormány tenyeréből (igen bőségesen) etetett Századvég is ugyanazt mondja, amit az ellenzék meg az ellenség?

Márpedig a századvéges tanulmányok szerint a kormány a munkahelyvédelmi akciótervvel csak fokozta a fejetlenséget a foglalkoztatási rendszerben anélkül, hogy bárkin érdemben segített volna. Matolcsy baby-boom programjában az állítások többsége nincs számításokkal alátámasztva, és a nép helyett legfeljebb a Fideszre adott szavazatokat fogja szaporítani. Nyugdíj-ügyben az átgondolt tervezés helyett évek óta kapkodás és improvizálás zajlik. A kormánypolitika szegényellenes. A rezsicsökkentés kárt okoz: „az energetikai szektor rendkívül tőke- és eszközigényes ágazat, a projektek megtérülési ideje többnyire igen hosszú, ebből következően a negatív üzleti eredményű vállalatok nem fogják fejleszteni összetett műszaki berendezéseiket, azok karbantartását, szinten tartását sem fogják kellőképpen ellátni (...), egy esetleges csődhelyzet pedig a lakossági ellátás biztonságát is veszélyeztetheti".

A fenti, egytől egyik a kormányzati ötletgyártól a VS.hu által kiperelt gondolatok és idézetek nem csak azt bizonyítják, hogy a Századvég esetenként igyekezett megdolgozni a pénzéért, és értelmes döntések felé navigálni a hatalmat, hanem azt is, hogy az elmúlt években az ellenzék (vagy az „ellenség") által hangoztatott kritikák a tények és a józan ész alapján azokban is megfogalmazódtak, akiket kormányellenes elfogultság nem vezethetett, hiszen kifejezetten az Orbán-kabinet keze alá dolgoztak.

Most tehát vagy az van, hogy Brüsszellel, Washingtonnal és Soros Györggyel együtt a Századvég is ugyanabból a hamis kottából játszik (Gyurcsányéból, nyilván), vagy pedig az, hogy Orbánék felelős kormányzás helyett tényleg politikai önérdekérvényesítésre fecsérelték a kétharmadot, és ebben a saját tanácsadóik tanácsai sem akadályozták meg őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.